Εκδ. Μπαρμπουνάκη | 21/2 IANOS
Η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Μπαρμπουνάκης, διοργανώνουν παρουσίαση του νέου βιβλίου της Dr. Μαριάννας Βιλδιρίδη – Χατζητόλιου, με τίτλο «Μετάβαση», ένα παιδαγωγικό βιβλίο για εκπαιδευτικούς και γονείς.
Το Μοντεσσοριανό μοντέλο αγωγής στην προσχολική ηλικία & η εφαρμογή του στα πλαίσια του αναλυτικού προγράμματος προσχολικής αγωγής στην Ελλάδα.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλους 7, την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, στις 19.00.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Ζέτα Μακρή, Υφυπουργός Παιδείας
Άννα Διαμαντοπούλου, Πρώην Υπουργός Παιδείας, Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη
Τασούλα Τσιλιμένη, Συγγραφέας, Καθηγήτρια Παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Δέσποινα Μιχελάκη, Εκπαιδευτικός, Θεολόγος
Κατερίνα Τζαβάρα, Εκπαιδευτικός, Συγγραφέας
Αναστασία Αλευροπούλου, Εκπαιδευτικός, Επιμελήτρια έκδοσης
Συντονίζει ο Αστέριος Πελτέκης, καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ, ηθοποιός και σκηνοθέτης.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Πρόκειται για ένα βιβλίο – επιτομή των θεωριών, των σκέψεων, των συζητήσεων, των αναζητήσεων, των προβλημάτων και των προβληματισμών, των αξιών και των καινοτομιών της Προσχολικής Εκπαίδευσης, έτσι όπως είναι διαμορφωμένη στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία.
Εξυπηρετεί και προάγει την ανάγκη επανεστίασης στην Προσχολική Αγωγή κι Εκπαίδευση.
Υπενθυμίζει στους παιδαγωγούς, το ρόλο τους στο χτίσιμο μιας υγιούς κοινωνίας, βασισμένης σε θεμελιώδεις πανανθρώπινες αξίες.
Προβληματίζει τους γονείς για την αξία της εμπλοκής τους στην εκπαίδευση των παιδιών.
Επικυρώνει τις γνωστές ρύσεις μεγάλων παιδαγωγών, επισημαίνοντας το πώς και το γιατί, αυτές πρέπει να διέπουν, το σύνολο της εκπαίδευσης.
Αναλύει το Μοντεσσοριανό σύστημα σε βάθος, προσαρμόζοντάς το στη σύγχρονη πραγματικότητα.
Επικαιροποιεί την ισχύ των αξιωμάτων της Μ. Μοντεσσόρι, στα οποία ούτως ή άλλως στηρίζεται το νέο αναλυτικό πρόγραμμα.
Συνοψίζει όλες τις σύγχρονες παιδαγωγικές αντιλήψεις που αφορούν την ολόπλευρη ανάπτυξη του νηπίου, έχοντας ως θεμέλιο την κοινωνικοσυναισθηματική του ανάπτυξη.
Όλο το βιβλίο αποτελεί μια κραυγή, μια έκκληση βοήθειας για την αλλαγή πλεύσης της σύγχρονης εκπαίδευσης.
Η συγγραφέας δεν προσεγγίζει το θέμα της στενά εκπαιδευτικά, αλλά το θεάται και από φιλοσοφική άποψη, με τις θέσεις του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη να κυριαρχούν, αλλά και από κοινωνιολογική άποψη, για να τεκμηριώσει τη θέση της για τη σημασία της προσχολικής εκπαίδευσης του παιδιού για την πορεία όχι μόνο του ανθρώπου ως ατόμου αλλά ολόκληρης της κοινωνίας.
Είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί οπωσδήποτε από εκπαιδευτικούς και γονείς, αλλά και γενικότερα από οποιονδήποτε ενδιαφέρεται και οραματίζεται ένα καλύτερο μέλλον για την ανθρωπότητα.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Dr. Μαριάννα Βιλδιρίδη – Χατζητόλιου κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη και είναι πτυχιούχος της Γαλλικής Φιλολογίας του ΑΠΘ. Το έμπρακτο ενδιαφέρον της για την ιστορία και την πόλη της, την ώθησαν να συνεχίσει τις σπουδές της στο τμήμα Βυζαντινής Ιστορίας του ΑΠΘ, απ’ όπου πήρε μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Βυζαντινή Ιστορία με «Άριστα».
Η μεγάλη αγάπη της για τα παιδιά, της άνοιξε έναν παράλληλο δρόμο μεταπτυχιακών σπουδών, με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου όπου παρακολούθησε και ολοκλήρωσε τον κύκλο της Μοντεσσοριανής Παιδαγωγικής και Ειδικής Αγωγής στη Διεθνή Ακαδημία Πρόληψης και Αποκατάστασης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Μονάχου.
Πραγματοποίησε την διδακτορική της διατριβή που απoτιμήθηκε με «Άριστα», στο τμήμα Αγωγής και Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την οποία αφιέρωσε στα παιδιά της προσχολικής ηλικίας.
Παράλληλα έχει πραγματοποιήσει σπουδές θεατρολογίας και Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Sorbonne στο Παρίσι, αποφοιτώντας και πάλι με «Άριστα».
Έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα του London Montessori Center (Nursery Foundation teaching diploma) και είναι η μοναδική κάτοχος στην Ελλάδα της άδειας εκπαίδευσης από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου, στελεχών για θέματα αναπτυξιακής αποκατάστασης εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, ιατρών, ειδικών θεραπευτών και φυσιοθεραπευτών.
Το 1992 ίδρυσε τον εκπαιδευτικό πολιτιστικό οργανισμό «Σύγχρονη Μοντεσσοριανή Εκπαίδευση – Μαριάννα Βιλδιρίδη» κι έκτοτε έχει διοργανώσει με επιτυχία -στην Ελλάδα και στο εξωτερικό- συνέδρια, συμπόσια, ημερίδες, σεμινάρια και εργαστήρια σε συνεργασία με κορυφαίους εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς, ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς και ιδρύματα.
Έχει δημιουργήσει πιλοτικά προγράμματα, προσαρμοσμένα κατάλληλα στα ελληνικά ήθη και έθιμα, πρωτόγνωρα τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και σ’ όλη την Ελλάδα.
Έχει διατελέσει μέλος Δ.Σ σε πολιτιστικούς οργανισμούς, φορείς συμβούλια, σωματεία κι οργανωτικές επιτροπές τόσο σε τοπικό όσο και διεθνές επίπεδο.
Η πολύχρονη προσφορά της στον κοινωνικό στίβο, το πλούσιο φιλανθρωπικό της έργο, και η πρωτοποριακή της δραστηριότητα στον τομέα παρουσίασης πρωτότυπων παιδαγωγικών προτάσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό της χάρισαν πολλαπλές διακρίσεις και βραβεία. Το πιο πρόσφατο βραβείο της απενεμήθη δια χειρός της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου για την προσφορά της στην Ελληνική Παιδεία και στον Ελληνικό πολιτισμό, στην Κωνσταντινούπολη στις 7 Οκτωβρίου του 2022.
Διετέλεσε πρόεδρος για 13 συναπτά έτη του Εθνολογικού και Λαογραφικού Μουσείου Μακεδονίας – Θράκης και Πρόεδρος της πολιτιστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Ανέμη».
Το Δεκέμβριο του 2022 ορίστηκε πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Η ιδιότητά της ως συλλέκτρια παιχνιδιών από τον 17ο αιώνα έως σήμερα, καθώς και αντικειμένων που αφορούν το παιδί ευρύτερα, συνετέλεσε στην ίδρυση του «Μουσείου Παιδιού και Παιδικού Παιχνιδιού» που θα στεγαστεί σε κτίριο του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη-Πανοράματος.
Με προσήλωση στις παιδαγωγικές αρχές, ευαισθησία και κοπιώδη αναζήτηση, προχώρησε στη συγγραφή του μοναδικού βιβλίου στο είδος του, «Παιδί, Παιχνίδι, Παιδεία, Πολιτισμός» καθώς και του βιβλίου «Μετάβαση» που αποτελεί το απόσταγμα της εμπειρίας και της εμβάθυνσής της, στην προσχολική αγωγή κι εκπαίδευση.