“…Νοιώθω την έμπνευση καθημερινά μέσα από τα μικρά πράγματα, από τις πιο απλές και λιτές συνθήκες, το να μπω όμως στην διαδικασία να δημιουργήσω εξαρτάται από το πόσο λογοκρίνομαι την παρούσα δεδομένη στιγμή και αν τελικά μπορώ να τα καταφέρω”
Σε ποιά ηλικία ανακαλύψατε ότι θέλετε να γίνετε ηθοποιός; 17 χρονών. Σαν χτες το θυμάμαι, η ατυχία που είχα να μην τα καταφέρω στον πρωταθλητισμό και συγκεκριμένα στο ποδόσφαιρο μου άνοιξε μια άλλη πόρτα. Η διαδικασία για να βρω τι μου αρέσει μετά από το άθλημα που έκανα ήταν αντίστροφη. Δεν έψαξα να βρω ποιο είναι το επόμενο πεδίο που θα με γοήτευε αλλά έψαχνα να βρω ποιο έχει περισσότερες ομοιότητες με το ποδόσφαιρο, σαν να ήθελα να καλύψω ενδόμυχα κάποιο απωθημένο. Έκτοτε τα κίνητρα μου έχουν εξελιχθεί, έχω βρει την ουσία, το ‘’γιατί’’ θέλω να κάνω θέατρο και να σας πω κάτι χαίρομαι πολύ που ο συγκεκριμένος κεραυνοβόλος έρωτας που προέκυψε με την τέχνη της υποκριτικής δεν ήταν απλώς μια φωτοβολίδα, χαίρομαι που αυτός ο έρωτας εξελίχθηκε σε αγάπη.
Ποιόν ηθοποιό – καλλιτέχνη θαυμάζετε; Θαυμάζω όλους τους καλλιτέχνες που συνεργάστηκα μαζί τους, ο καθένας με τον τρόπο του άκουσε την φωνή μου και ασχολήθηκε με τις ανησυχίες μου. Στάθηκαν δίπλα μου σαν φάροι φωτίζοντας τους ορίζοντες μου, μέσα από την καρδιά μου τους χρωστώ ένα μεγάλο ευχαριστώ και όχι μόνο. Μερικοί από αυτούς είναι ο Κώστας Σαντάς, ο Πάνος Αγγελόπουλος, ο Δημήτρης Παπαδημήτριου, ο Νικήτας Τσακίρογλου, η Δέσποινα – Μαρίνα Σαμάρα, η Άρτεμις Ιγνατίου, ο Βασίλης Αναστασίου, η Μάνια Παπαδημητρίου, ο Γιάννης Ψειμάδας, η Κατερίνα Διδασκάλου και φυσικά πολλοί ακόμη. Επίσης θαυμάζω όμως και ανθρώπους που ακόμη δεν έχουμε γνωριστεί επαγγελματικά και θα ήθελα στο μέλλον να συμβεί. Όπως ο Θεόδωρος Τερζόπουλος, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο Άρης Σερβετάλης και άλλοι.
Θέατρο ή κινηματογράφος τι προτιμάτε; Προτιμώ συνεργασίες μέσα από τις οποίες εξελίσσομαι από τους συμπαίκτες μου αλλά μου δίνεται και ο χώρος για να εξελίξω και εγώ με την σειρά μου εκείνους. Αυτό που μένει στο τέλος είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, το θέατρο ή ο κινηματογράφος είναι απλώς τα μέσα για να συνδεθούμε οι συντελεστές μεταξύ μας ούτως ώστε να κοινωνήσουμε την δική μας ιστορία στον κόσμο.
Τι σημαίνουν οι λέξεις καριέρα – επιτυχία για εσάς; Καριέρα ή επιτυχία είναι η στιγμή που αποτύπωσες με λέξεις αλλά και με πράξεις την βαθιά σου ιδέα στον κόσμο για το κοινό καλό. Είναι η στιγμή που πλέον έχεις αφήσει παρακαταθήκη για τους επόμενους χωρίς όμως να έχεις στερηθεί την απόλαυση της ζωής σου.
Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Ιδού η απορία. Δεν ξέρω, ο χρόνος ξέρει.
Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη; Δεν ψάχνω λέξεις για να με εκφράσουν ως καλλιτέχνη, είναι νωρίς αν το κάνω από τώρα θα βάλω ταβάνι στην εξέλιξη μου. Σίγουρα πάντως θα ήθελα κάποια στιγμή να νιώθω και να είμαι αέναος.
Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε; Νοιώθω την έμπνευση καθημερινά μέσα από τα μικρά πράγματα, από τις πιο απλές και λιτές συνθήκες, το να μπω όμως στην διαδικασία να δημιουργήσω εξαρτάται από το πόσο λογοκρίνομαι την παρούσα δεδομένη στιγμή και αν τελικά μπορώ να τα καταφέρω. Αυτό είναι το πιο δύσκολο εμπόδιο, να αφήσεις το μυαλό στην άκρη και να αφεθείς αβίαστα στην έμπνευση.
Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη; Θέλω να πιστεύω πως το όνομα μου όχι μόνο με χαρακτηρίζει σαν καλλιτέχνη αλλά και σαν προσωπικότητα. Ελευθέριος -Ελευθερία – ελεύθερος. Δεν θα σταματήσω ποτέ να το δουλεύω το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό.
Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Αυτή την στιγμή βρίσκομαι στην διαδικασία για την υλοποίηση ενός ονείρου, ευχηθείτε μου απεριόριστη τύχη, θα την χρειαστώ.
Βιογραφικό. Ο Λευτέρης Βλάχος εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενος πλέον ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει στο ενεργητικό του Bαchelor in Performing Arts στο Queen Margaret University (με υποτροφία) και πτυχίο υποκριτικής θεάτρου και κινηματογράφου πιστοποιημένο από το Υπουργείο Παιδείας. Ακόμη έχει πάρει μέρος σε πολλά σεμινάρια υποκριτικής (Θεόδωρος Τερζόπουλος, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Θωμάς Μοσχόπουλος, Γιάννης Ρήγας, Bernard Hiller, Πέτρος Ζηβανός, Κώστας Σαντάς), Physical Theatre (Γιώργος Κορμανός, Θεόδωρος Εσπίριτου) Musical (Σια Κοσκινά), χορού (Chuck Foster, Τania Miltenova, Ντίνος Φάναρας), κινησιολογίας (Φρόσω Κορρού), σκηνοθεσίας (Arik Bernestein).
Κατά την διάρκεια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας έχει καταπιαστεί με συγγραφείς όπως ο Ο. Σαίξπηρ, ο Ν. Καζαντζάκης, ο Δ. Λιαντίνης, ο Ο. Ουάιλντ, ο Αριστοφάνης, o Ευριπίδης και άλλοι. Ενδεικτικά έχει εμφανιστεί σε θέατρα όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, το Θέατρο Τζένη Καρέζη, το Θέατρο Βρετάνια, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και άλλα.
Επίσης έχει συμμετάσχει τόσο σε ταινίες μεγάλου μήκους αλλά και σε μικρού (που προβλήθηκαν στο London Film Awards Festival και στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στην Δράμα). Καθώς επίσης και στο ντοκιμαντέρ ‘’Τhe Primary Fact’’ σε σκηνοθεσία Hikaru Fujii για το 5ο Fast Forward Festival της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.
Τέλος έλαβε μέρος στην Τελετή Αφής Ολυμπιακής Φλόγας του Τόκυο 2020 σε σκηνοθεσία – χορογραφία της Άρτεμις Ιγνατίου.