Μετάφραση: ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΟΥΔΗΣ
Ένας νεαρός ρομαντικός ζωγράφος στη Γερμανία του 19ου αιώνα χάνεται πεζοπορώντας σε ένα δάσος. Εκεί, «ως διά μαγείας» συναντά μια πανέμορφη κοπέλα και μαγνητίζεται από το βλέμμα της. Εκείνη τον οδηγεί στο μυστηριακό χωριό της, το Γκέρμελσχαουζεν, όπου, παρά τη ζοφερή και αινιγματική ατμόσφαιρα που πλανάται επάνω του, εκείνος νιώθει να έλκεται από την κοπέλα με έναν ισχυρό έρωτα και αποφασίζει να μείνει κοντά της. Όμως ξαφνικά και απροσδόκητα τα πράγματα παίρνουν μιαν απόκοσμη τροπή…
Ένα αριστουργηματικό θρίλερ της κλασικής «γκότθικ» γερμανικής λογοτεχνίας (ή ένα αληθινό συμβάν χρονικού ρήγματος, όπως το θέλει ο θρύλος;) που θα παραμείνει «εσαεί» αξέχαστο στον αναγνώστη. Βασισμένη σε αυτό ήταν η παλιά καλή κλασική ταινία «Μπριγκαντούν» του 1954.
Τα εικαστικά του «Γκέρμελσχαουζεν» είναι της Αιόλια Σελάνια.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Ο συγγραφέας του Γκέρμελσχαουζεν Φρειδερίκος Γκέρσταικερ (Friedrich Gerstäcker, 1816-1872), γιος ενός πολύ δημοφιλούς τραγουδιστή της Όπερας του Αμβούργου, βίωσε μιαν ανήσυχη και περιπετειώδη ζωή. Ήδη από παιδί έπρεπε να μετέχει στη νομαδική ζωή του πατέρα του, και μετά τον θάνατο του πατρός του το 1837 μετανάστευσε στην Αμερική, όπου, με την καραμπίνα στο χέρι και το κυνηγετικό σακίδιο στον ώμο, περιπλανήθηκε σε ολόκληρη την περιοχή της Ένωσης των Αμερικάνικων Πολιτειών. Επέστρεψε λόγω νόστου στη Γερμανία το 1843, εξέδωσε με μεγάλη επιτυχία το ημερολόγιό του Περιπλανήσεις και κυνηγετικές αποστολές, και μετά αφιερώθηκε με ανεξάντλητη ενέργεια σε φιλολογικές εργασίες, που διακόπτονταν μόνον κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ταξιδιών του ανά τον κόσμο.
Συνέγραψε πάρα πολλά μεγάλα περιπετειώδη ρομάντσα και περιγραφικά έργα, αν και η καλύτερη παραγωγή του ίσως βρίσκεται στις μικρότερες ιστορίες του και τα σκιαγραφήματά του, και ιδιαίτερα στο Γκέρμελσχαουζεν, το οποίο εμφανίστηκε το 1862 σε έναν τόμο από «Μυστικές και παράξενες ιστορίες». Τον θρύλο στον οποίο αναφέρεται σε αυτό το έργο του, τον εξέφρασε με ένα εντελώς ιδιαίτερο στυλ που δεν στερείται αυθεντικής ποιητικής ευαισθησίας. Εμπνευσμένο από αυτό του το δημιούργημα είναι το μιούζικαλ του 1947 και η κινηματογραφική ταινία του 1954, και τα δυο τους με το ίδιο όνομα: Brigadoon.