Ο Φάνης Ουγγρίνης, Στέλεχος Επιχειρήσεων, απαντάει στις ερωτήσεις της δημοσιογραφικής ομάδας του polismagazino.gr
Κοινωνία και υποχρεωτική καραντίνα. Ποια κατά τη γνώμη σας θα είναι η επόμενη ημέρα του «απεγκλωβισμού»; Η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου. Σίγουρα θα είναι αμήχανη, παρά το ότι ταβέρνες και καφέ πιθανότατα θα είναι ασφυκτικά γεμάτα τις πρώτες μέρες επαναλειτουργίας τους. Οι στοιχειώδεις ανθρώπινες σχέσεις θ’ αργήσουν να ξανάναι κανονικές, λόγω της καραντίνας μα και της επιφυλακτικότητας απέναντι στους συνανθρώπους μας. Ταυτόχρονα, πολλοί γύρω μας θα αντιμετωπίσουν σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες, είτε επειδή οι επιχειρήσεις τους θα είναι αποδυναμωμένες, είτε επειδή θα πληγούν από ανεργία ή υποαπασχόληση. Όλη αυτή η ένταση θα αποτυπωθεί παντού και συχνά με ένταση• οικογένειες θα χαλάσουν, μαγαζιά θα κλείσουν, η κοινωνική συνοχή θα δοκιμαστεί και πάλι.
Πολιτισμός και κορωνοϊός. Άλλο ένα «χτύπημα» για τον πολιτισμό ή μια «ευκαιρία» για πολιτιστική επικοινωνία μέσω του διαδικτύου; Κάθε κρίση προσφέρει ευκαιρίες, και φυσικά ούτε αυτή θα αποτελέσει εξαίρεση. Πράγματι, αρκετοί πολιτιστικοί φορείς έχουν σπεύσει το τελευταίο διάστημα να προσφέρουν καλλιτεχνικά προϊόντα μέσω διαδικτύου, αξιοποιώντας κυρίως το YouTube μα και τις υπόλοιπες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Ειδικά το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (στου οποίου το ΔΣ έχω την τιμή να συμμετέχω) έχει ανεβάσει στο διαδίκτυο εντελώς νέες παραγωγές, γυρισμένες στους ερήμους δρόμους της πόλης, μα και παλαιότερες, που παρουσιάστηκαν πρωτύτερα. Ωστόσο, αυτού του είδους η πολιτιστική εμπειρία δε μπορεί να υποκαταστήσει πλήρως το βίωμα της φυσικής παρουσίας σε μια παράσταση ή έκθεση• αποτελεί έναν πολύτιμο μα προσωρινό τρόπο επαφής του κοινού με τις τέχνες. Οι πολιτιστικοί φορείς ήδη εργάζονται με γνώμονα τα νέα δεδομένα, προσαρμόζοντας το θερινό τους πρόγραμμα. Το ΜΜΘ, με τους πολύ ωραίους υπαίθριους χώρους του, δεν αποτελεί εξαίρεση.
Ο Τουρισμός, λόγω της θετικής εξέλιξης στη χώρα μας ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, πιστεύετε ότι θα αυξηθεί ή θα πληγεί; Ο εισαγόμενος τουρισμός νομοτελειακά θα πληγεί, και αυτό που μένει να κριθεί είναι το μέγεθος αυτού του πλήγματος. Λύσεις δε μπορούν να υπάρξουν έξω από τα ευρωπαϊκά πλαίσια, δεδομένου ότι η Ελλάδα δε διαθέτει αυτόνομη εκείνο το πολιτικό μέγεθος που απαιτείται, ώστε να επιτύχει αξιόπιστες διακρατικές συμφωνίες προστασίας της δημόσιας υγείας από ξένους επισκέπτες. Άμεσος στόχος αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είναι ο μετριασμός της επαπειλούμενης ζημιάς, και αμέσως μετά η προετοιμασία για μια θεαματική επιστροφή στην τουριστική αγορά το 2021. Από τα κυοφορούμενα υποστηρικτικά μέτρα της κυβέρνησης δεν επιτρέπεται να εξαιρεθούν οι μικρές επιχειρήσεις, καθώς εκείνες -κακά τα ψέματα- κυρίως συντηρούν την εικόνα της ελληνικής όμορφης ζωής, όπως αυτή είθισται να προβάλλεται από τον ΕΟΤ.
Η «καραντίνα» είναι η «αρχή» ενός «ελέγχου» της κοινωνίας, της οικονομίας και της καθημερινότητάς μας; Όχι δα, η καραντίνα είναι ένα ατυχές γεγονός, που όμως θα πρέπει να αποτελέσει ερέθισμα για αναθεώρηση πολλών σύγχρονων θέσφατων, και όσα περιοριστικά μέτρα υιοθετήθηκαν βρίσκονται εντός του δημοκρατικού πλαισίου λειτουργίας ενός ευνομούμενου κράτους. Όμως, και αυτός ο ιός προέρχεται από μια αναπτυσσόμενη χώρα, η οποία επιθυμεί να απολαμβάνει τα οφέλη της κατάργησης των εμποδίων στο παγκόσμιο εμπόριο, αλλά αποφεύγει να αναλάβει και τις ευθύνες που απαιτούνται για να είναι βιώσιμη η παγκοσμιοποίηση. Συνεπώς, προσωπικά προβλέπω σημαντικές αλλαγές στις διεθνείς σχέσεις, που θα προκύψουν μέσα από την πολιτική πίεση των κοινωνιών στις δυτικές χώρες, των οποίων οι πολίτες, οι εθνικές οικονομίες και οι υγειονομικές υπηρεσίες έχουν αναλογικά πληρώσει το βαρύτερο τίμημα της πανδημίας.
Ποια είναι τα σχέδια σας την επόμενη ημέρα της κανονικότητας; Δε ξέρω αν μπορεί να σχεδιάσει κανείς μέσα σε ένα περιβάλλον με τόσους αγνώστους παρονομαστές. Σίγουρα σκοπεύω να αντιμετωπίσω τις επερχόμενες δυσκολίες με ψυχραιμία, υπομονή και χιούμορ. Αν κάτι δίδαξε σε πολλούς από μας και αυτή η περιπέτεια είναι πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πολλά περισσότερα απ’ όσα φανταζόμαστε, πως η ζωή μας μπορεί να είναι καλή με λιγότερα πράγματα, και πως μόνο οι αληθινές ανθρώπινες σχέσεις είναι εκείνες που έχουν σημασία. Όλα τ’ άλλα θα τα βρούμε στην πορεία.
Φάνης Ουγγρίνης – Στέλεχος Επιχειρήσεων