“Το διαδίκτυο έχει σκοτώσει τη μουσική βιομηχανία. Αυτό έχει θετικά και αρνητικά. Στα θετικά συγκαταλέγω ότι περιορίστηκε η ειδωλοποίηση των τραγουδιστών και ότι η μουσική είναι δωρεάν προσβάσιμη σε όλους! Στα αρνητικά ότι δεν χρηματοδοτούνται από τις δισκογραφικές εταιρείες ακριβές παραγωγές”
Ποια είναι η πρώτη σας μουσική ανάμνηση; Οι πρώτες μου μουσικές αναμνήσεις είναι πολλές… Από την προσχολική ηλικία αγαπούσα τη μουσική. Θυμάμαι είχα πάντα ένα ραδιοφωνάκι στο δωμάτιό μου και άκουγα. Αργότερα ζητούσα επίμονα από τους γονείς μου να με γράψουν σε ωδείο. Είχα μια κλίση στα έγχορδα και τραγουδούσα πολύ.
Πείτε μας ποιες είναι οι μουσικές σας σπουδές. Από μικρός γράφτηκα στο Εθνικό ωδείο παρακολουθώντας κλασσική κιθάρα. Αργότερα αγόρασα ένα μπουζούκι και άρχισα να μαθαίνω. Αφού τελείωσα το σχολείο πέρασα στο τμήμα λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής στην Άρτα. Εκεί διδάχτηκα μπουζούκι και κρουστά και πήρα ειδικότητα φωνητικής. Ταυτόχρονα άρχισα να μαθαίνω Βυζαντινή μουσική. Αγάπησα και αγαπώ πολύ τη Βυζαντινή μουσική! Για κάποια χρόνια όσο μάθαινα παρακολουθούσα ανελλιπώς όλες τις ακολουθίες της Εκκλησίας! Το επόμενο ‘’χαρτί’’ λοιπόν ήταν το δίπλωμα Βυζαντινής μουσικής με βαθμό Άριστα.
Μετά τις σπουδές; Περιγράψτε μας τη μετέπειτα πορεία σας στη μουσική μέχρι σήμερα. Μετά τις σπουδές έψαλα σε κάποιους ιερούς ναούς. Σήμερα είμαι πρωτοψάλτης στον ιερό ναό Αγίου Ιεροθέου Περιστερίου. Ασχολήθηκα με τη διδασκαλία φωνητικής και Βυζαντινής μουσικής. Ως τραγουδιστής εμφανίστηκα σε συναυλίες, σε μουσικές σκηνές, στο θέατρο…
Στο θέατρο τί ακριβώς κάνατε; Συμμετείχα στη θεατρική παράσταση: ο Σταθμός. Έγραψα μουσική και ποίηση. Πιο συγκεκριμένα έξι τραγούδια σε ποίηση δική μου βασισμένη στο σενάριο, τα οποία τραγουδούσα επί σκηνής. Αυτά θα κυκλοφορήσουν στο πρώτο μου cd το προσεχές διάστημα.
Πείτε μας λίγα λόγια για τα τραγούδια σας. Πρόκειται για σύγχρονες δημιουργίες που όμως κουβαλούν ένα λιθαράκι από την πλούσια μουσική κληρονομιά της πατρίδας μας. Αναπαράγουν ρυθμούς που ίσως ξεχάστηκαν… Αναπτύσσονται σε λαϊκούς δρόμους (μακάμ) που ίσως δε χρησιμοποιούνται σε σύγχρονες συνθέσεις… Θίγουν ζητήματα που απασχολούν κάθε άνθρωπο κάθε εποχής. Πατούν στο παρελθόν και συνθέτουν για το μέλλον…
Και μια έκπληξη! Σε ένα από τα τραγούδια παίζει ακορντεόν ο Κώστας Σταματάκης. Ένας από τους κορυφαίους λαϊκούς ακορντεονίστες, γνωστός από τις συνεργασίες του με πασίγνωστους ερμηνευτές και συνθέτες όπως ο Καζαντζίδης, ο Γαβαλάς, η Γκρέυ , ο Χιώτης, ο Τσιτσάνης κ.αλ.. Αυτή ήταν η τελευταία του ηχογράφηση. Έπειτα μας αποχαιρέτησε…
Ποια είναι η άποψή σας για τη σύγχρονη μουσική πραγματικότητα; Κατ’ αρχήν το διαδίκτυο έχει σκοτώσει τη μουσική βιομηχανία. Αυτό έχει θετικά και αρνητικά. Στα θετικά συγκαταλέγω ότι περιορίστηκε η ειδωλοποίηση των τραγουδιστών και ότι η μουσική είναι δωρεάν προσβάσιμη σε όλους! Στα αρνητικά ότι δε χρηματοδοτούνται από τις δισκογραφικές εταιρείες ακριβές παραγωγές.
