“Θέλω να συνεχίσω να κάνω τα μουσικά αφιερώματα σε εποχές του Ελληνικού τραγουδιού, σε συνθέτες, ποιητές γιατί με αυτό τον τρόπο δίνω και μια μουσικολογική προσέγγιση στον κάθε ένα απ’ αυτούς και όχι μόνο μουσική”
Ποιά είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση; Πάμε πολύ πίσω, στα χρόνια του νηπιαγωγείου στην Κύπρο…Θυμάμαι, μια φορά τη βδομάδα ερχόταν μια μουσικός και μας έκανε μουσική. Πάντα την κοίταγα με θαυμασμό. Ήθελα μια μέρα να της μοιάσω. Αργότερα, η επαφή μου με το ψαλτήρι με “ανάγκασε” να ασχοληθώ με τη μουσική, κάνοντας μαθήματα βυζαντινής μουσικής.
Με ποιόν Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη ερώτηση γιατί θαυμάζω πολλούς μουσικούς. Η συνεργασία με άτομα που δεν είναι τόσο γνωστά, είναι πολύ πιο δημιουργική από μια συνεργασία με έναν επώνυμο. Η συνεργασία με κάποιον επώνυμο όμως μπορεί να μου δώσει πολλά πράγματα, να μου μάθει πολλά πράγματα. Αν είχα όμως μια επιλογή, αυτή θα ήταν ο Γιώργος Νταλάρας.
Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Ξεκίνησα από τη Βυζαντινή μουσική, το μεγαλύτερο και συνάμα το πιο δύσκολο σχολείο. Αργότερα ξεκίνησα να πηγαίνω σε χορωδία. Στη χορωδία “Εμμέλεια” της κυρίας Ελένης Κυπριανού. Εκεί σιγουρεύτηκα τι ήθελα να κάνω στη ζωή μου. Με την κυρία Κυπριανού έκανα τα πρώτα μαθήματα μουσικής, ευρωπαϊκής μουσικής. Η κυρία Ελένη ήταν και η πρώτη μου δασκάλα στο τραγούδι. Ξεκίνησα επαγγελματικά το τραγούδι στα 14 μου, σε ένα ξενοδοχείο στην Κύπρο. Ακολούθως έδωσα εξετάσεις και πέρασα στο Τμήμα μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην Αθήνα έκανα και άλλα πράγματα παράλληλα, γράφτηκα σε ένα ωδείο. Έκανα πολλά αφιερώματα σε έλληνες Συνθέτες και ποιητές. Έγραψα μουσική για διάφορα αφιερώματα και παραστάσεις. Τώρα εδώ στα Τρίκαλα παραδίδω μαθήματα τραγουδιού, αλλά κάνω και με την Μαρία Τύμπα διάφορες μουσικές παραστάσεις σε μουσικές σκηνές των Τρικάλων.
Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Βέβαια. Η πρώτη μου δασκάλα, η κ. Κυπριανού ήταν αυτή που μου έδωσε να καταλάβω τι είναι μουσική και ποιός είναι ο σωστός μουσικός. Μουσικός είναι αυτός που δίνεται στη μουσική. Είναι αυτός που ξυπνάει και κοιμάται και έχει το νου του εκεί, στο πως να δημιουργήσει. Όλο αυτό τον τρόπο σκέψης μου τον μετέφερε η πρώτη μου δασκάλα, η οποία φυσικά εκτός από μουσική μου έμαθε και για την μουσικότητα, αλλά και τον παλμό. Το μότο της ήταν το: “τα αγαθά κόποις κτώνται”. Δηλαδή για να γίνει κάποιος σωστός σε κάτι, και στη δική μας περίπτωση ο σωστός μουσικός, πρέπει να κοπιάσει καλλιεργώντας το ταλέντο του. Ακολούθησε στο πανεπιστήμιο η γνωριμία μου με τον κ. Αχιλλέα Χαλδαιάκη, τότε καθηγητή μου και νυν κοσμήτορα της Φιλοσοφικής σχολής. Ο κ. Αχιλλέας μου έμαθε την ερμηνεία, και το μέτρο. Ήταν αυτός που μου έμαθε να γοητεύομαι από τις λέξεις και τις ιστορίες που κρύβονταν πίσω από τη μουσική. Να αποκρυπτογραφώ την προσωπικότητα του κάθε δημιουργού μέσω των συνθέσεών του.
