Η Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη
Με μια εμβληματική εκδήλωση στην έδρα του Οργανισμού στο Παρίσι, παρουσία της Πρώτης Κυρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας κυρίας Brigitte Macron και κορυφαίων προσωπικοτήτων από ολόκληρο τον κόσμο, η UNESCO τίμησε τα 25 χρόνια προσφοράς της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023.
Η τιμητική τελετή πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Γενικής Διευθύντριας του Οργανισμού κυρίας Audrey Azoulay, στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο της UNESCO, όπου το «παρών» έδωσαν η σύζυγος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κυρία Μαρέβα Μητσοτάκη, η Πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO κυρία Μαρία Διαμαντοπούλου, η Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της UNESCO κυρία Tamara Rastovac Siamashvili, οι αναπληρωτές Γενικοί Διευθυντές του Οργανισμού, Πρέσβεις Καλής Θελήσεως του Οργανισμού από ολόκληρο τον κόσμο, με τους οποίους η κυρία Βαρδινογιάννη συνεργάζεται εδώ και 25 χρόνια, κορυφαίοι καλλιτέχνες όπως ο Jean–Michel Jarre και η Νάνα Μούσχουρη, καθώς και μέλη της οικογένειας της κυρίας Βαρδινογιάννη.
Στην έναρξη της εκδήλωσης προβλήθηκε ένα συγκινητικό βίντεο με το ανθρωπιστικό έργο της κυρίας Βαρδινογιάννη από το 1999 που ανακηρύχθηκε Πρέσβης Καλής Θελήσεως μέχρι σήμερα, και αμέσως μετά τον λόγο έλαβε η Γενική Διευθύντρια της UNESCO κυρία Azoulay η οποία μίλησε για την σημαντική συνεισφορά της κυρίας Βαρδινογιάννη στο χτίσιμο ενός καλύτερου κόσμου, κάνοντας ειδική μνεία στο Βραβείο Nelson Mandela που της απονεμήθηκε το 2020 από τον ΟΗΕ: «Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενη που βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να γιορτάσουμε ένα πολύ σημαντικό γεγονός: την απονομή του Βραβείου Nelson Mandela 2020 από τον ΟΗΕ στην Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Μια ξεχωριστή διάκριση που δίνεται από τον ΟΗΕ κάθε πέντε χρόνια για να τιμήσει για την εξαιρετική προσφορά τους προσωπικότητες από ολόκληρο τον κόσμο. Και πιστεύω πως κανείς δεν θα μπορούσε να αξίζει αυτή τη διάκριση περισσότερο από την Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, που ανήκει στην οικογένεια της UNESCO εδώ και 25 χρόνια!
Είναι πολύ λίγες οι προσωπικότητες παγκοσμίως που μπορούν να φέρουν κοντά την κοινωνία των πολιτών, τους καλλιτέχνες, τους επιστήμονες, τους φορείς και τις κυβερνήσεις, όπως εσείς. Αυτό που έχω διαπιστώσει στα χρόνια της θητείας μου είναι ότι μπορείτε να μετακινήσετε ακόμα και βουνά για το κοινό καλό! Σας ξεχωρίζουν το πάθος, η αφοσίωση και η γενναιοδωρία σας. Είστε μια γυναίκα συνώνυμο της ΕΛΠΙΔΑΣ, όπως είναι και το όνομα του οργανισμού που έχετε ιδρύσει. Έχετε αφιερώσει τη ζωή σας στους πιο αδύναμους, και ειδικά στα παιδιά που χρειάζονται στήριξη. Έχετε προσφέρει ένα τεράστιο έργο στον χώρο της εκπαίδευσης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του παγκόσμιου πολιτισμού και του πολιτισμού της πατρίδας σας».
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που η κυρία Azoulay ευχαρίστησε την κυρία Βαρδινογιάννη για την προσφορά της στα ελληνικά εκ μέρους της UNESCO.
