Φωτεινή Τομαή: Η «Ιστορία της Ευρώπης, Από την Αναγέννηση μέχρι το Τέλος του Ψυχρού Πολέμου» δεν πρόκειται για ένα βιβλίο, αλλά για μία κινηματογραφική ταινία…

Φωτογραφία Αφοί Αναγνωστόπουλοι

Επιμεληθήκατε τη μετάφραση του τόμου «Ιστορία της Ευρώπης, Από την Αναγέννηση μέχρι το Τέλος του Ψυχρού Πολέμου» του Rohit Majumdar. Πείτε μας δυο λόγια για το βιβλίο. Πρόκειται κυριολεκτικά για ένα συναρπαστικό βιβλίο. Οι λόγοι είναι πολλοί. Απαριθμώ: Η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας, η εκπληκτική του ικανότητα να αφηγείται τα μικρά και μεγάλα της παγκόσμιας Ιστορίας προκαλώντας το ενδιαφέρον και του πιο αδιάφορου αναγνώστη, η δομημένη του σκέψη που του επιτρέπει να διακρίνει σε κεφάλαια  περιόδους  που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο σαν να μη θέλει να αφήσει να περισσέψει κανένα ψιχουλάκι γνώσης στο περιθώριο, η αδιόρατη επιθυμία του να διδάξει, να αφήσει το αποτύπωμά του στην εποχή μας. Προσωπικά, δεν έχει τύχει να έχω διαβάσει άλλο βιβλίο Ιστορίας όπως αυτό, αποκλείεται -και το λέω κατηγορηματικά- να υπάρχει στη διεθνή βιβλιογραφία βιβλίο που να αφηγείται την Ιστορία όπως το κάνει τόσο επιδέξια ο πολυπράγμων – αφού κατέχει πολλές άλλες ιδιότητες – Rohit Majumdar, μια προσωπικότητα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Αν μου επιτρέπεται το περιθώριο μιας λογοτεχνικής εκτροπής στο σημείο αυτό, καίτοι μιλάμε με όρους επιστήμης της Ιστορίας, θα έλεγα ότι ο Rohit παίρνει στην αφήγησή του, για το χατήρι μας, τον ρόλο του παππού του στον οποίο με τόση τρυφερότητα αναφέρεται στην εισαγωγή του βιβλίου, γιατί όπως γράφει σε αυτόν οφείλει την αγάπη του για την Ιστορία και την ίδια του την πατρίδα, την Ινδία αείποτε μέλος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Και γίνεται δικός μας παππούς, γιατί δεν γράφει, αλλά ζωγραφίζει εικόνες με τον λόγο του, αλλού εικόνες που τρομάζουν κι αλλού παρεισφρέοντας στα άδυτα των πιο αιματοβαμμένων μοναρχιών, στις κρεβατοκάμαρες και στα μυστικά αρχηγών κρατών και δικτατόρων, ανθρώπων του πνεύματος που υπέφεραν από αδυναμίες και εσωτερικές συγκρούσεις, αλλά έριξαν νερό παρ’ όλα αυτά στον μύλο της Ιστορίας γιατί έχει δικούς της κανόνες η Ιστορία και αδιαφορεί για το τι κάνουν οι άνθρωποι, αυτή έτσι κι αλλιώς δεν σταματάει να γνέθει, ακριβώς όπως έγραψε σε έναν στίχο του ο Ελύτης «κι η Ιστορία έγνεθε, έγνεθε…» Αν μου ζητούσατε με μία λέξη να εκφρασθώ, θα έλεγα πως δεν πρόκειται για βιβλίο, αλλά για  κινηματογραφική ταινία που έχετε το προνόμιο να την παρακολουθείτε στον δικό σας χώρο και σε χρόνο που εσείς επιλέξετε, χωρίς εισιτήριο και συνωστισμό στα ταμεία.

Τι έχει να προσφέρει η Ιστορία στον σύγχρονο άνθρωπο; Θα σας απαντήσω με μία φράση του Γερμανού φιλόσοφου Ingenberg Buchmann  που έγραψε πως «η Ιστορία διδάσκει, αλλά δεν βρίσκει δυστυχώς μαθητές» Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσουκαλάς χρησιμοποίησε μια εκπληκτική έκφραση, αποκάλεσε την Ιστορία κακούργα, κι εγώ φανατική οπαδός της σκέψης του την πήρα δάνειο και τίτλο βιβλίου με συλλογή άρθρων μου. Ναι, γιατί η κυρά- δασκάλα Ιστορία τιμωρεί και ενίοτε εκδικείται. Δείτε γύρω σας συντριβές και ολοκαυτώματα. Ξέβρασε με το άδειασμά του το φράγμα στη Χερσώνα και έμειναν λάσπες κι ανάμεσά τους πρόβαλαν κρανία στρατιωτών του Β’  Παγκοσμίου Πολέμου, μερικά φορώντας ακόμα κράνη. Δεν έχω δει πιο θλιβερή εικόνα. Κι όμως, οι πόλεμοι συνεχίζονται…

