Ο Κωνσταντίνος Δαβράδος M.Sc. Περιβαλλοντολόγος – Επιδημιολόγος, “τοποθετείται” to the point στις ερωτήσεις της δημοσιογραφικής ομάδας του polismagazino.gr
Κοινωνία και υποχρεωτική καραντίνα. Ποια κατά τη γνώμη σας θα είναι η επόμενη ημέρα του «απεγκλωβισμού»; Αρχικά αισθάνομαι την ανάγκη, να υπογραμμίσω, πως κατά την περίοδο της καραντίνας βίωσα μια κοινωνία σε κατάσταση υστερίας αρκετές φορές, άλλοτε με υπερβολές και άλλοτε με επιπολαιότητες και με εσφαλμένο τρόπο εφαρμογής μέτρων υγιεινής – ασφάλειας από τους πολίτες. Προσπάθησα κατά επανάληψη στο δικό μου μικρόκοσμο, να αποτελώ τη φωνή του “μέτρον άριστον”, συμβάλλοντας το δυνατόν στην ορθή τήρηση των κανόνων, χωρίς κινήσεις πανικού από τη μια και επικίνδυνης ελαφρότητας από την άλλη.
Όσον αφορά την επόμενη μέρα, χρειάζονται προσεκτικά βήματα στη διαδικασία επανεκκίνησης:
Α) στο ζήτημα των κανόνων υγιεινής – ασφάλειας έναντι της ίωσης covid19, με απώτερο σκοπό τη σταδιακή ανοσία της “αγέλης”, που κατά τη γνώμη μου θα αποτελέσει το δυνατότερο όπλο απέναντι στον ιό, συνάμα με τις έντονες, παγκόσμιες προσπάθειες για εγκεκριμένη αρχικά φαρμακευτική αγωγή και αργότερα για ασφαλές εμβόλιο.
Β) στο ζήτημα της οικονομίας, τη σθεναρή στήριξη των έντιμων εργαζομένων και εργοδοτών, με κάθε δυνατό τρόπο (εγχώρια και ευρωπαϊκά κεφάλαια), λαμβάνοντας υπόψη και τις αντοχές της χώρας, που δεν πρέπει, να λησμονούμε ότι πολύ πρόσφατα εξήλθε των μνημονίων.
Γ) στο ζήτημα ειδικότερα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, θα απαιτηθεί η υποστήριξή του με διορισμούς προσωπικού και φυσικά ορθολογικού σχεδιασμού του υγιειονομικού χάρτη της Ελλάδας, με βαρύνουσα σημασία επιτέλους στην οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Χωρίς αυτή δεν νοείται κανένας εκσυγχρονισμός του ΕΣΥ.
Πολιτισμός και κορωνοϊός. Άλλο ένα «χτύπημα» για τον πολιτισμό ή μια «ευκαιρία» για πολιτιστική επικοινωνία μέσω του διαδικτύου; Ο ελληνικός πολιτισμός αποτελεί ένα από τα δυνατότερα σημεία μας και είμαι βέβαιος, πως πάρα τις ολοφάνερες, τεχνικής φύσεως δυσκολίες, πολύ σύντομα θα αποτελέσει εκ’ νέου μοχλό ανάπτυξης. Οι φορείς και οι άνθρωποι του πολιτισμού, όπως και όλοι οι πραγματικά παραγωγικοί εργαζόμενοι – εργοδότες, θα χρειαστούν στήριξης στα βήματα επανεκκίνησης. Για μένα όμως πολιτισμός δεν μπορεί να είναι ο διαδικτυακός. Πολιτισμός νοείται προσωπικά ως η ξεχωριστή, ανταλλαγή ενέργειας και δρώμενων μεταξύ των ανθρώπων του πνεύματος και των τεχνών, μεταξύ των δημιουργών και των θεατών – ακροατών. Αυτή η μαγεία δεν δύναται, να αναπληρωθεί ιντερνετικά, κατά την ταπεινή μου άποψη.