Σας “τρομάζει” η επιτυχία ή η αποτυχία; Με τρομάζει το οτιδήποτε είναι εκτός της καθημερινότητάς μου. Τρομάζω να ξυπνήσω ένα πρωί και να βλέπω τη μούρη μου παντού. Αλλά συνάμα τρομάζω στο να δημιουργώ στη σκηνή και να μην βλέπω καμία ανταπόκριση από τον κόσμο. Γι’ αυτό το οτιδήποτε έρχεται, πρέπει να έρχεται στον καιρό του και σιγά σιγά.
Μια συνεργασία που ονειρεύεστε; Από πολύ μικρός ήθελα να συνεργαστώ με τέσσερα άτομα. Τον Μάριο Τόκα, τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Γιώργο Νταλάρα και τη Μαρινέλλα. Δυστυχώς οι πρώτοι δυο μας άφησαν….
Ποιά είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Προσπαθώ να μην ανοίγομαι πολύ στα σχέδια μου, για να μην απογοητεύομαι όταν δεν πετυχαίνω κάτι. Θέλω να συνεχίσω να κάνω τα μουσικά αφιερώματα σε εποχές του Ελληνικού τραγουδιού, σε συνθέτες, ποιητές γιατί με αυτό τον τρόπο δίνω και μια μουσικολογική προσέγγιση στον κάθε ένα απ’ αυτούς και όχι μόνο μουσική. Επίσης θέλω να αρχίσω πάλι να γράφω μουσική γιατί αυτό η αλήθεια είναι μου ‘χει λείψει…
Βιογραφικό. Ο Χρίστος Μοδέστου γεννήθηκε το 1989 στην Λεμεσό της Κύπρου. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πτυχιούχος του AIA (Audio Institute of America) και διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής (Ορφείο Ωδείο Αθηνών, τάξη Αχιλλέως Χαλδαιάκη, 2016). Παρακολούθησε μαθήματα κλασσικού τραγουδιού με τις Ελένη Κυπριανού, Κλειώ Μυτιληναίου, Λένια Ζαφειροπούλου και Αγάθη Λίτσα. Υπήρξε μέλος της χορωδίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, της χορωδίας «ΕΜΜΕΛΕΙΑ» στην Κύπρο, όπως επίσης και του χορού ψαλτών «Οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης». Ασχολείται επαγγελματικά με το τραγούδι από το 2004. Τα τελευταία χρόνια διοργανώνει και συμμετέχει σε αφιερώματα σε διαφόρους Έλληνες συνθέτες και ποιητές. Γράφει μουσική για το θέατρο και ασχολείται με την μελοποίηση ποιημάτων. Εμφανίστηκε σε διάφορους χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Παττίχειο Θέατρο, Θέατρο Ριάλτο, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Vienna Musikverein κ.α.).
Την περίοδο 2012-2015 υπήρξε μέλος της ερευνητικής ομάδας του Ε.Κ.Π.Α. για την καταλογογράφηση των χειρογράφων της συλλογής του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα. Την περίοδο 2015-2017, διευθύνει την ορχήστρα δωματίου Ποικίλης μουσικής και τη χορωδία του διδασκαλίου Ελληνικής γλώσσας του Ε.Κ.Π.Α. Από το 2015 διδάσκει τραγούδι και ορθοφωνία. Αυτή την περίοδο ετοιμάζει τον πρώτο του προσωπικό δίσκο.