Ο εικαστικός επιμελητής Πάρης Καπράλος σε συνεργασία με 20 καλλιτέχνες, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται γνωστά ονόματα της Σύγχρονης Ελληνικής τέχνης, παρουσιάζει μια πρωτότυπη έκθεση τον Αύγουστο στη Κέρκυρα, σε συνεργασία με την The Attic Gallery, ιδιοκτησίας της Δρ. Ιστορίας Πολιτισμού Σάσσα Chaitow.
Ο χώρος τέχνης που φιλοξενεί την ενδιαφέρουσα έκθεση στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτίριο της πόλης, το πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο (Ριζοσπαστών Βουλευτών 1 και Στ. Δεσύλλα) 9-27 Αυγούστου 2021. Παράλληλα, η έκθεση στη Κέρκυρα, θα προβληθεί διεθνώς διαδικτυακά, σε συνεργασία με την ARTgrID (https://artgrid.gr).
Η έκθεση ανιχνεύει τη τάση το υδατοδιαλυτό μελάνι, έγχρωμο ή μαύρο, να χρησιμεύει ως εναλλακτικό υλικό παραδοσιακότερων χρωμάτων, τα εξαιρετικά χειροποίητα και βιομηχανοποιημένα χαρτιά που έχουν στη διάθεση τους Χαράκτες και ζωγράφοι προερχόμενα από όλο τον πλανήτη, καθιστούν τις προσεγγίσεις της Τέχνης του μελανιού σε χαρτί μια από τις πιο ανανεωμένες και ενδιαφέρουσες σκηνές των εικαστικών σήμερα.Πρόκειται για τη δεύτερη διοργάνωση της ομώνυμης σειράς εκθέσεων σε σύλληψη του Πάρη Καπράλου, που έχει στόχο την ανάδειξη της σύγχρονης χαρακτικής και ζωγραφικής με μελάνη και τη προβολή της στην Ελλάδα.
“Στην εποχή μας οι εικαστικοί καλλιτέχνες παράγουν με μεγάλη ποικιλομορφία ύφους, σειρά πειραματισμών ανάλογα με το σημείο εκκίνησης του καθενός έργα μοναδικής ευαισθησίας, συχνά καθόλου αναμενόμενα, που εκπλήσσουν για τις προσεγγίσεις τους”. Καθώς στη γραφή για τα καθημερινά πράγματα επικρατεί το ψηφιακό περιεχόμενο, και το μελάνι του κοντινού μέλλοντος θα είναι εν πολλοίς άυλο, η Τέχνη καλείται να διατηρήσει τη μνήμη της υλικότητας μέσα από τις δικές της γραφές”, επισημαίνει ο κ. Καπράλος.
Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και σχεδίου οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Σωτηρία Αλεβίζου, Σοφία Αργυροπούλου, Μαρία Γενιτσαρίου, Μαρία Γκιβέτση, Γιώργος Κόρδης, Χρήστος Λαχανάς, Χρυσούλα Μαρατζίδου, Έλενα Μπάρμπα, Μαρία Παναγιωτίδου, Γεύσω Παπαδάκη, Μιχαήλ Παπαδογιώργος, Αγγελική Παπακωνσταντίνου, Κώστας Παπαστεργίου, Ηλίας Παπανικολάου, Έλενα Προβατά, Μαρία Σταμάτη, Άννα Τσερνένκο, Μορφούλα Φαράντου, Πέτρος Φιλίππου, Μάρθα Φυρίγου.
Στην έκθεση συμπεριλαμβάνεται in memoriam έργο του προσφάτως εκλιπόντος Χαλκιδαίου εικαστικού Θεόδωρου Κεμίδη.
Η έκθεση θα λειτουργήσει 9-27 Αυγούστου 2021, Δευτέρα – Παρασκευή 18:30 – 22:30. Σαββατοκύριακα και Αργίες η The Attic Gallery θα παραμείνει κλειστή.
