Μουσική – Στίχοι: Απόστολος Ρίζος
“Θέλω πίσω τη ζωή μου κι αν υπάρχει γυρισμός
θα γυρίσω να τα ζήσω όλα αλλιώς”
Ο αγαπημένος τραγουδοποιός και ερμηνευτής Απόστολος Ρίζος, κυκλοφορεί το νέο του τραγούδι “Πέρα από τα γνώριμα” σε στίχους και μουσική του ίδιου. Είναι ένα τραγούδι που γράφτηκε πολύ προτού φανούν στον ορίζοντα τα σύννεφα του κορωνοϊού, αλλά με ένα παράξενο τρόπο, συνδέεται με όσα πρωτόγνωρα ζούμε όλοι μας, το τελευταίο διάστημα.
Ο ίδιος ο Απόστολος Ρίζος λέει για αυτό το τραγούδι:
“Ξυπνάς ένα πρωί και ανακαλύπτεις ότι από τα όνειρά σου, λείπει το Όνειρο.
Όλα γύρω σου φαίνονται γνώριμα, αλλά δεν είναι πλέον οικεία. Η ζωή σου, μοιάζει με κολάζ – κομμάτια μιας άγνωστης πόλης. Και τότε, αναζητάς ένα βλέμμα για να κρατηθείς. Ένα δρόμο που ίσως σε οδηγήσει ξανά στον εαυτό σου.
Το ”Πέρα από τα Γνώριμα” όμως, δεν είναι ένα τραγούδι για τα χαμένα όνειρα, αλλά για αυτά που θα κερδηθούν ξανά.”
Το video clip, βασίστηκε σε ένα εικαστικό έργο, φωτογραφικό κολάζ του διακεκριμένου καλλιτέχνη και πρεσβευτή της κουλτούρας του Βερολίνου, Tim Roeloffs με την ευγενική παραχώρηση του. Εικόνες από διάφορες πόλεις και πολιτισμούς, ακόμη και από την Ελλάδα, αλληγορικά στιγμιότυπα και οπτικοί συμβολισμοί, διαμορφώνουν ένα πανοραμικό τοπίο, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο τον Roeloffs, είναι φορτισμένο “από τη μελαγχολία του υπέρ-καπιταλισμού, επηρεασμένο από την αρχιτεκτονική, την ποίηση και το life-style, βασισμένο σε ερωτήματα, όπως, από πού ερχόμαστε; πού πηγαίνουμε; Μπορούμε άραγε να επηρεάσουμε το μέλλον;”
To video clip καταγράφει την περιπλάνηση του ήρωα σε ένα κόσμο ουτοπικό, όπου αναζητά τον εαυτό του. Μια πόλη που συντίθεται από διαφορετικά κομμάτια, ένα περιβάλλον που ίσως να μην είναι όσο οικείο δείχνει.
Η ιδέα, η σκηνοθεσία του video, καθώς και το εικαστικό του εξωφύλλου, ανήκει στην Τάμμυ Τσέκου, η κινηματογράφηση έγινε από τον Γιάννη Μαργετουσάκη, το μοντάζ και την καλλιτεχνική επιμέλεια, είχε ο Μάκης Φάρος.
Δείτε το Official Video Clip στο YouTube: https://youtu.be/vjcpHYr1pWg
Έπαιξαν:
Απόστολος Ρίζος: ακουστική & slide κιθάρα, ηλεκτρικό τζουρά, φωνητικά.
Γιώργος Κατσάνος: tiny piano, mellotron, analog synth bass
Παύλος Συνοδινός: percussion & drum loops
Ηχοληψία-Μίξη-Mastering: Γιάννης Παξεβάνης – Pytzamax Studio
Επιμέλεια παραγωγής: Γιάννης Παξεβάνης – Απόστολος Ρίζος
Το ”Πέρα από τα Γνώριμα” είναι το δεύτερο τραγούδι του νέου album που ετοιμάζει ο Απόστολος Ρίζος, με τίτλο “Ασκήσεις Τρυφερότητας”, του οποίου τα τραγούδια θα κυκλοφορούν σταδιακά. Το πρώτο τραγούδι του album, κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες, με τίτλο “Εγώ μαζί σου θέλω να ‘μαι”.
Κυκλοφορεί στις ψηφιακές πλατφόρμες:
itunes:https://apple.co/2w0mkUk
Spotify:https://spoti.fi/2UFO0Gi
GooglePlay:
Deezer: https://www.deezer.com/en/album/138569812
Λίγα λόγια για τον Απόστολο Ρίζο
Γεννήθηκε στη Λαμία και σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Οδηγήθηκε από πολύ μικρός στο δρόμο της μουσικής, εμπνευσμένος από τον κανταδόρο παππού του, που έπαιζε κιθάρα και φυσαρμόνικα. Από την ηλικία των 15 ετών έπαιζε σε μικρές μουσικές σκηνές και συμμετείχε σε συγκροτήματα ως τραγουδιστής και κιθαρίστας. Παράλληλα διεύρυνε τις μουσικές του γνώσεις παρακολουθώντας μαθήματα κιθάρας θεωρίας και αρμονίας καθώς και παραδοσιακού τραγουδιού, με δάσκαλο τον Χρόνη Αϊδονίδη.
Το ευρύ κοινό τον γνώρισε το 2000 μέσα από τη συνεργασία του με τον Νίκο Ζούδιαρη που είχε ως αποτέλεσμα την κυκλοφορία του πρώτου του cd με τίτλο “Ένας κύκνος κλαίει” και του cd single “Φυσαλίδα” ένα χρόνο αργότερα. Η ερμηνεία του στο “Τι να θυμηθώ” του Νίκου Ζούδιαρη, θεωρείται πλέον από τις κλασικές του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού.
Στην εικοσάχρονη δισκογραφική του πορεία, έχει κυκλοφορήσει 4 προσωπικά albums, αρκετά singles, ενώ έχει συμμετάσχει ως ερμηνευτής σε πολλά albums άλλων καλλιτεχνών.
Έχει συνεργαστεί με εξαιρετικούς καλλιτέχνες, όπως οι Λίνα Νικολακοπούλου, Γιάννης Κούτρας, Νίκος Ξυδάκης, Γιώργος Ανδρέου. Είναι χαρακτηριστική η επιμέλεια των προσωπικών ζωντανών του εμφανίσεών και έχει στο ενεργητικό του πολλές μουσικές θεματικές παραστάσεις και αφιερώματα («Μάρκος ο Φραγκοσυριανός», “Καρέ στης Ντάμας”, “Στα στέκια της Πόλης”, “Χειρολαβές”, “Όλο τον Κόσμο γύρισες – αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία, “Η Τετράς του Πειραιά”, «Τα Λαθροδιάσημα», “Minimals”, “Σ’ ένα δωμάτιο με τον Μάνο Λοΐζο” και άλλες).