Ο Τουρισμός, λόγω της θετικής εξέλιξης στη χώρα μας ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, πιστεύετε ότι θα αυξηθεί ή θα πληγεί; Ο Τουρισμός μας θα εμφανίσει αρχικά μια κάμψη, που όμως δεν θα καταστεί επικίνδυνη για τη συνέχειά του. Οι φυσικές μας ομορφιές, η οργάνωση που φαίνεται να βαίνει αυξάνουσα στην ελληνική νοοτροπία, οι έγκαιρες διακρατικές συνεργασίες, η σοβαρή στάση εντός Ε.Ε., θα φέρουν συντομότερα των προσδοκιών την τουριστική συνιστώσα στην πρώτη γραμμή της Οικονομίας μας.
Η «καραντίνα» είναι η «αρχή» ενός «ελέγχου» της κοινωνίας, της οικονομίας και της καθημερινότητάς μας; Λόγω φύσης και γνώσης δε συμμετέχω ποτέ σε σενάρια, που δεν τεκμηριώνονται. Ξέροντας ωστόσο την ανθρώπινη ιδιοσυγκρασία και την εξουσιολαγνεία πολλές φορές των μηχανισμών, πιστεύω, πως θα υπάρξουν τέτοια μυαλά. Ενδεχομένως δηλαδή, κάποιοι να το δουν ως ευκαιρία εφαρμογής κανόνων ελέγχου ατομικών ελευθεριών, που όμως οι κοινωνίες μετατρέπουν τελικά σε φαιδρότητες. Επιπρόσθετα στην Ελλάδα θεωρώ, πως διαθέτουμε δημοκρατικά αντανακλαστικά, που σε καμία περίπτωση τέτοιοι πιθανοί προγραμματισμοί να βρουν πρόσφορο έδαφος στις κοινωνικές, πολιτικές, ακόμα και κομματικές πλειοψηφίες
Ποια είναι τα σχέδια σας την επόμενη ημέρα της κανονικότητας; Δεν πρόκειται, να αλλάξω την πορεία μου δίπλα στον πολίτη, στην κάλυψη των αναγκών του και φυσικά στη στήριξη κάθε έντιμης και γνήσιας στάσης ζωής. Θα συνεχίσω, να μάχομαι για την αλήθεια, που λατρεύω και θα συμβάλλω με όλες μου τις μικρές δυνάμεις σε κάθε προσπάθεια για την ανύψωση της πολύπαθης πατρίδας μας. Αυτή η κρίση, θέλω να υποστηρίζω, πως θα φέρει στην επιφάνεια αξίες, ίσως ξεχασμένες μεταξύ των ανθρώπων, όπως βαθιά και ειλικρινή συναισθήματα, βάσεις μιας πιο υγειούς κοινωνίας. Η ίωση αυτή ανέδειξε την α-σημαντικότητα του ανθρώπου ως μονάδα, αλλά κατέστησε σαφή τη δύναμη του ενωμένου συνόλου. Μακάρι να μην λησμονήσουμε.
Κωνσταντίνος Δαβράδος M. Sc. Περιβαλλοντολόγος – Επιδημιολόγος
Με αναγνωρισμένη προϋπηρεσία 24 και πλέον ετών, με διοικητική, εκπαιδευτική και επαγγελματική εμπειρία σε μεγάλα Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ.: Αναπληρωτής Διοικητής, Αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου, τακτικό Μέλος σε Δ.Σ., τακτικό Μέλος σε Επιστημονικό Συμβούλιο, Πρόεδρος Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας, Αναπληρωτής Διευθυντής ΔΙΕΚ, Πρόεδρος Εξεταστικού Κέντρου πιστοποίησης διπλωματούχων ΙΕΚ, Εκπαιδευτικός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Εκπαιδευτής ΔΙΕΚ και Εργαστηριακός επιστήμονας Ιατρικής Υπηρεσίας δημόσιου γενικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Εκτός των παραπάνω, με σημαντική δράση στα κοινωνικά δρώμενα της πόλης μας από τα φοιτητικά ακόμα χρόνια και με πολλές εισηγήσεις ως Προέδρου Οργανωτικών Επιτροπών Συνεδρίων – Ημερίδων, ως Προέδρου στρογγυλών επιστημονικών τραπεζιών και άλλοτε ως Εισηγητή γραπτών και προφορικών ανακοινώσεων σε αυτά.