Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης
Ο Νικόλαος Τσελεμεντές ήταν πολυταξιδεμένος και κοσμοπολίτης Έλληνας διεθνής σεφ. Ο άνθρωπος που κατάφερε να ισορροπήσει στην ελληνική κουζίνα τις ποικίλες επιρροές από την Ανατολή και να φέρει την ελληνική γεύση πιο κοντά στην Δύση. Ο Νικόλαος Τσελεμεντές ήταν αυτός που έβαλε την μπεσαμέλ, το πιροσκί, την μπουγιαμπέσα και τη σαντιγί στη ζωή και στα πιάτα μας!
Το βιβλίο του «Οδηγός Μαγειρικής», ο οποίος “σκόρπισε εις την Ελληνική οικογένειαν τόσην ευτυχία, όσο κανένα άλλο βιβλίο”, όπως έλεγε ο Γρηγόρης Ξενόπουλος και “έσπρωξε την ελληνική κατσαρόλα στο σύγχρονο πολιτισμό”, όπως έγραψε ο ακαδημαϊκός και συγγραφέας Σπύρος Μελάς. Ακόμη και σήμερα, όταν αναφερόμαστε σε έναν οδηγό μαγειρικής, ασυνείδητα και αυτόματα τον αποκαλούμε «τσελεμεντέ».
Η οικογένεια του καταγόταν από το χωριό Εξάμπελα της Σίφνου, αλλά γεννήθηκε (2 Μαρτίου 1878) και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου τέλειωσε το Γυμνάσιο. Αρχικά δούλεψε σαν υπάλληλος συμβολαιογραφείου, μια και ο πατέρας του ήθελε να σπουδάσει νομικά, άρχισε όμως να ασχολείται περισσότερο με τη μαγειρική εργαζόμενος στο εστιατόριο του θείου του. Ο θείος του ήταν ιδιοκτήτης ενός από τα πιο εμβληματικά και αριστοκρατικά ξενοδοχεία, το «Ακταίον» στο Νέο Φάληρο (δεν υπάρχει πια).
Βλέποντας πως το παιδί έχει έφεση στην μαγειρική, τον έστειλαν για ένα χρόνο να σπουδάσει στη Βιέννη, και γυρνώντας εργάστηκε για διάφορες πρεσβείες. Έγινε αρχικά γνωστός με το περιοδικό “Οδηγός Μαγειρικής” που άρχισε να εκδίδει το 1910, που περιείχε – εκτός των συνταγών – διατροφικές συμβουλές, διεθνή κουζίνα, νέα για τη μαγειρική κ.α. Το 1919 έγινε διευθυντής του….
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ εδώ: