Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;
Δεν το θυμάμαι, απ’ ότι μου αφηγήθηκαν, τα πρώτα έργα ήταν με μαρκαδόρο στα σεντόνια του κρεβατιού των γονιών μου και χαραγμένα λουλουδάκια στην ξύλινη σκάλα του πατρικού σπιτιού, ίχνη υπάρχουν ακόμη.
Οι γονείς ενθουσιαζόντουσαν με ότι κι αν ζωγράφιζα, στην πορεία με τροφοδότησαν με χαρτιά και μπογιές, μάλλον για να σώσουν το σπίτι, οπότε για μένα, αρχικά, ήταν ένας εύκολος τρόπος να κερδίζω το μπράβο, την αποδοχή.
Αυτό συνεχίστηκε και στην παιδική και εφηβική ηλικία, όπου για μένα, πέρα από την επιβράβευση των δικών μου βρήκα και μια άλλη πολύτιμή λειτουργία: Η ζωγραφική λειτουργούσε σαν καταφύγιο, το δικό μου μυστικό μέρος όπου μέσω της ονειροπόλησης κατάφερνα και ταξίδευα.
Αυτό συνεχίζεται από τότε, μέχρι σήμερα, μέσα από την ζωγραφική και τα βιβλία, όπου είναι τα δικά μου μέσα, να ταξιδεύω όταν βαριέμαι, γιατί δυστυχώς βαριέμαι εύκολα.
Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;
Είναι μια επιλογή, το επιλέγεις. Μπορεί να σε επιλέξει αλλά εσύ θα αποφασίσεις, αν θα το αφήσεις να εξελιχθεί.
Στην δική μου περίπτωση, η έντονη εσωστρέφεια με έκανε να παρατηρώ, σχεδίαζα και ζωγράφιζα χωρίς χαρτί, στο κεφάλι μου, περπατώντας, μιλώντας, ακόμη και σήμερα, παρατηρώ και σχεδιάζω, κάθε στιγμή.
Ήταν και είναι λοιπόν μια ανάγκη, η τέχνη για μένα υπήρξε πολύτιμο καταφύγιο σε βαρετά καλοκαίρια ή στο σχολείο και σήμερα καταφεύγω εκεί από την πεζή πραγματικότητα. Καταφεύγω εκεί, γιατί δεν ξέρω άλλον τρόπο να ζω.
Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;
Η αλήθεια.
Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;
Δεν ξέρω αν είναι έμπνευση ή ανάγκη. Νιώθω την ανάγκη να ζωγραφίσω. Ναι πρέπει να μου το υποδείξει, αυτή με καλεί, όταν έρθει η σωστή στιγμή. Σαν πράξη, σαν ενέργημα.
Σε θεωρητικό επίπεδο, δουλεύω κάθε στιγμή, από το πρωί που ξυπνώ, μέχρι το βράδυ που θα κοιμηθώ. Ισόβια λειτουργία, χωρίς διακοπή.
Σε πρακτικό επίπεδο, λειτουργώ με τον αυτοματισμό, παρορμητισμό, τα χρησιμοποιώ σαν πρακτικά εργαλεία πλέον, αφού έχω κατασκευάσει την υπόθεση, το σενάριο, ώρες ατελείωτες με διάβασμα και έρευνα. Θεωρώ πως η ζωγραφική είναι μια κατασκευή πρώτα του μυαλού και λιγότερο τεχνική μαεστρία γι’αυτό αγαπώ πολύ την εννοιολογική τέχνη που αποδεσμεύτηκε από την ύλη τόσο υπέροχα.
Εγώ με την πάροδο του χρόνου, την έχω ανάγκη όμως, γι’αυτό ξαναγύρισα στην ζωγραφική, έχω ανάγκη την υλικότητα, την υλική υπόσταση των πραγμάτων. Ο καλλιτέχνης για μένα είναι ένας εξερευνητής, ένα άλλο είδος επιστήμονα με διαφορετικά μέσα.
Για παράδειγμα, στις ζωγραφιές που τώρα φτιάχνω με ενδιαφέρει η απόσταση του σχεδίου από το χρώμα και πως μπορούν να λειτουργήσουν ταυτόχρονα αλλά και ανεξάρτητα, μαζί αλλά και αυτόνομα στον ίδιο χώρο-πίνακα.
Αυτό μελετώ αυτόν τον καιρό, μέσα από πειράματα ζωγραφικά και πολύ διάβασμα.
Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;
Ελεύθερη. Συνεργάζομαι μόνο με ανθρώπους που εκτιμώ, αγαπώ και με εμπνέουν.
