ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΩΓΡΑΦΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που προγραμμάτισε ο Σύλλογός μας για την επέτειο των διακοσίων χρόνων από το κοσμοϊστορικό γεγονός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, είναι και η Έκθεση Ζωγραφικής στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς, που θα τελεστεί υπό την Αιγίδα του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης και η θεματογραφία της θα είναι σχετική με την επανάσταση του 1821.
Στην Έκθεση συμμετέχουν περισσότερα από 70 μέλη και τα εγκαίνιά της θα γίνουν την Παρασκευή 14-05-2021 και 7 μ.μ. αν η πανδημία μάς το επιτρέψει. Σε διαφορετική περίπτωση θα γίνει μια απλή έναρξη και η γιορτή των εγκαινίων θα γίνει σε ημερομηνία που θα γίνει γνωστή από το Δ.Σ. εν ευθέτω χρόνο.
Χορηγός επικοινωνίας το πολιτιστικό site http://www.polismagazino.gr
Σας παρουσιάζουμε το ζωγράφο Νίκο Μπουκουβάλα.
Γεννήθηκε το 1966 στη Θεσσαλονίκη. Είναι αυτοδίδακτος στη ζωγραφική. Απο πολύ μικρός σάρωνε τα βραβεία τόσο στο σχολείο, όσο και στους διαγωνισμούς ζωγραφικής που έπαιρνε μέρος.
Ασχολήθηκε με τη διδασκαλία της Αγγλικής γλώσσας, ενώ ακολούθησε και σπουδές προγραμματιστή 1989-1991 στο CITY COLLEGE Θεσσαλονίκης.
Το 1987 θήτευσε δίπλα στον μεγάλο Αγιογράφο- Ζωγράφο της Θεσσαλονίκης, Γιάννη Βράνο, για κάποιους μήνες
Το 1984 έδωσε εξετάσεις στη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης, μόλις ξεκινούσε, βρισκόμενη στα σπάργανά της, χωρίς επιτυχία. Από εκεί οδηγήθηκε σε διάφορες δουλειές από βοηθός Λογιστού, τηλεφωνητής σε εταιρείες τηλεπικοινωνίας και ιδιωτικής ασφάλισης, όσο και ως ασφαλιστικός-χρηματοοικονομικός σύμβουλος.
Από το 2012-2015 ακολουθεί μαθήματα ζωγραφικής στη Χ.Α. Ν. Θ., συμμετέχοντας σε τρείς εκθέσεις της.
Το 2016 γίνεται μέλος του Συλλόγου Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος και το Φεβρουάριο του ζητείται να πάρει μέρος σε μια ομαδική έκθεση με άλλους δύο συναδέλφους, τους Κώστα Σταματιάδη και Χρήστο Κεχαγιά.
Στις εκλογές του Συλλόγου το 2016 εκλέγεται 1ο αναπληρωματικό μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου. Από τότε συμμετέχει σε όλες τις εκθέσεις του Συλλόγου.
Το 2020 εκλέγεται ως κανονικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και αναλαμβανει τη θέση του Υπεύθυνου Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου.
Η Ζωγραφική του διακρίνεται για το ρεαλισμό και φωτορεαλισμό, όπως λέει ο ίδιος ο ζωγράφος μέσα από ένα συνονθύλευμα χρωμάτων που απεικονίζουν τον κόσμο όπως τον αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο μάτι. Ζωγραφίζει κυρίως τοπία, νεκρά φύση και προσωπογραφίες πάντα με ακρυλικά χρώματα, με τρόπο που πάντα πρωταρχικό ρόλο παίζει το φως σε κάθε του έργο.
Σύντομο Ιστορικό του Συλλόγου Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος.
Ο “Σύλλογος Επαγγελματιών Ζωγράφων” έως το 2008 και “Σύλλογος Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Βόρειας Ελλάδας” στη συνέχεια, είναι καρπός μιας ομάδας ιμπρεσσιονιστών που ξεκινάει από το 1978-1979 για να πάρει συλλογική οντότητα το 1984-1985 συσπειρώνοντας μια μεγάλη μερίδα γνωστών ζωγράφων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.
Με ορμητήριο το χώρο του, στην Αλεξάνδρου Σβώλου 40, πραγματοποίησε ένα πλήθος εκδηλώσεων εικαστικού, πολιτιστικού, κοινωνικού περιεχομένου, δικαιώνοντας εν πολλοίς τους λόγους της ίδρυσής του, οι οποίοι λόγοι είναι και θα είναι κυρίως η συμβολή στην πολιτιστική ανέλιξη της πόλης, αλλά και να προσφέρει στη Ζωγραφική τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες του.
Οι αντιξοότητες αντί να τον πτοήσουν, τον χαλύβδωσαν. Αδιάψευστο τεκμήριο αποτελεί το γεγονός ότι από το 2005 θα αποκτήσει στην οδό Εδμόνδου Ροστάν 6 ιδιόκτητο χώρο, αναβαθμίζοντας όνειρα, προσδοκίες και διάθεση για περισσότερη ανιδιοτελή προσφορά στον πολιτισμό, τον άνθρωπο και στη ζωή.
Από ένα πλήθος σημαντικών εκδηλώσεων αξίζει ίσως να αναφέρουμε εδώ δειγματοληπτικά δύο από κάθε δεκαετία.
1984-1990: κορυφαίες εκδηλώσεις είναι το πρωτόκολλο συνεργασίας με τους εικαστικούς της Φιλιππούπολης και οι εκατέρωθεν εκθέσεις.
Ιούνιος ’87 οι Βούλγαροι στη Θεσσαλονίκη, Ιούνιος ’88 ο Σύλλογος μας στη Φιλιππούπολη.
1990-2000: 1) ήταν η έκθεση του Συλλόγου μας στην Κύπρο (Ιούνιος ’88), 2) ήταν ο επιτυχημένος τηλεμαραθώνιος για την οικονομική ενίσχυση των Ιμβρίων αδελφών μας (Νοέμβρης 1999)
2000-2010: 1) ήταν η συμμετοχή μας στα Δημήτρια και η έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη (Δεκέμβρης-Ιανουάριος 2002-2003), 2) ήταν η προσφορά (63) έργων στο ΑΧΕΠΑ (Νοέμβριος 2007).
2010-2017: 1) ήταν το εικαστικό 10ήμερο για τα 25 χρόνια ζωής του Συλλόγου μας στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς το 2010, 2) ήταν η έκθεση για τα επαγγέλματα σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (2014).
Και η ζωή συνεχίζεται πάντα με όνειρα, προσδοκία, φιλοδοξία για περισσότερη ανιδιοτελή προσφορά στην Τέχνη, τον Πολιτισμό και τη Ζωή.