“Θεωρώ ότι κάθε καλλιτέχνης που είναι ειλικρινής με τον εαυτό του και την τέχνη του έχει μια εσωτερική ενόρμηση να αγγίξει κάθε φορά που δημιουργεί το προσωπικό του ιδεώδες”
Πώς και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με την τέχνη; Η τέχνη ήταν πάντα στο επίκεντρο της παιδείας μου σε οικογενειακό και προσωπικό επίπεδο. Γενικότερα οι σπουδές μου και η πορεία μου από τα πρώιμα στάδια μέχρι σήμερα είχε σχέση με την τέχνη.
Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Το ανθρώπινο ταλέντο και η ανθρώπινη ευφυΐα μοιάζει να είναι χάρισμα της φύσης, ωστόσο ενστερνίζομαι τη γνωστή άποψη του T. S. Eliot ότι η τέχνη, με τη σωστή της έννοια παράγεται όχι μόνο από το ταλέντο αλλά και από την έντονη και διαρκή προσπάθεια.
Σε ποιό ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Δεν θα έλεγα ότι ανήκω σε κάποιο συγκεκριμένο ρεύμα. Θα μπορούσα όμως να πω ότι η ζωγραφική μου χαρακτηρίζεται από μια έντονη αίσθηση κίνησης των χρωμάτων, ενδεχομένως με μια αίσθηση ονειρικής σχέσης μεταξύ τους και κάποιες φορές με ενσωμάτωση ρεαλιστικών στοιχείων. Η art nouveau και ο ιμπρεσιονισμός ωστόσο αποτελούν για εμένα πάντα πηγή έμπνευσης.
Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας; Η φύση, ο άνθρωπος τα συνειρμικά μου βιώματα και εικόνες είναι το πρωτογενές υλικό της έμπνευσης που αναπλάθονται μέσα μου σαν όνειρο που ζητά την πραγμάτωσή του. Νιώθω μερικές στιγμές να με ωθεί εκείνο που είπε ο Van Gogh «να oνειρεύομαι τη ζωγραφική μου και να ζωγραφίζω τα όνειρά μου».
Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Οι ζωγράφοι και οι καλλιτέχνες που μου αρέσουν είναι πολλοί και ασφαλώς δεν μπορεί παρά να έχουν επηρεάσει με κάποιους τρόπους συνειδητούς ή ασυνείδητους το προσωπικό μου αισθητικό ύφος. Άλλωστε στη τέχνη δεν υπάρχει παρθενογένεση αλλά συνέχεια, την οποία θεωρώ ότι ο καλλιτέχνης πρέπει να συνειδητοποιεί και να σέβεται. Η καλλιτεχνική δημιουργία είναι όμως τελικά μια πολύπλευρη διαδικασία όπου τα ερεθίσματα και οι επιρροές ενσωματώνονται και μεταπλάθονται μέσα από το προσωπικό υποκειμενικό πρίσμα όπου εκφράζεται το ελεύθερο παιχνίδι της φαντασίας και της φόρμας.
Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Θεωρώ ότι κάθε καλλιτέχνης που είναι ειλικρινής με τον εαυτό του και την τέχνη του έχει μια εσωτερική ενόρμηση να αγγίξει κάθε φορά που δημιουργεί το προσωπικό του ιδεώδες.
Πόσο αποδεκτή είναι η τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στο δημόσιο χώρο; Η τέχνη είναι αυτοσκοπός ή όπως είπε ο Oscar Wilde .. art is useless .. δεν εξυπηρετεί χρηστικούς σκοπούς και άλλωστε όποτε το έκανε απέτυχε. Σκοπός της είναι να εκφράσει την ομορφιά ή αν θέλετε όπως είπε ένας σημαντικός αισθητικός φιλόσοφος, ο R. Scruton, σκοπός της είναι να εκφράζει το πραγματικό μέσα από το πλαίσιο του ιδεώδους. Τα υπόλοιπα, είναι θέμα ατομικής και καθολικής παιδείας.
Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Να συνεχίσω να δημιουργώ.
Βιογραφικό. Η Μαρία Αποστόλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική και εφαρμοσμένες τέχνες στη Σχολή Βακαλό. Στη συνέχεια εργάστηκε στο χώρο της διαφήμισης ως γραφίστας της μόδας με δημιουργία ρούχων με εικαστικές παρεμβάσεις και τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη ζωγραφική και τη δημιουργία αντικειμένων τέχνης.
Έχει κάνει δύο ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές καθώς και σε εικαστική εκδήλωση στο Royal Watercolour Society στο Λονδίνο.
Έργα της βρίσκονται στο Μέγαρο Μουσικής, στο ίδρυμα Θεοχαράκη, στον Ιανό, και σε διάφορες γνωστές Γκαλερί. Είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.