“…Από τις πιο ωραίες στιγμές της καριέρας μου και που ονειρευόμουν από μικρός, είναι να βρίσκομαι στη σκηνή με τους μαθητές μου”
Ποιά είναι η πρώτη μουσική σας ανάμνηση; Το ταξίδι μου στη μουσική ξεκίνησε από τη γενέτειρά μου, την Κέρκυρα. Εκεί, όπως γνωρίζετε, υπάρχει πολύ μεγάλη αγάπη για τη μουσική. Βέβαια, δεν υπάρχει η καριέρα και η επαγγελματική αποκατάσταση που μπορεί να ονειρευτεί κάποιος αλλά είναι μια σπουδαία ευκαιρία να μπει στο θαυμαστό κόσμο της μουσικής. Οι παιδικές μου αναμνήσεις “έτρεχαν” πίσω απ’ την φιλαρμονική της πόλης αλλά και στη συμφωνική ορχήστρα του δήμου που είχαμε τότε.
Με ποιον μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Στα 32 μέχρι τώρα χρόνια καριέρας, είχα τη μεγάλη χαρά, τιμή, ευκαιρία, δυνατότητα να γνωρίσω και να συμπράξω με τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο της κλασικής μουσικής και όχι μόνο. Αξιοσημείωτη είναι η απλότητα με την οποία συμπεριφέρονταν όλοι αυτοί οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες.
Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές, θετικές ή αρνητικές; Σαφώς υπήρξαν οι επιρροές και με τα δύο πρόσημα. προσπάθησα όμως, και τα κατάφερα, να κρατήσω μόνο τις θετικές. Η πιο θετική επιρροή όμως είναι αυτό που σου δίνει η μουσική. Ξέρετε, η μουσική καταλαβαίνει αν την αγαπάς πραγματικά. Θα σου δώσει πολύ περισσότερα από αυτά που ίσως περιμένεις.
Σας τρομάζει η επιτυχία ή η αποτυχία; Όχι, μόνο και μόνο που βρίσκομαι στον χώρο της μουσικής, αυτό για μένα είναι η μεγαλύτερη επιτυχία!!!
Ποιά είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Είναι καθαρά ένα μέσο προβολής των εταιριών για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους. Κατά τη γνώμη μου, θα ήθελα να υπάρχει στην τηλεόραση κάτι αντίστοιχο και για όλα τα υπόλοιπα είδη της μουσικής, έστω και με λιγότερη προβολή. Δεν πειράζει, ας υπήρχε.
Υπάρχουν μανατζερ στην Ελλάδα που μπορούν να βοήθησουν στην πορεία ενός μουσικού; Όχι, στο δικό μας χώρο δεν υπάρχουν ώστε να ασχοληθούν με τις μικρότερες ηλικίες, να ψάξουν, να δουν τι ταλέντα υπάρχουν. Όλα γίνονται με πρωτοβουλία των παιδιών και των γονιών τους που πολλές φορές παρεμβαίνουν στο έργο του δασκάλου. Αυτό έχει αποτέλεσμα πολύ σύντομα ο νέος μουσικός να μη συνεχίζει τις μουσικές του σπουδές. Η κλασική μουσική στην Ελλάδα δεν αποτελεί σημείο οικονομικού ενδιαφέροντος.
Μια συνεργασία που ονειρεύεστε; Από τις πιο ωραίες στιγμές της καριέρας μου και που ονειρευόμουν από μικρός, είναι να βρίσκομαι στη σκηνή με τους μαθητές μου. Η διδασκαλία είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι….
Bio. Ο Γιώργος Ραράκος είναι Κορυφαίος Τουμπίστας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Άρχισε μαθήματα τούμπας και ανωτέρων θεωρητικών στη Φιλαρμονική και στο Ωδείο Κερκύρας, με δασκάλους τον αδελφό του Στέφανο Ραράκο (τούμπα) και τους Δ. Δαπέργολα και Α. Καζιάνη (πτυχία Ωδικής, Αρμονίας, Αντίστιξης, Ενοργάνωσης και Διεύθυνσης μπάντας). Πήρε το Δίπλωμά του στο Ωδείο «Φ.Νάκας» (τάξη Ν.Ζερβόπουλου). Έχει παρακολουθήσει μαθήματα και σεμινάρια τούμπας με τους D. Wick , R. Bobo, J. Watson, I. Roos, V. Zarzo, G. Milliere, L. Gairdens, F. Mills, W. Hilgers, H. Jan-Renes.