Αμέσως μετά οι κυρίες Macron και Μητσοτάκη ανέβηκαν μαζί στη σκηνή και μίλησαν με θερμά λόγια για την προσωπικότητα και το έργο της κυρίας Βαρδινογιάννη.
Σε πολύ προσωπικό τόνο, και με εμφανή συγκίνηση η κυρία Macron μίλησε για τη φιλία που τις ενώνει με την Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, υπογραμμίζοντας το σπουδαίο έργο της και την μοναδική ικανότητά της «να κάνει τη ζωή πιο όμορφη», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Με την Μαριάννα γνωριστήκαμε στο πλαίσιο μιας επίσημης κρατικής επίσκεψης και είναι σπάνιο στο πλαίσιο αυτό να δημιουργηθεί μία φιλία, αλλά αυτό μου συνέβη με την Μαριάννα! Μία φιλία που δημιουργήθηκε σχεδόν αυθόρμητα, με επαφές συχνές, με επιστολές, τηλεφωνήματα ή και από κοντά. Δεν ξεχνώ ποτέ όταν επισκεφθήκαμε την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» στην Ελλάδα, μαζί με την κυρία Μητσοτάκη. Ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία. Είδαμε πως όλα είχαν μελετηθεί για τα παιδιά και γύρω από τα παιδιά και επιτέλους υπήρχε ένα μέρος (στην Ελλάδα) για να θεραπευτούν όλοι αυτοί οι παιδιατρικοί καρκίνοι και όλα τα παιδιά της Ελλάδας που υποφέρουν από καρκίνο. Είναι μία στιγμή που με άγγιξε πάρα πολύ. Η ζωή της Μαριάννας είναι μια ζωή στραμμένη προς τους άλλους. Μια ζωή για τους άλλους. Και αυτό αποτελεί ένα παράδειγμα μέσα σε στιγμές τόσο βίαιες όπως αυτές που ζούμε αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Είστε ένα φως για εμάς, είσαι ένα φως για εμένα Μαριάννα και το γνωρίζεις. Κι επίσης έχεις πολύ στενούς δεσμούς με τη Γαλλία. Όταν ο πρόεδρος έμαθε πως ερχόμουν εδώ μου είπε «να τη φιλήσεις για εμένα»! Γνωρίζω επίσης πως έχει στην καρδιά της τα παιδιά που νοσηλεύονται, τα ευάλωτα παιδιά, τους έφηβους και γνωρίζει πως μπορεί να υπολογίζει σε εμένα και σε εμάς. Σ’ αγαπάμε και η φιλία σου -γιατί μιλάμε στον ενικό οι δυο μας- είναι πολύτιμη και όταν οι στιγμές είναι πολύ δύσκολες και ακούω τη φωνή σου στο τηλέφωνο, τα πράγματα είναι πιο εύκολα γιατί έχεις αυτή την ικανότητα να κάνεις τη ζωή πιο όμορφη. Σ’ ευχαριστώ Μαριάννα!»,
Η κυρία Μητσοτάκη τόνισε πως με το έργο της η κυρία Βαρδινογιάννη κάνει τον κόσμο καλύτερο: «Θα ήθελα να απευθύνω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια στην Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Το εξαιρετικό της έργο έχει έναν τεράστιο αντίκτυπο στην κοινωνία και μας κάνει πολύ πολύ περήφανους! Μαριάννα θέλουμε να σε ευχαριστήσουμε για τη δέσμευση σου και την τεράστια συμβολή σου για να στηριχθούν τα παιδιά με καρκίνο. Θα ήθελα να κλείσω με μια φράση του Nelson Mandela: «Μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο και να κάνουμε έναν κόσμο καλύτερο. Είναι στα χέρια σας να κάνετε τη διαφορά». Κι εσείς αγαπημένη μου φίλη, Μαριάννα, συμβάλατε πραγματικά στη βελτίωση αυτού του κόσμου. Σας ευχαριστώ και σας ευχαριστούμε όλοι».
