Μνημόνιο Συνεργασίας συνυπέγραψαν ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης (Π.Ο.Ι.Α.Θ.) κ. Ιωάννης Μαραγκουδάκης, την Κυριακή 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Το Μνημόνιο αφορά στην ανάληψη κοινών δράσεων, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάδειξη του Πειραιά ως Επιχειρηματικού, Τουριστικού, Πολιτιστικού, Ναυτιλιακού, Εμπορικού, Περιβαλλοντικού και Αθλητικού Προορισμού.
Την εκδήλωση άνοιξε με τον χαιρετισμό του ο κ. Μαραγκουδάκης, ο οποίος επισήμανε την περιβαλλοντική δράση του Π.Ο.Ι.Α.Θ., τη συνεργασία του με την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA) για την ανακύκλωση υλικών που χρησιμοποιούνται στους αγώνες και υπογράμμισε τη σημασία υπογραφής του συγκεκριμένου Μνημονίου μεταξύ του Ομίλου και του Δήμου Πειραιά. Τονίστηκε η σημασία της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης υλικών που απορρίπτονται από την ιστιοπλοΐα προς όφελος της προστασίας του περιβάλλοντος. Η εκκίνηση αυτής της συνεργασίας θα γίνει στο πλαίσιο των αγώνων για το 59ο Ράλλυ Αιγαίου (2022) και του αγώνα Aegean 600 και θα επεκταθεί μελλοντικά και στους υπολοίπους αγώνες του Π.Ο.Ι.Α.Θ.
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Μώραλης, ο οποίος ανέλυσε το πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ Δήμου Πειραιά και Π.Ο.Ι.Α.Θ.) και παρουσίασε το εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας (Piraeus Makerspace), που θα εγκατασταθεί στο προσεχές μέλλον, εντός του κτηρίου της πρώην ΣΚΥΠ (Σχολή Κλωστικής Υφαντικής Πλεκτικής). Το εργαστήριο αυτό θα εξοπλιστεί και θα λειτουργήσει με σύγχρονο εξοπλισμό στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου PoP-Machina που συμμετέχει ο Δήμος Πειραιά και χρηματοδοτείται κατά 100% του συνολικού προϋπολογισμού του από πόρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (πρόγραμμα HORIZON 2020), ενώ επιπρόσθετα εξασφαλίστηκαν πόροι από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης/ Ελλάδα 1821-2021» για τις αρχιτεκτονικές και ηλεκτρομηχανολογικές διαμορφώσεις του χώρου.
Οι τομείς συνεργασίας Δήμου Πειραιά και Π.Ο.Ι.Α.Θ., όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Πειραιά, αφορούν:
1. Δράσεις ενημέρωσης, πληροφόρησης και κοινωνικής ευαισθητοποίησης για την ανάκτηση και αξιοποίηση της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή με το Piraeus Makerspace.
2. Δράσεις συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών χρήσιμων προς μετασκευή και επανάχρηση από την κοινωνία στο Piraeus Makerspace. Τα υλικά αυτά θα προέρχονται από τα σκάφη και τα πληρώματά τους που συμμετέχουν σε ιστιοπλοϊκούς αγώνες.
3. Δράσεις εκπαίδευσης σχετικά με: α) Τη χρήση νέων τεχνολογιών για την ανάκτηση υλικών (π.χ. 3D printers, κ.α.) β) την προώθηση του ναυταθλητισμού και της περιβαλλοντικής διαχείρισης.
4. Δράσεις προώθησης της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, κινητικότητας και αναζωογόνησης, καθώς και βελτίωσης του αστικού περιβάλλοντος και της περιβαλλοντικής διαχείρισης.
5. Δράσεις διάχυσης αποτελεσμάτων και δημοσιοποίησής τους.
Στην εκδήλωση, έδωσε το «παρών» ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Καρύδης, ο οποίος με παρέμβασή του, ανέλυσε το πλαίσιο λειτουργίας του makerspace, με τη συλλογή υλικών από τους ιστιοπλόους του ομίλου και τις εργασίες διαμόρφωσής τους στο makerspace, ώστε να δίδεται νέα μορφή προϊόντος, η οποία θα επιστρέφει στους αθλητές αλλά και στους δημότες και επισκέπτες του Δήμου, εφαρμόζοντας στην πράξη την αρχή της Κυκλικής Οικονομίας.
Τέλος, στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκαν οι απονομές κυπέλλων στους νικητές των ιστιοπλοϊκών αγώνων που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα από τον Π.Ο.Ι.Α.Θ., στο πλαίσιο των Ημερών Θάλασσας.
Τις απονομές πραγματοποίησαν ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Μώραλης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Π.Ο.Ι.Α.Θ. κ. Μαραγκουδάκης, ο Αντιδήμαρχος Προγ/μου & Βιώσιμης Ανάπτυξης κ. Καρύδης, ο Πρόεδρος του ΝΟΤΚ κ. Αντωνόπουλος, ο Πρόεδρος του ΝΑΟΒ κ. Κατέκος και ο εκπρόσωπος της χορηγού εταιρείας «JOTUN» κ. Ζαρογιάννης.