Ποια είναι η γνώμη σας για τα βιβλία ιστορίας που διδάσκονται στις εκπαιδευτικές βαθμίδες της χώρας μας; Η χειρίστη! Είδατε πόσο σύντομη είμαι;  Γιατί το εννοώ. Ξύλινη γλώσσα, αφήγηση που δεν προκαλεί το ενδιαφέρον του μαθητή και δεν του αφήνει περιθώρια να τοποθετηθεί ο ίδιος απέναντι στα γεγονότα, πράγμα που κάνει ο Rohit Majumdar εν προκειμένω με το ερωτηματολόγιο που έχει καταρτίσει για τα κεφάλαια του βιβλίου στις τελευταίες σελίδες του πονήματός του. Είμαι οπαδός της Μικρής Ιστορίας, μιας τάσης στη σύγχρονη ιστοριογραφία που ρίχνει φως σε γεγονότα που άλλοτε κρίθηκαν ως ασήμαντα και όμως βγάζουν αυτό που εσείς οι δημοσιογράφοι αποκαλείτε «είδηση». Μια είδηση που διευκολύνει τον μαθητή να δει με το μικρό κι ασήμαντο τη μεγάλη εικόνα και, κυρίως, να μην την ξεχάσει ποτέ. Όταν δίδασκα νεαρούς ακολούθους της Διπλωματικής Ακαδημίας στο ΥΠΕΞ, έκανα συχνά την ερώτηση: Πιστεύετε ότι αν γινόταν σήμερα, που έχουμε διαδίκτυο, η Ελληνική Επανάσταση, θα σήκωναν  οι επαναστάτες  τη σημαία της επανάστασης τον Μάρτιο του 1821; Η απάντηση είναι όχι, γιατί θα γνώριζαν ότι μερικά χιλιόμετρα παραπάνω στη Λιουμπλιάνα της σημερινής Σλοβενίας οι Μεγάλες Δυνάμεις συνεδρίαζαν με θέμα πώς θα καταπνίξουν τα επαναστατικά κινήματα που σάρωναν την Ευρώπη, κι επιπλέον παντρευόταν ο διαβόητος Μέττερνιχ μετά από συνοικέσιο, φυσικά – ποια μπορούσε άραγε να τον ερωτευθεί; – κι ήταν απορροφημένος με τις ετοιμασίες του γάμου του. Δεν σας μοιάζει με κινηματογραφική εικόνα όλο αυτό ; Ε, αυτό ακριβώς κάνει και ο Rohit  στο βιβλίο του.

Συγγραφέας, πολιτικός, διπλωμάτης, μητέρα. Ποιος ρόλος είναι πιο απαιτητικός; Δεν μπορώ να φαντασθώ ποια άλλη απάντηση θα περιμένατε…Όλοι! Ο καθένας με το δικό του κανάκεμα, απαιτώντας επίμονα τη δική του αποκλειστικότητα. Πάλι θα σας δώσω εικόνες: Επιστροφή στα σχολεία μετά τις διακοπές Χριστουγέννων, γράφει η μεγάλη μου κόρη, που  στο νηπιαγωγείο είχε πει ζωγραφίζοντάς με «εμένα η μαμά μου δεν είναι σκέτη μανούλα». Έγραψε λοιπόν «περάσαμε πολύ ωραία τα Χριστούγεννα και θα πηγαίναμε ξανά θέατρο την τελευταία ημέρα, αλλά η μαμά δεν είχε τελειώσει το δικό της…homework!» Κι η μικρότερη από τηλεφώνου, όταν άκουσε να σηκώνω την άλλη γραμμή στο γραφείο μου ενώ της μιλούσα: «θα μιλήσεις πρώτα σε μένα, δεν με νοιάζει αν είναι πρέσβης ή υπουργός στην άλλη γραμμή.» Βγάλτε τα συμπεράσματά σας…

Έχετε γράψει λογοτεχνία, μελέτες και βιβλία για παιδιά. Ποιο είδος σας ελκύει περισσότερο και γιατί; Η Ιστορία έχει έρευνα, τη λατρεύω! Η λογοτεχνία έχει πάθος, που με κρατάει ζωντανή. Τα παιδικά βιβλία, αγάπη και τρυφερότητα που διατηρούν τη ζεστασιά της καρδιάς μου σε καιρούς που όλα γύρω μας γίνονται απαίσια και βλοσυρά. Δεν απαρνιέμαι κανένα, θα ήταν ανίερο, είναι όλα τους παιδιά μου!