Η Πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO κυρία Μαρία Διαμαντοπούλου, από την πλευρά της, μίλησε αναλυτικά για το παγκοσμίως αναγνωρισμένο έργο της κυρίας Βαρδινογιάννη: «Το έργο της κυρίας Βαρδινογιάννη δεν χρειάζεται συστάσεις. Είναι γνωστή παγκοσμίως, ιδιαίτερα για την αφοσίωσή της στη βελτίωση της ζωής και της ευημερίας των παιδιών μας μέσα από την «ΕΛΠΙΔΑ», και για τη δράση της μέσα από το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη». Και βέβαια ως Πρέσβης Καλής Θέλησης της UNESCO, έχει προωθήσει την πρόσβαση στην εκπαίδευση, έχει εργαστεί γενναία για την προάσπιση και την υπεράσπιση των αναφαίρετων δικαιωμάτων των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και έχει επίσης θέσει τις βάσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη διεθνώς.
Επιπλέον, η κυρία Βαρδινογιάννη έχει προωθήσει τα ιδανικά της UNESCO στην Ελλάδα, συμμετέχοντας πάντα ενεργά στις δραστηριότητες των Οργανισμών μας, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων πρωτοβουλιών της UNESCO στους τομείς της Ανοιχτής Επιστήμης και της Τεχνητής Νοημοσύνης, τις οποίες υποστηρίζει, διοργανώνοντας πολυάριθμες εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης στην Ελλάδα. Αγαπητή Μαριάννα, ο Nelson Mandela είχε το όραμα να αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων, να μεταμορφώσει νοοτροπίες και συμπεριφορές αγκαλιάζοντας τη διαφορετικότητα και εσύ μπόρεσες να ανταποκριθείς στα λόγια και τις πεποιθήσεις του στο έπακρο και γι’ αυτό σε σεβόμαστε, σε θαυμάζουμε και σε ευχαριστούμε για όλα!».
Συγκινημένη η κυρία Βαρδινογιάννη ανέβηκε στη σκηνή και ευχαρίστησε για την μεγάλη τιμή, ενώ το κοινό την χειροκροτούσε όρθιο: «Σήμερα είναι μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής μου. Είμαι τόσο συγκινημένη και μου είναι δύσκολο να βρω τις κατάλληλες λέξεις. Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO κυρία Audrey Azoulay, για αυτή τη μεγάλη τιμή. Με το έργο της και το όραμά της για τον κόσμο είναι πραγματική έμπνευση για μένα! Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Πρώτη Κυρία της Γαλλικής Δημοκρατίας κυρία Brigitte Macron για την παρουσία της. Αποτελεί ένα παγκόσμιο παράδειγμα καλοσύνης και προσφοράς, είναι μια γυναίκα-σύμβολο για μένα και για όλη την ανθρωπότητα. Η φιλία μας είναι θησαυρός. Ευχαριστώ θερμά την κυρία Μαρέβα Μητσοτάκη για την παρουσία της και τα υπέροχα λόγια της για την αγαπημένη μας πατρίδα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συναδέλφους μου Πρέσβεις Καλής Θελήσεως και ολόκληρη την οικογένεια της UNESCO, για αυτό το εικοσιπενταετές ταξίδι για έναν καλύτερο κόσμο. Από τα βάθη της καρδιάς μου σας ευχαριστώ!».
Στη συνέχεια η Φιλαρμονική Ορχήστρα της UNESCO, υπό τη διεύθυνση του κορυφαίου μαέστρου και «Καλλιτέχνη για την Ειρήνη» Amine Kouider, παρουσίασε ειδικό πρόγραμμα με τίτλο «Τα θαύματα της ελληνικής μουσικής» προς τιμήν της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, με έργα εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία και άριες που έχει ερμηνεύσει η Μαρία Κάλλας, τις οποίες ερμήνευσε η ελληνικής καταγωγής σοπράνο κυρία Charlotte Panouklia.
Αμέσως μετά ακολούθησε επίσημο δείπνο στο ιστορικό μουσείο Hotel de la Marine, στην Place de la Concorde. Το συγκεκριμένο κτίριο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία του Παρισιού και οι χώροι του δίδονται μόνο για ειδικές περιστάσεις.
ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ UNESCO
Σήμερα είναι μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής μου. Είμαι τόσο συγκινημένη και μου είναι δύσκολο να βρω τις κατάλληλες λέξεις. Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO κυρία Audrey Azoulay, για αυτή τη μεγάλη τιμή. Με το έργο της και το όραμά της για τον κόσμο είναι πραγματική έμπνευση για μένα!
Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Πρώτη Κυρία της Γαλλικής Δημοκρατίας κυρία Brigitte Macron για την παρουσία της. Αποτελεί ένα παγκόσμιο παράδειγμα καλοσύνης και προσφοράς, είναι μια γυναίκα-σύμβολο για μένα και για όλη την ανθρωπότητα. Η φιλία μας είναι θησαυρός.
Ευχαριστώ θερμά την αγαπημένη μου φίλη κυρία Μαρέβα Μητσοτάκη που είναι στο πλευρό μου πάντοτε και σήμερα.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συναδέλφους μου Πρέσβεις Καλής Θελήσεως και ολόκληρη την οικογένεια της UNESCO, για αυτό το εικοσιπενταετές ταξίδι για έναν καλύτερο κόσμο.
Από τα βάθη της καρδιάς μου σας ευχαριστώ!
ΟΜΙΛΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ ΤΗΣ UNESCO AUDREY AZOULAY ΣΤΗΝ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΩΣ ΚΑΛΗΣ ΘΕΛΗΣΕΩΣ ΤΗΣ UNESCO ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ
Είμαι πολύ χαρούμενη που σας υποδέχομαι απόψε στην UNESCO για μια στιγμή που περιμέναμε εδώ και πολύ καιρό. Το Βραβείο των Ηνωμένων Εθνών Νέλσον Μαντέλα δόθηκε στη Μαριάννα Βαρδινογιάννη το 2020 και είναι ένα βραβείο που είναι εξαιρετικό. Δίνεται από τον ΟΗΕ κάθε πέντε χρόνια και διακρίνει τα άτομα για την εξαιρετική συμβολή τους για τα Ηνωμένα Έθνη και πιστεύω πως αυτό το βραβείο, αγαπητή Μαριάννα, το αξίζετε με το παραπάνω. Τα Ηνωμένα Έθνη σας τίμησαν το 2020 κι εμείς εδώ στην UNESCO έχουμε την τύχη να σας έχουμε στο πλευρό μας και σχεδόν 25 χρόνια. Και ξέρετε η UNESCO είναι μια διακυβερνητική οργάνωση, αλλά δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα χωρίς τη διασύνδεση με την κοινωνία των πολιτών. Υπάρχουν πολλοί λίγοι άνθρωποι στον κόσμο, οι οποίοι γνωρίζουν, όπως το γνωρίζετε αγαπητή Μαριάννα, πως να φέρουν σε επαφή την κοινωνία των πολιτών, καλλιτέχνες, ειδικούς, κοινωνικούς φορείς και κυβερνήσεις και ήμουν μάρτυρας εδώ και σχεδόν έξι χρόνια, κατά τη διάρκεια της θητείας μου ότι εσείς κάνατε ακριβώς αυτό… Μετατοπίσατε βουνά για το κοινό καλό, γιατί έχετε διασυνδέσεις σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας κι αυτό μας είναι ιδιαίτερα πολύτιμο εδώ στην UNESCO. Στο βίντεο που παρακολουθήσαμε, είδαμε το πάθος σας, την αποφασιστικότητα σας και επίσης τη γενναιοδωρία σας. Μια γενναιοδωρία που είναι πολύ προσωπική, γιατί δεν ξεκουράζεστε ποτέ.
