Klaus Dörre και Christine Schickert
Μετάφραση: Κυριάκος Μελίδης
Συμμετέχουν: Klaus Dörre, Christine Schickert, Hubertus Buchstein, Brigitte Aulenbacher, Raul Zelik, Bob Jessop, Erik Olin Wright, Hans-Jürgen Urban, Ngai-Ling Sum, Vishwas Satgar, Ulrich Brand
ISBN: 978-960-589-178-7 | σελίδες: 304 | διαστάσεις: 21×14εκ. | τιμή: 17.00€
Τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο εμφανές ότι βρισκόμαστε εν μέσω μιας κοινωνικής αλλαγής. Αυτός ο “μεγάλος μετασχηματισμός” όπως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δεν έχει ιστορικό προηγούμενο· είναι ανοιχτός στο μέλλον. Από τη μία ενισχύονται αυταρχικά, συντηρητικά και οπισθοδρομικά ρεύματα ενώ από την άλλη αναπτύσσονται εναλλακτικές, προοδευτικές επιλογές. Το ποια κατεύθυνση θα πάρει η κοινωνική αλλαγή θα καθοριστεί εν τέλει από κοινωνικές συγκρούσεις και πολιτικές αποφάσεις. Μπορεί ένας κοινωνικός και οικολογικός μετασχηματισμός να πραγματοποιηθεί εντός του καπιταλισμού; Ή μήπως είναι απαραίτητο να αναζητηθούν νέοι δρόμοι πέρα από τον καπιταλισμό προκειμένου να αποφευχθεί μια οικολογική και κοινωνική καταστροφή. Αναζητώντας απαντήσεις σε αυτά τα πιεστικά ερωτήματα οι συγγραφείς του τόμου εξετάζουν κριτικά τις προτάσεις για ένα νεοσοσιαλιστικό κοινωνικό και οικολογικό μετασχηματισμό. (…Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Ο Κλάους Ντέρε (Klaus Dörre) είναι καθηγητής Κοινωνιολογίας της εργασίας και της βιομηχανίας στο Πανεπιστήμιο Φρίντριχ Σίλερ της Ιένας. Μαθητής του γνωστού και στην Ελλάδα μαρξιστή πολιτικού επιστήμονα Φρανκ Ντέπε (Frank Deppe), ακτιβιστής από τα φοιτητικά του χρόνια, υπήρξε πρωτεργάτης της ανάδειξης του Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας της Ιένας σε κέντρο της κριτικής και ιδιαίτερα της μαρξιστικής επιστήμης της κοινωνίας στη Γερμανία. Ο Κλάους Ντέρε συνέβαλε στην προσέγγιση της αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας και των Πράσινων στο κρατίδιο της Θουριγγίας και στον σχηματισμό της πρώτης τοπικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό από το κόμμα της αριστεράς. Τα ερευνητικά αντικείμενα του Κλάους Ντέρε είναι η θεωρία του καπιταλισμού, η επισφάλεια της εργασίας και της απασχόλησης, οι εργασιακές σχέσεις, οι «μεταναπτυξιακές κοινωνίες», δηλαδή οι σύγχρονες αναπτυγμένες καπιταλιστικές κοινωνίες, οι κοινωνικές επιπτώσεις της ψηφιοποίησης και ο δεξιός λαϊκισμός. Η τελευταία έρευνα αφορά την επιρροή της λαϊκιστικής και της εξτρεμιστικής δεξιάς στην εργατική τάξη, τα αίτια, τις μορφές εκδήλωσης, τη σχέση μεταξύ συνδικαλιστικής δραστηριότητας και ακροδεξιού πολιτικού προσανατολισμού, τις εκφάνσεις του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.