Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης
Πόσα πράγματα δεν ξέρουμε για την πατρίδα μας, πόσα μέρη δεν έχουμε επισκεφτεί, πόσους επίγειους παράδεισους αγνοούμε!!! Το έχω γράψει και θα το γράφω συνέχεια. Η Πελοπόννησος είναι τόπος απίστευτης ομορφιάς. Η δυτική Πελοπόννησος είναι απίστευτου κάλλους και η Πύλος με τον κόλπο του Ναυαρίνου είναι σαν ζωγραφιά.
Εκεί λοιπόν, στην Πύλο μπροστά στο φυσικό της λιμάνι, ως κυματοθραύστης, στέκει ένα μακρόστενο ακατοίκητο νησί – βραχονησίδα – με έκταση 3,2 τ.χλμ. Ένα νησάκι που έχει στρατηγική θέση σ’ ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Πελοποννήσου αλλά και της Ελλάδας.
Η Σφακτηρία, έχει αυτό το “ανατριχιαστικό” όνομα, γιατί έχει αποτελέσει στο παρελθόν, τόπος μεγάλων πολεμικών συγκρούσεων, όπου πολέμησαν, σφάχτηκαν και έχυσαν το αίμα τους εκατοντάδες άντρες. Από τα αρχαία χρόνια μέχρι και την Τουρκοκρατία.
Υπάρχει και η άποψη πως πήρε το όνομα της από το ρήμα σφάζω που σήμαινε και θυσιάζω, επειδή εκεί – κατά την αρχαιότητα – πραγματοποιούσαν οι κάτοικοι της Πελοποννήσου θυσίες προς τιμήν του θεού Ποσειδώνα.
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ: Τον έβδομο χρόνο του Πελοποννησιακού πόλεμου (424 π.Χ.) η Σφακτηρία έγινε τόπος αιματηρών συγκρούσεων ανάμεσα στους Σπαρτιάτες και στους Αθηναίους.
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821: Έγινε μια μεγάλη μάχη μεταξύ των Ελλήνων και των Τουρκοαιγυπτίων, όταν στις 16 Απριλίου 1825 ο Ιμπραήμ ήρθε εναντίον του νησιού που το υπερασπιζόταν ο Μαυροκορδάτος με τον Σαχτούρη, τον Τσαμαδό και τον Χιλίαρχο Σταύρο Σαχίνη με χίλιους άνδρες. Η άνιση μάχη έληξε με ήττα των Ελληνικών δυνάμεων.
Σήμερα αν πάτε μια εκδρομή στην Σφακτηρία να σας πω ότι…
Η συνέχεια εδώ: