Photo by Ιωσηφίνα Σβανιά
Η Ντόλη Ζερβού, Fashion Stylist & Visual Merchandiser Διευθύντρια Τομέα Μόδας & Ομορφιάς ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360, απαντάει στις ερωτήσεις της δημοσιογραφικής ομάδας του polismagazino.gr
“…Ο κόσμος, κατά τη διάρκεια της καραντίνας, εξοικειώθηκε πολύ περισσότερο με το διαδίκτυο, περιηγήθηκε σε γκαλερί, μουσεία, ”ταξίδεψε” απολαμβάνοντας τους αγαπημένους του καλλιτέχνες, όμως ταυτοχρόνως προκλήθηκε οικονομικό πλήγμα στον τομέα του πολιτισμού”
Κοινωνία και υποχρεωτική καραντίνα. Πως θα είναι η επόμενη ημέρα; Ήγγικεν η ώρα της αποξένωσης των ανθρώπων; Ούσα άκρως αισιόδοξη ως άτομο αλλά και ρεαλίστρια πιστεύω πως θα επιδείξουμε την ίδια υπευθυνότητα σαν λαός και θα τηρήσουμε τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας.
Ελπίζω ν’ αποφευχθούν οι υπερβολές καθώς και η στέρηση ελευθερίας σε πολλά επίπεδα και τομείς. Σίγουρα θα έρθουμε αντιμέτωποι με μία νέα κατάσταση πραγμάτων και παρόλο που ο κόσμος είναι ήδη ανασφαλής κι ανήσυχος τόσο για λόγους υγείας όσο κι οικονομικούς, εύχομαι να μην περάσουν κρίση κι οι ανθρώπινες σχέσεις.
Πολιτισμός και κορωνοϊός. Άλλο ένα «χτύπημα» για τον πολιτισμό ή μια «ευκαιρία» για διαδικτυακή πολιτιστική επικοινωνία; Πιστεύω ότι ισχύουν και τα δύο με επικρατέστερο προς το παρόν το πρώτο. Σίγουρα ο κόσμος εξοικειώθηκε πολύ περισσότερο με το διαδίκτυο, περιηγήθηκε σε γκαλερί, μουσεία, ”ταξίδεψε” απολαμβάνοντας τους αγαπημένους του καλλιτέχνες όμως ταυτοχρόνως προκλήθηκε οικονομικό πλήγμα στον τομέα του πολιτισμού. Μόλις επαναλειτουργήσουν όλοι οι χώροι ψυχαγωγίας κι αρχίσει να καταλαγιάζει ο φόβος των πολιτών για τους κλειστούς χώρους καθώς και για τις μεγάλες συναθροίσεις, μπορούμε να είμαστε πραγματικά αισιόδοξοι.
Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα αίτια, εξαιτίας των οποίων, η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του “μένουμε σπίτι” λόγω του κορωνοϊού; Θεωρώ ότι τα περιστατικά βίας που σημειώθηκαν στη χώρα μας αφορούν σχέσεις και οικογένειες που είχαν ήδη σοβαρά θέματα πριν από τον υποχρεωτικό εγκλεισμό λόγω του κορωνοϊού. Αυτό που πυροδότησε περισσότερο αυτά τα περιστατικά είναι η αβεβαιότητα και σίγουρα το στρες που προκαλείται στον θύτη για να ξεσπάσει με αυτόν τον τρόπο στο θύμα. Είναι πραγματικά λυπηρό γιατί τα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας στη χώρα μας ήταν ήδη υψηλά.
Ο Τουρισμός, λόγω της θετικής εξέλιξης στη χώρα μας ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, πιστεύετε ότι θα αυξηθεί ή θα πληγεί; Μπορεί να τα πήγαμε εξαιρετικά στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης αυτής της πανδημίας, να εισπράξαμε θετικά σχόλια παγκοσμίως για τον τρόπο που το διαχειριστήκαμε, όμως αυτό σίγουρα δεν αρκεί για να αυξηθεί ο τουρισμός. Σαφώς και θα είμαστε από τις πρώτες επιλογές όμως το πλήγμα θα είναι πολύ μεγάλο αφού μιλάμε για μία παγκόσμια κρίση.
Η «καραντίνα» είναι η αρχή ενός «ελέγχου» της κοινωνίας, της οικονομίας και της καθημερινότητάς μας; Ποτέ δεν ήμουν λάτρης των θεωριών συνωμοσίας αν και με διασκεδάζει ιδιαίτερα να τις συζητώ. Αυτό που έχει σημασία είναι να χρησιμοποιούμε το μυαλό μας και να μην επιτρέπουμε τον αλόγιστο εκφοβισμό που προκαλείται από διάφορα μέσα, διατηρώντας τον έλεγχο των προσωπικών μας σκέψεων και συναισθημάτων.
Ποια είναι τα σχέδια σας την επόμενη ημέρα της κανονικότητας; Η αλήθεια είναι ότι χρειαζόμουν πραγματικά αυτήν την παύση αφού ο μόνος τρόπος για να αποφύγω την υπερκόπωση ήταν να με βάλουν σε καραντίνα! (χαχα). Σκοπεύω να συνεχίσω να είμαι ευγνώμων για όλα αυτά που έχω, να χαίρομαι με πάθος την κάθε στιγμή και να προσπαθώ πάντα να εξελίσσομαι δίπλα σ’ αυτούς που αγαπώ και μ’ αγαπούν!