Αυτό το Βραβείο που σας απονεμήθηκε, το βραβείο Νέλσον Μαντέλα έχει το όνομα ενός άνδρα που ήταν επίσης εξαιρετικός. Η δέσμευση του κατά του απαρχαιντ για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ήταν μια μακρά δέσμευση με προσωπικές τεράστιες θυσίες, αλλά ωστόσο είχε κι εκείνος αυτό το δεσμό με την UNESCO. Αυτό το δεσμό γιατί ήταν επίσης Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO, πολύ αργότερα το 2005, αλλά κι επίσης γιατί όταν ήταν φυλακισμένος στο νησί Ρόμπεν, διάβαζε την ιδρυτική πράξη της UNESCO. Αυτή την πράξη που αφορά τις δράσεις της UNESCO ανά τον κόσμο και είναι οι ίδιες που υποστηρίζετε. Είναι ένα επιπλέον κοινό σημείο που έχετε. Είστε μια γυναίκα συνώνυμο της ΕΛΠΙΔΑΣ, όπως είναι και το όνομα του οργανισμού που έχετε ιδρύσει.
Έχετε αφιερώσει όλη σας τη ζωή στη συνεργασία με και για τους πιο ευάλωτους, ειδικά στα παιδιά: παιδιά που πλήττονται από βία. παιδιά σε κίνδυνο – τα οποία φροντίζετε, των οποίων τα δικαιώματα υπερασπίζεστε. Το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση, ιδίως – μεταξύ άλλων σε ζώνες συγκρούσεων και μετά από συγκρούσεις: Βελιγράδι, Βηθλεέμ, Γάζα. Πάντα με γνώμονα την πεποίθηση, την οποία συμμερίζονται η UNESCO και ο Μαντέλα, ότι η εκπαίδευση είναι, για να αναφέρω μία από τις πιο διάσημες φράσεις του, «το πιο ισχυρό όπλο (…) για να αλλάξεις τον κόσμο». Αλλά το έργο σας δεν σταματά εκεί.
Δίνετε επίσης ελπίδα σε μετανάστες και πρόσφυγες – όπως αυτοί που επωφελήθηκαν από το πρωτοποριακό πρόγραμμα που ξεκινήσατε εδώ στην UNESCO το 2015, για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην εκπαίδευση. Δίνετε ελπίδα και υποστήριξη και σε όσους επλήγησαν από καταστροφές – όπως οι κάτοικοι της Ελλάδας στο χωριό Μάκιστος, το οποίο χτίσατε από την αρχή αφού καταστράφηκε από πυρκαγιά. Και φυσικά είστε πάντα παρούσα για τους πιο αδύναμους – αυτούς που είναι άρρωστοι, αυτούς που επηρεάζονται από τον καρκίνο.
Υποστηρίξατε τη δημιουργία εξειδικευμένων νοσοκομείων στην Ελλάδα που εξυπηρετούν ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων.
Υποστηρίξατε τη δημιουργία ερευνητικών κέντρων και εκστρατείες δωρεάς μυελού των οστών, καταπολέμησης του καρκίνου, ενθαρρύνοντας παράλληλα την επιστημονική και ιατρική διπλωματία σε όλο τον κόσμο.
Και όλα αυτά τα κάνετε ενώ είστε μια γνήσια Ελληνίδα, προωθώντας την πολιτιστική κληρονομιά. Θυμάμαι όχι μόνο την παρουσία σας αλλά και την υποστήριξή σας όταν ήρθαμε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στους Δελφούς, την πόλη των Μαντείων, για τον εορτασμό της 50ης επετείου της Συνέλευσης για την Παγκόσμια Κληρονομιά τον περασμένο Νοέμβριο. Είστε φίλη της UNESCO, αλλά πιστεύω και προσωπική φίλη για καθέναν από εμάς που το είχαμε την ευκαιρία να δουλέψουμε μαζί σας – συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου.
Και θα ήθελα να ολοκληρώσω με ένα απόσπασμα: «Η εργασία για την UNESCO δεν είναι απλώς ένα επάγγελμα, είναι ένα λειτούργημα. (…) Μην ξεχνάτε ότι ο κόσμος έχει αλλάξει και αλλάζει, κυρίως λόγω των ανώνυμων «εργατών του πολιτισμού», που είναι πεπεισμένοι ότι μπορεί να υπάρξει ένας καλύτερος κόσμος και εργάζονται προς αυτήν την κατεύθυνση». Αυτά τα λόγια, είναι δικά σας, και πιστεύω ότι αντικατοπτρίζουν το ίδιο το πνεύμα του να αφιερώνει κανείς τη ζωή του στο παγκόσμιο καλό και στα ιδεώδη των Ηνωμένων Εθνών. Λοιπόν, εκ μέρους της UNESCO, και στο όνομά μου, συγχαρητήρια, αγαπητή Μαριάννα – και σας ευχαριστώ.
ΟΜΙΛΙΑ ΜΟΝΙΜΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ UNESCO ΠΡΕΣΒΕΩΣ ΜΑΡΙΑΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΩΣ ΚΑΛΗΣ ΘΕΛΗΣΕΩΣ ΤΗΣ UNESCO ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ
Είναι μεγάλη χαρά να συμμετέχω απόψε σε αυτή την τελετή προς τιμήν μιας εξέχουσας ελληνικής προσωπικότητας, της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη. Ως Πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, αυτό το συμβολικό γεγονός γεμίζει την καρδιά μου με συγκίνηση και, επιτρέψτε μου να προσθέσω, εθνική υπερηφάνεια. Είναι ένα συναίσθημα συγκρίσιμο με αυτό που ένιωσα τον Ιούλιο του 2020, όταν τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν την ομόφωνη απόφασή τους να απονείμουν στην κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη το διάσημο Διεθνές Βραβείο Nelson Mandela για την παγκόσμια προσφορά της στην ανθρωπότητα.
Στην πραγματικότητα, χρειάστηκαν τρία χρόνια και το τέλος της περιόδου του COVID για να μπορέσουμε επιτέλους να γιορτάσουμε αυτή την τεράστια διάκριση, χάρη σε εσάς, κυρία Γενική Διευθύντρια και σας ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας που πήρατε την πρωτοβουλία να οργανώσουμε αυτό το αξιέπαινο γεγονός (παρουσία της Πρώτης Κυρίας της Γαλλίας!). Και αυτή η χαρά είναι ακόμη μεγαλύτερη γιατί ο εορτασμός γίνεται στην έδρα της UNESCO, όπου η κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη ανήκει ως Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO από το 1999, μαζί με την οικογένεια της UNESCO και με όλους εσάς, Πρέσβεις, Μόνιμους Αντιπροσώπους, Πρέσβεις Καλής Θελήσεως και φίλους, συμπατριώτες.
Το έργο της κυρίας Βαρδινογιάννη δεν χρειάζεται ουσιαστικά καμία εισαγωγή. Είναι γνωστή παγκοσμίως, ιδιαίτερα για την αφοσίωσή της στη βελτίωση της ζωής και της ευημερίας των παιδιών μας και για το Ίδρυμα «Μαριάννα Βαρδινογιάννη», που διοργανώνει αμέτρητες φιλανθρωπικές δραστηριότητες. Και, θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω ότι ως Πρέσβης Καλής Θέλησης της UNESCO, έχει προωθήσει την πρόσβαση στην εκπαίδευση, έχει εργαστεί γενναία για την υπεράσπιση και την προάσπιση των αναφαίρετων δικαιωμάτων των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και έχει επίσης θέσει τις βάσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη διεθνώς . Επιπλέον, η κυρία Βαρδινογιάννη έχει προωθήσει τα ιδανικά της UNESCO στην Ελλάδα, συμμετέχοντας πάντα ενεργά στις δραστηριότητες των Οργανισμών μας, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων πρωτοβουλιών της UNESCO στους τομείς της Ανοιχτής Επιστήμης και της Τεχνητής Νοημοσύνης, τις οποίες υποστηρίζει, διοργανώνοντας πολυάριθμες εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης στην Ελλάδα.