Αυτό που με ενοχλεί είναι η ισοπεδωτική παγκόσμια προώθηση του beat. Δεν καταδικάζω κανένα μουσικό είδος, ούτε το beat, αλλά αυτό που έχω να πω είναι πως δεν υπάρχει μόνο το beat… Σήμερα υπάρχουν πολλοί καλοί και καταρτισμένοι μουσικοί! Περισσότεροι από ποτέ! Η μουσική ιστορία του πλανήτη έχει να επιδείξει τεράστια ποικιλομορφία σε ρυθμούς, σε όργανα, σε ήχους… με τα οποία μπορεί να εκφραστεί και να πειραματιστεί ο σύγχρονος καλλιτέχνης! Είναι υποτιμητικό για την ανθρωπότητα να εξαφανίζονται όλα και να επιβιώνει μόνο ένα μουσικό είδος…. Να συγχωνεύονται όλα σε ένα… Νομίζω πως η ομορφιά στην τέχνη είναι το παγκόσμιο ψηφιδωτό των πολιτισμών…
Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Κατ’ αρχήν βρισκόμαστε εν αναμονή της πρώτης μου δισκογραφικής δουλειάς. Αργότερα θα ήθελα να ακολουθήσουν κι άλλες. Έχω ήδη γράψει ένα σεβαστό όγκο ποιημάτων που είναι υπό έκδοση. Η μελοποίησή τους μου δημιουργεί ένα αίσθημα εκφραστικής πληρότητας. Έγινε η αρχή! Θα συνεχίσω να τα μελοποιώ και να τα παρουσιάζω! Κάθε κομμάτι θέλω να έχει διαφορετική ενορχήστρωση, διαφορετικό ρυθμό, διαφορετικό λαϊκό δρόμο (μουσική κλίμακα)…! Όλο αυτό για μένα αποτελεί μια ευχάριστη πρόκληση-πρόσκληση στην αέναη καλλιτεχνική αναζήτηση…
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Ο Νίκος Παπαδόπουλος είναι πρωτοψάλτης, τραγουδιστής, μουσικοσυνθέτης, μουσικολόγος, καθηγητής Βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής (φωνητικής) και ποιητής.
Γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα. Κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη. Από μικρή ηλικία φοίτησε στο Εθνικό ωδείο όπου διδάχτηκε κλασσική κιθάρα και θεωρία της ευρωπαικής μουσικής. Αποφοίτησε από το τμήμα λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα, με ειδικότητα φωνητικής παραδοσιακού τραγουδιού, μαθαίνοντας ταυτόχρονα μπουζούκι και κρουστά. Παράλληλα διδάχτηκε Βυζαντινή μουσική στο ωδείο Αιγάλεω παίρνοντας δίπλωμα Βυζαντινής μουσικής με βαθμό Άριστα.
Από τότε έχει ψάλει σε πολλούς ιερούς ναούς εντός κι εκτός Αθήνας, ενώ σήμερα είναι πρωτοψάλτης στον ιερό ναό Αγίου Ιεροθέου Περιστερίου.
Ως τραγουδιστής έχει ερμηνεύσει παραδοσιακή μουσική της Κωνσταντινούπολης και της Μικράς Ασίας, ρεμπέτικο, λαικό, έντεχνο κ.αλ. σε συναυλίες και μουσικές σκηνές και συνεργάστηκε με διακεκριμένους καλλιτέχνες της λαϊκής-παραδοσιακής μουσικής.
Τον Οκτώβριο του 2018 έγραψε μουσική και ποίηση για τη θεατρική παράσταση: ο Σταθμός, όπου και συμμετείχε ερμηνεύοντας τις συνθέσεις του, οι οποίες αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην πρώτη του δισκογραφική δουλειά εντός του 2020.