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας Έλληνας συγγραφέας και ποιο το αγαπημένο σας βιβλίο; Γιατί μου το κάνετε αυτό; Θα αποφύγω να απαντήσω. Ας πούμε ως παλιομοδίτισσα  πως εξακολουθώ να ερώμαι τη γραφή του Ταχτσή, του Αλεξάνδρου, του Μάτεσι, του Χάκκα, της Σωτηρίου, της Δούκα, του Κουμανταρέα. Αγαπημένα μου: «Το τρίτο στεφάνι», «Βιοτεχνία υαλικών», «Ο Μπιντές και άλλες ιστορίες».


Rohit Majumdar: Ιστορία της Ευρώπης
Από την Αναγέννηση μέχρι το Τέλος του Ψυχρού Πολέμου
Μετάφραση: Στέφανος Παπαγεωργίου
Επιμέλεια μετάφρασης: Φωτεινή Τομαή
Τιμή: 41,34 ευρώ, Σελίδες: 800

ISBN: 978-960-02-4049-8 Εκδόσεις Παπαζήση

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Παπαζήση το σημαντικό βιβλίο του Rohit Majumdar «Ιστορία της Ευρώπης – Aπό την Αναγέννηση μέχρι το Τέλος του Ψυχρού Πολέμου».

Επίτομη Ιστορία της Ευρώπης μέσα από τον φακό της Οικονομίας, της Τεχνολογίας, της Πληροφόρησης και του Πολέμου.
Η «Ιστορία της Ευρώπης» προσφέρει τη δυνατότητα σε σπουδαστές, καθηγητές και λάτρεις της Ιστορίας να παρακολουθήσουν τη γένεση της Σύγχρονης Ευρώπης. Η δομή του βιβλίου ακολουθεί έναν τελείως διαφορετικό από τις μέχρι σήμερα μεθόδους παρουσίασης των γεγονότων τρόπο, βοηθώντας τους σπουδαστές να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που συναντούν όταν χρειάζεται στον χρόνο μελέτης τους να συνδέσουν πρόσωπα και γεγονότα. Η έκδοση χωρίζεται σε τέσσερις Ενότητες. Μέσα από διαφορετικές όψεις ερμηνείας της, περικλείεται ολόκληρη η Ιστορία της Ευρώπης μέσα στο πλαίσιο του παγκόσμιου γίγνεσθαι: από την Αναγέννηση μέχρι την προ-Ναπολεόντεια περίοδο, τα ολοκαυτώματα και την καθιέρωση της παγκόσμιας ισορροπίας, τον Ψυχρό Πόλεμο και τις πολιτικές και πολιτισμικές συγκρούσεις της Ευρώπης μετά το 1989.
Με χάρτες, επισημάνσεις και τη χρήση εικόνων, το κείμενο γίνεται ελκυστικό και διαδραστικό για τους αναγνώστες βοηθώντας τους να αναλογισθούν οι ίδιοι τις συνέπειες και τις αιτίες των γεγονότων.

Τι κάνει την έκδοση μοναδική:
Πρόκειται για μια εμπειρία μάθησης τελείως ιδιαίτερη που παρακολουθεί χρονολογικά τα γεγονότα μέσα από πολλές και διαφορετικές όψεις.
Περιλαμβάνει 41 χάρτες που λειτουργούν για τον αναγνώστη ως οπτικός οδηγός για τη γεωγραφία του χώρου στον οποίον εκτυλίχθηκαν πολιτικά γεγονότα, εκστρατείες και μάχες που διαμόρφωσαν τα όρια αυτοκρατοριών της εποχής.
Σχολιασμοί ερμηνεύουν και συγκρίνουν τις παγκόσμιες εξελίξεις πέραν των γεωγραφικών ορίων της ηπείρου.
Παρατίθενται πρωτόλειες σημειώσεις, μαρτυρίες και σχόλια για τον Α’ και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η μετάφραση του βιβλίου έγινε από τον Στέφανο Παπαγεωργίου και η επιμέλειά της από την Φωτεινή Τομαή.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο Rohit Majumdar είναι ερευνητής του τομέα Ιστορίας και Ανθρωπολογίας, ειδικός ερευνητής για την περίοδο της Αναγέννησης στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και εξεταστής, μέλος του Συμβουλίου IGCSE, του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

Εκδόσεις Παπαζήση, Νικηταρά 2 & Εμμ. Μπενάκη, 210 3838020, [email protected]

Προβολή – επικοινωνία ArtsPR