Αγαπητή Μαριάννα, ο Νέλσον Μαντέλα είχε το όραμα να αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων, να μεταμορφώσει νοοτροπίες και συμπεριφορές αγκαλιάζοντας τη διαφορετικότητα και μπορέσατε να ανταποκριθείτε στα λόγια και τις πεποιθήσεις του στο έπακρο και γι’ αυτό σας σεβόμαστε, σας θαυμάζουμε και σας ευχαριστούμε. Η πολύτιμη προσφορά σας στις ζωές των ανθρώπων μου θυμίζει ένα απόσπασμα ενός διάσημου Έλληνα συγγραφέα και φιλόσοφου Νίκου Καζατζάκη, ο οποίος είπε: «Η αληθινή γενναιοδωρία δεν μετριέται με το πόσα δίνουμε αλλά με το πόσα προσφέρουμε μέσα από την καρδιά μας».
ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΥΡΙΑΣ BRIGITTE MACRON ΣΤΗΝ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΩΣ ΚΑΛΗΣ ΘΕΛΗΣΕΩΣ ΤΗΣ UNESCO ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ
Με την Μαριάννα γνωριστήκαμε στο πλαίσιο μιας επίσημης κρατικής επίσκεψης και, αν και είναι σπάνιο στο πλαίσιο αυτό να δημιουργηθεί μία φιλία, αυτό μου συνέβη με την Μαριάννα! Μία φιλία που δημιουργήθηκε σχεδόν αυθόρμητα, με επαφές συχνές, με επιστολές, τηλεφωνήματα ή και από κοντά. Δεν ξεχνώ ποτέ όταν επισκεφθήκαμε την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» στην Ελλάδα, μαζί με την κυρία Μητσοτάκη. Ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία. Είδαμε πως όλα είχαν μελετηθεί για τα παιδιά και γύρω από τα παιδιά και επιτέλους υπήρχε ένα μέρος (στην Ελλάδα) για να θεραπευτούν όλοι αυτοί οι παιδιατρικοί καρκίνοι και όλα τα παιδιά της Ελλάδας που υποφέρουν από καρκίνο. Είναι μία στιγμή που με άγγιξε πάρα πολύ. Η ζωή της Μαριάννας είναι μια ζωή στραμμένη προς τους άλλους. Μια ζωή για τους άλλους. Και αυτό αποτελεί ένα παράδειγμα μέσα σε στιγμές τόσο βίαιες όπως αυτές που ζούμε αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Είστε ένα φως για εμάς, είσαι ένα φως για εμένα Μαριάννα και το γνωρίζεις. Όταν ο πρόεδρος έμαθε πως ερχόμουν εδώ μου είπε «να τη φιλήσεις για εμένα»! Σ’ αγαπάμε και η φιλία σου -γιατί μιλάμε στον ενικό οι δυο μας- είναι πολύτιμη και όταν οι στιγμές είναι πολύ δύσκολες και ακούω τη φωνή σου στο τηλέφωνο, τα πράγματα είναι πιο εύκολα γιατί έχεις αυτή την ικανότητα να κάνεις τη ζωή πιο όμορφη. Σ’ ευχαριστώ Μαριάννα!
By STUDIO PANOULIS https://www.panoulis.gr/index.php