Σύμφωνα με τις τρέχουσες διατάξεις περί λειτουργίας καταστημάτων λιανικού εμπορίου, στον χώρο της The Attic Gallery επιτρέπονται έως 4 (τέσσερις) επισκέπτες ταυτόχρονα.
Σχετικά με τη σειρά εκθέσεων Μελάνι σε Χαρτί
Η σειρά εκθέσεων “Μελάνι σε Χαρτί” είναι μία πρωτοβουλία του Αθηναίου εικαστικού επιμελητή Πάρη Καπράλου, η οποία στοχεύει στην ανάδειξη των προσεγγίσεων της σύγχρονης τέχνης που εξυπηρετεί το μέσο. Συχνά υποπροβεβλημένα, εξαιτίας είτε άγνοιας στην Ελλάδα της διεθνούς αγοράς, είτε παρανοήσεων που σχετίζονται με τις δυνατότητες του μέσου, έργα ζωγραφικής με μελάνι, χαρακτικά, σύγχρονη καλλιγραφία, κολλάζ, κ.α. αγνοούνται από μεγάλη μερίδα του Ελληνικού φιλότεχνου κοινού, παρότι αποτελούν πρώτη επιλογή για χιλιάδες Έλληνες καλλιτέχνες, πολλοί από τους οποίους σταδιοδρομούν εκτός Ελλάδας. Για να ενημερώνεστε για τρέχουσες και μελλοντικές δράσεις στο πλαίσιο της σχετικής πρωτοβουλίας μπορείτε να συνδεθείτε με την σελίδα στο Facebook “Μελάνι σε χαρτί” @inkonpapergr (https://www.facebook.com/inkonpapergr).
Σχετικά με την The Attic Gallery
Η Attic Gallery είναι ιδιωτική γκαλερί σύγχρονης τέχνης που δημιουργήθηκε για να ανανεώσει και να αναστατώσει την Κερκυραϊκή καλλιτεχνική ζωή. Βρίσκεται στον δεύτερο όροφο – στη σοφίτα – ενός μεγαλοπρεπούς νεοκλασικού κτηρίου στην καρδιά της πόλης της Κέρκυρας, που κάποτε στέγαζε το Γαλλικό Ινστιτούτο. Με ενιαίο χώρο σχεδόν 200 τ.μ., και ποικιλία επαγγελματικού εξοπλισμού, είναι αρκετά ευέλικτος ώστε να ικανοποιήσει κάθε ανάγκη έκθεσης ή παρουσίασης. Φιλοξενεί ντόπιους και διεθνείς, καταξιωμένους και ανερχόμενους καλλιτέχνες για ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, καθώς και κάθε είδους πολιτιστικής εκδήλωσης που σχετίζεται με τις εικαστικές τέχνες και τα γράμματα.
Ιδρύθηκε το 2018 από την ελληνοβρετανή Δρα. Ιστορίας Πολιτισμού Σάσσα Chaitow, η οποία η ίδια ζωγράφος και συγγραφέας. Από το 2008 δραστηριοποιείται στη διοργάνωση πολιτιστικών και ακαδημαϊκών εκδηλώσεων σε συνεργασία με διεθνή κέντρα. Τα δημοσιεύματά της κυκλοφορούν σε διάφορες χώρες του εξωτερικού και από το 2018 διατελεί ως επιμελήτρια ακαδημαϊκών εκδόσεων. Διδάσκει ειδικά μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Πατρών και σε ινστιτούτα δια βίου μάθησης στην Αγγλία, και είναι επισκέπτουσα εισηγήτρια σε πανεπιστήμια της Ευρώπης με πιο πρόσφατες εμφανίσεις στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και του Γκέτεμποργκ (Σουηδία). Ως ζωγράφος, από το 2000 έχει παρουσιάσει 13 ατομικές εκθέσεις στη Μ. Βρετανία, στη Σουηδία, και στην Ελλάδα, δημοσιεύοντας συλλεκτικούς καταλόγους του έργου της.
Για περισσότερα επισκεφτείτε το https://theattic.gr.