Στις 17 Μαΐου φωταγωγείται το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Τη Δευτέρα 17 Μαΐου το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει το νέο εξωτερικό φωτισμό του, αναδεικνύοντας παράλληλα το τμήμα του παραλιακού μετώπου της πόλης που το περιβάλλει.

Η τεχνική υπηρεσία του Οργανισμού, σεβόμενη την αρχική αρχιτεκτονική μελέτη φωτισμού των κτηρίων, προέβη μετά από χρόνια στην επισκευή και συντήρηση του δικτύου, αντικαθιστώντας τους ενεργοβόρους λαμπτήρες με λάμπες Led, χαμηλού κόστους και ενεργειακού αποτυπώματος φιλικού προς το περιβάλλον.

Η φωταγώγηση του ΟΜΜΘ πραγματοποιείται συμβολικά τη Δευτέρα 17 Μαΐου, καθώς τη συγκεκριμένη ημερομηνία συμπληρώνονται 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821 στη Μακεδονία

Τιμώντας τη σημαντική επέτειο, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΜΜΘ αποφάσισε μια ψηφιακή σημαία να κυματίζει έως τις 19 Μαΐου στην επιφάνεια των κτηρίων του Οργανισμού, ενώ μεγάλες δέσμες φωτός από το Πρόπυλο του κτηρίου Μ1 (προαύλιο) θα συμπληρώνουν το ίδιο χρονικό διάστημα το εντυπωσιακό θέαμα που θα είναι ευδιάκριτο σε όλη τη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, στις όψεις του Μεγάρου, ειδικά προβολικά συστήματα θα απεικονίζουν ονόματα Μακεδόνων αγωνιστών του 1821 που συμμετείχαν στην Εθνεγερσία, δίνοντας ξεχωριστό τόνο στο δρώμενο τιμής και μνήμης.

Η απόφαση φωταγώγησης του Μεγάρου Μουσικής χαιρετίζεται από την Υπουργό Πολιτισμού, κα. Λίνα Μενδώνη, η οποία απέδωσε τα εύσημα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού για την πρωτοβουλία που ανέλαβε.

Σε δήλωσή της αναφέρει: «Χαιρετίζω την εξαιρετική πρωτοβουλία που ανέλαβε το Δ.Σ. του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης να φωταγωγήσει τις όψεις των κτηρίων του μετά από σειρά ετών.
Η απόφαση τους αυτή, αποκτά ξεχωριστή σημασία, καθώς συμπίπτει με τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, αλλά και με την έναρξη της Επανάστασης στη Μακεδονία.
Δεύτερον, διότι σηματοδοτεί τη νέα εποχή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και την περαιτέρω ανάδειξή του ως κορυφαίο σημείο πολιτιστικής αναφοράς για τη Βόρεια Ελλάδα. Επιπλέον, η φωταγώγηση των κτηρίων συμπίπτει χρονικά με την έναρξη της τουριστικής περιόδου και με την περαιτέρω ανάδειξη του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης.
Η φωταγώγηση των κτηρίων γεννά αισιοδοξία και υπογραμμίζει τη σημασία των Τεχνών την γκρίζα περίοδο της πανδημίας και συγχρόνως δίνει το έναυσμα για την ασφαλή επιστροφή στην κανονικότητα με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων».

«Επιλέξαμε συμβολικά ο νέος φωτισμός του Μεγάρου να πραγματοποιηθεί στις 17 Μαΐου θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να τιμήσουμε την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 στη Μακεδονία. Ο νέος φωτισμός είναι φιλικός προς το περιβάλλον και χαμηλού κόστους Επειδή η πανδημία που ταλανίζει την υφήλιο δεν μας επιτρέπει να τιμήσουμε όπως θέλουμε και αρμόζει την επέτειο της 17ης Μαΐου, η φωταγώγηση των κτηρίων του ΟΜΜΘ είναι ο δικός μας τρόπος να υπενθυμίσουμε στους συμπολίτες μας πως η συνεισφορά των Μακεδόνων στον ιερό αγώνα υπέρ της ελευθερίας υπήρξε αποφασιστικής σημασίας και σπουδαιότητας για την επιτυχημένη εδραίωση του σε όλη τη χώρα, που οδήγησε στη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Φωτίζουμε τις όψεις του Μεγάρου, εγκαινιάζουμε τη νέα εποχή του, μοιραζόμαστε το φως μας με την πόλη, αναδεικνύουμε την αρχιτεκτονική των κτηρίων μας και ενισχύουμε την εικόνα του θαλάσσιου μετώπου της πόλης», εξηγεί ο Πρόεδρος του ΟΜΜΘ κ. Βασίλης Γάκης.

Πέραν του φωτισμού και της ψηφιακής σημαίας, οι δράσεις του Μεγάρου Μουσικής προς τιμήν της ημέρας έναρξης της Επανάστασης του 1821 στη Μακεδονία θα συνεχιστούν τη Δευτέρα 24 Μαΐου με τη διαδικτυακή προβολή ενός ξεχωριστού μουσικού αφιερώματος το οποίο θα προβληθεί στις 18.00 από το κανάλι του Οργανισμού στο YouTube (https://www.youtube.com/user/Tchgreece). Επίσης, θα γίνει προβολή από τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας και περιφερειακής εμβέλειας καθώς και από ενημερωτικά sites.

Επτά δημοτικοί σκοποί της Μακεδονίας διασκευάζονται από πέντε διακεκριμένους μουσικούς ώστε να αποδοθούν από Συμφωνική Ορχήστρα και παρουσιάζονται στο κοινό από την Ορχήστρα Νέων του ΟΜΜΘ (MOYSA), σε μουσική διεύθυνση Θ. Παπαδημητρίου.

Την επιμέλεια της μουσικολογικής παρουσίασης των τραγουδιών έχει αναλάβει ο σπουδαίος ερευνητής της λαϊκής μας παράδοσης και πολυβραβευμένος στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την προσφορά του στον πολιτισμό κ. Γιώργος Μελίκης.

Τα ιστορικά γεγονότα που συνδέονται με την 17η Μαΐου 1821 θα σχολιάσει μέσα από τα κείμενα του ο διακεκριμένος καθηγητής Ιστορίας του ΑΠΘ κ. Ιάκωβος Μιχαηλίδης,

Πρόγραμμα διασκευών:
Αντώνης Σουσάμογλου: Παιδιά από τη Σαμαρίνα
Μαρία Γούβαλη: Μακρυνίτσα
Θοδωρής Παπαδημητρίου: Καγκελευτός Ιερισσού
Πάνος Κοσμίδης: Μια Προσταγή Μεγάλη
Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Ήρθαν Καράβια στο Γιαλό
Θοδωρής Παπαδημητρίου: Καπετάν Λούκας
Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Ένας Αητός