Θέλω να νιώθω καλά και ευτυχισμένη με την Τέχνη. Η καριέρα είναι πόλεμος, στράτευση, μάχη με τον εαυτό σου, τα όρια του και τους άλλους, το’ χω δοκιμάσει και αυτό για πολλά χρόνια, έχτισα ένα βιογραφικό, αυτό που μπόρεσα, τώρα με έχω αφήσει ελεύθερη να την απολαύσω την Τέχνη, την Ζωή, δεν τα διαχωρίζω.
Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Ετοιμάζω μια έκθεση στο Παλαιό Φάληρο που γεννήθηκα και αγαπώ πολύ, αυτόν τον χειμώνα. Προετοιμάζω την επόμενη προσωπική μου έκθεση για την Αθήνα, δουλεύοντας, σβήνοντας, γράφοντας.
Σκέφτομαι δύο ιδέες για δύο ομαδικές, το κείμενο, τους καλλιτέχνες, μ’ αρέσει να δημιουργώ σενάρια έτσι προκύπτουν οι ομαδικές εκθέσεις, μοιάζει σαν να σκηνοθετώ ταινίες.
Παράλληλα γράφω κείμενα για εκθέσεις και καλλιτέχνες. Θα συνεχίσω οπωσδήποτε την δράση Εικαστική Διαδρομή στο Παλαιό Φάληρο Vol.2 όπου η Τέχνη μπήκε στα καταστήματα της Πόλης μου.
Eδω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο του Παλαιού Φαλήρου, Γιάννη Φωστηρόπουλο που καλωσόρισε την ιδέα, την υποστήριξε και πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2019 και θα συνεχιστεί και του χρόνου.
Τα έργα στις φωτογραφίες, είναι από τις εκθέσεις της Μαρίας Καραχρήστου «Fields of vision» και «Idiosyncratic Fold» που έγιναν στην γκαλερί «έκφραση-γιάννα γραμματοπούλου», ευγενική παραχώρηση.
Βιογραφικό.
Η Μαρία Καραχρήστου γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Φλωρεντίας 1996-2001 όπου αποφοίτησε με άριστα ενώ στη συνέχεια το 2007 με υποτροφία από το Ιταλικό κράτος αποκτά την ειδίκευση στην Καλλιτεχνική Ανατομία από το Πανεπιστήμιο Φλωρεντίας με τίτλο «Το ανθρώπινο σώμα ανάμεσα στην τέχνη και την επιστήμη στην Αναγέννηση» (Post-Graduate Specialization Course).
Πραγματοποίησε το 2009-2011 το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, στο Πολυτεχνείο Θεσσαλίας.
Το 2003 διορίζεται στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Παράλληλα με το εκπαιδευτικό της έργο, πραγματοποιεί εκθέσεις Τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, επιμελείται εκθέσεις καλλιτεχνών, αρθρογραφεί για την Τέχνη και τον Πολιτισμό.
Το 2017 παρουσιάζει την δεύτερη ατομική της έκθεση, στην γκαλερί «έκφραση – γιάννα γραμματοπούλου» στην Αθήνα με τον τίτλο «Idiosyncratic Fold».
Site : mariakarachristou.blogspot.com
Επιλογή από εκθέσεις
2003 «ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ , ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ» – Ιταλία
2005 «Artinformazione» ΜΠΙΕΝΑΛΕ στην CARRARA – Ιταλία
2007 «Abito – Depop» Μουσείο S.Caterina – Treviso – Ιταλία
2007 «L’altro sguardo : Donne che fanno arte.» Bottini dell’olio – Centro Donna – Livorno (κατάλογος L.Bernardi, F.Biridelli, P.A.Ricci) – Ιταλία
2009 «2η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ – ΗΕAVEN» – Αθήνα
2013 «Coco like her» – Ομαδική έκθεση , κείμενο Μ.Κ, Lola Nikolaou Gallery – Θεσσαλονίκη.
2014 «Rooms 2014» – Kappatos Gallery-Αθήνα
2014 ‘ Agency of Unrealized Projects (AUP)’ e-flux and the Serpentine Gallery London by Hans Ulrich Obrist, Julieta Aranda, Anton Vidokle and Peyton-Jones.
2014 Ritrovarsi- Festival of Contemporary art- Schiaca – Sicily- Ιταλία
2015 Imago Mundi – Fondazione Benetton – Ιταλία
2016 Fields of vision – Ομαδική έκθεση τριών καλλιτεχνών, Ekfrasi gianna grammatopoulou – Αθήνα
2016 Dubai art Fans, Daf World Tour exhibition, Unesco Beirut
2017Dubai World Trade Centre, Dubai
2017 Idiosyncratic Fold (personal) – Ekfrasi gianna grammatopoulou – Αθήνα
2018 Σαφές το Ασαφές, Ομαδική έκθεση, κείμενο Μ.Κ, Lola Nikolaou gallery – Θεσσαλονίκη.