Είναι ο πρώτος Έλληνας τουμπίστας που χρησιμοποίησε και τις τέσσερις διαφορετικές τονικότητες της τούμπας.
Στο ενεργητικό του έχει περισσότερες από 1800 συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο Αυστρία, Ισπανία, Ιταλία, Σουηδία, Δανία, Πολώνια, Βέλγιο, Ολλανδία, Μάλτα, Λουξεμβούργο, Τυνησία, Μαρόκο, Βαλκάνια, Τουρκία, Κύπρος), συνεργασίες και ηχογραφήσεις με δημιουργούς όπως οι Χ.Λεοντής, Ν.Κυπουργός, Δ.Σαββόπουλος, Π. Καλαντζόπουλος κ.ά., καθώς και με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών.
Ως σολίστ έχει επανειλημμένως εμφανιστεί με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και την Κρατική Ορχήστρα Κύπρου, ερμηνεύοντας το Κοντσέρτο για τούμπα του R. Vaughan Williams, καθώς και με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, με το Brass Ensemble της Ορχήστρας Νέων της Μεσογείου, με το Σύνολο Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών «METALLON», με το “KYKLOS ENSEMBLE” καθώς και με πολυάριθμες φιλαρμονικές ορχήστρες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ είναι ιδρυτικό μέλος του μουσικού συνόλου the Misty trio, που αποτελείται από βιόλα, τούμπα και πιάνο. Ο Γεώργιος-Θεόδωρος Ραράκος έχει συμπράξει με εξέχοντες καλλιτέχνες της διεθνούς σκηνής, μεταξύ των οποίων ο Λουτσιάνο Παβαρότι, ο Πλάθιντο Ντομίνγκο, ο Χοσέ Καρέρας, η Μονσερά Καμπαγιέ, η Αγνή Μπάλτσα, η Άννα Φλέμινγκ, η Άντζελα Γκεοργκίου, ο Χοσέ Κούρα, ο Γιόνας Κάουφμαν, o Christian Lindberg, ο Μάριος Φραγκούλης και το παγκοσμίως γνωστό συγκρότημα χάλκινων πνευστών Canadian Brass. Διευρύνοντας τους μουσικούς του ορίζοντες, έχει συμμετάσχει σε συναυλίες ποπ και ροκ μουσικής με επιφανή συγκροτήματα και καλλιτέχνες όπως οι Scorpions, οι Gipsy Kings, ο Barry White, η Shirley Bassey, ο Khaled, ο Uli John Roth, ο Rufus Wainwright, ο Ray Wilson, η Buika και ο John Lees με τους Barclay James Harvest. Παράλληλα, Έλληνες συνθέτες έχουν συνθέσει και αφιερώσει έργα τους για το Γιώργο Ραράκο.
Υπήρξε μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Κερκυραίων, της Ορχήστρας Νέων της Μεσογείου, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, της Ορχήστρας των Χρωμάτων και του Κουιντέτου “Melos Brass”. Έχει συμπράξει με την Καμεράτα – Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής και με τη Philharmonia Orchestra του Λονδίνου.
Επίσης, συνεργάστηκε με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου ως προσκεκλημένος καθηγητής. Τα καλοκαίρια από το 1998 έως και το 2007 δίδαξε σε διεθνή σεμινάρια χάλκινων πνευστών στα Καλάβρυτα, στο Βερτίσκο και στην Κέρκυρα.
Διδάσκει τούμπα στο Ωδείο Κόνταλυ και στο Ιόνιο Ωδείο Κερκύρας ενώ έχει διατελέσει επί σειρά ετών καθηγητής στο Ωδείο Φιλιππος Νάκας, στο Εθνικό Ωδείο και στο Ωδείο Αθηνών. Παράλληλα, αποτελεί καλλιτεχνικό συνεργάτη του κατασκευαστή μουσικών οργάνων Wessex.
Είναι μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας των Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, εκπρόσωπος των Κρατικών Ορχηστρών στο Υπουργείο Πολιτισμού και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Μουσικών Υπαλλήλων Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.