Η Govedarou Art Gallery παρουσιάζει την ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο: “ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ: ΑΣΚΗΤΙΚΗ”, την επιμέλεια της οποίας φέρει η Ιστορικός της Τέχνης ΕΚΠΑ, ΜΑ Δημοσιογράφος και μέλος της AICA Eλλάδος, Νικολένα Καλαϊτζάκη https://nikolenakalaitzaki.wordpress.com [email protected]
Συμμετέχετε στην ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο: “ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ: ΑΣΚΗΤΙΚΗ”, στην Govedarou Art Gallery. Περιγράψτε μας το έργο με το οποίο συμμετέχετε και μοιραστείτε μαζί μας τα συναισθήματά σας ως προς τη δημιουργία του. Είναι ιδιαίτερης σημασίας για μένα η συμμετοχή μου στην συγκεκριμένη έκθεση, με το έργο μου: “Salvatores dei – Η ΚΡΑΥΓΗ”, ακρυλικά σε καμβά 70x50cm. Έμπνευσή μου αποτέλεσαν οι αναφορές του συγγραφέα: Στη σκοτεινή Άβυσσο από όπου προερχόμαστε και όπου εκεί καταλήγουμε. Στην Κραυγή μέσα μας που μας ωθεί στην προσπάθεια να δημιουργήσουμε, να συνθέσουμε, να κάνουμε την ύλη ζωή. Στην κόκκινη αιματηρή Γραμμή. Είναι ένα έργο που δημιούργησα αποκλειστικά για αυτήν την έκθεση, με ευαισθησία και σεβασμό στον δημιουργό και στο φιλοσοφικό περιεχόμενο του έργο του, με το οποίο συμπορεύομαι από τα χρόνια της εφηβείας. «Δε φωνάζεις εσύ. Δε φωνάζει η ράτσα σου μέσα στο εφήμερο στήθος σου. Δε φωνάζουν μονάχα οι άσπρες, οι κίτρινες, οι μαύρες γενεές των ανθρώπων στην καρδιά σου. Η Γης αλάκερη, με τα νερά και τα δέντρα της, με τα ζώα, με τους ανθρώπους, και τους θεούς της μέσα στο στήθος σου φωνάζει. Ανασηκώνεται η Γης μέσα στα φρένα σου και θωράει για πρώτη φορά ολόκληρο το σώμα της.» – Νίκος Καζαντζάκης –
Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Κάποια από τα έργα μου ανήκουν στην μοντέρνα τέχνη ως πειραματισμοί με νέα υλικά και νέους πρότυπους τρόπους απεικόνισης, αποδομώντας και προβάλλοντας το αντικείμενο ως έργο μιας αφηρημένης μη παραστατικής τέχνης. Ωστόσο έχω μεγάλη ανάγκη να δημιουργώ και έργα πολύ συγκεκριμένα, όπου θα μπορούσε κάποιος να τα εντάξει στον κίνημα του ρεαλισμού ή και του κλασικισμού, προσωπογραφίες κυρίως, όπου κυριαρχεί η λογική, με τάση στο πρωταρχικό, στην ισορροπία των αισθήσεων, την κανονικότητα.
Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Οι αφηρημένες δημιουργίες μου βασίζονται σε απλές φόρμες και συνήθως αναφέρονται σε επιφάνειες κτιρίων σε αποδόμηση και αυτή είναι η έμπνευσή μου. Όσο για τις προσωπογραφίες, είναι μεγάλη πρόκληση για μένα η ρεαλιστική αποτύπωση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε φυλής, μιας ιδιαίτερης έκφρασης, η απεικόνιση των συναισθημάτων, της προσωπικότητας, της ταυτότητας.
Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Έχω μελετήσει έργα πολλών καλλιτεχνών από διαφορετικά ρεύματα ή κινήματα, δεν νομίζω όμως ότι υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης που με έχει καθοριστικά επηρεάσει. Θαυμάζω τους καλλιτέχνες της Αναγέννησης και τα έργα τους, βρίσκω ιδιαίτερα και ενδιαφέροντα, έργα καλλιτεχνών της Ρωσικής σχολής, Casimir Malevich καθώς και του αφηρημένου εξπρεσιονισμού, Mark Rothko.
Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Ως νέα καλλιτέχνης, πρόκληση είναι για μένα να καταφέρω να πραγματοποιήσω μια ατομική έκθεση που να ανταποκρίνεται με συνέπεια στις προσδοκίες μου.
Με ποια προσωπικότητα της Τέχνης θα θέλατε να έρθετε σε διάλογο και με αφορμή ποιο θέμα; Μελετώντας τα έργα Casimir Malevich (Kazimierz Malewicz,) θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μένα να κατανοήσω τον στόχο της δημιουργίας του “Black Square”. Το «σημείο μηδέν της ζωγραφικής», (όπως χαρακτηρίστηκε το “Μαύρο Τετράγωνο”), ο συνειρμός της σκέψης του δημιουργού και των συναισθημάτων του, ο σουπρεματισμός και η ουσία του, θα ήταν ενδιαφέροντα θέματα προς διάλογο.
Ποια είναι η σχέση του δημιουργού με το έργο του; Είναι μία πολύπλοκη σχέση και περνάει από πολλά στάδια όσο εξελίσσετε το έργο. Μια σχέση αναζήτησης, προβληματισμού, άλλοτε ερωτική και κάποιες φορές μητρική. Καθ’ όλη την διάρκεια πάντως της δημιουργίας, είναι μία συνεχόμενη μάχη με το είναι μας, με τον εαυτό μας και την ίδια μας την ύπαρξή.
Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Στο κοντινό μέλλον σχεδιάζω να συμμετάσχω σε κάποιες ομαδικές εκθέσεις με έργα που ετοιμάζω, και πάντα έχω στο μυαλό μου για το μέλλον, μια ατομική έκθεση που ελπίζω να καταφέρω να πραγματοποιήσω.
Εγκαίνια: Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου (6 – 9:30 μ.μ.)
Διάρκεια έκθεσης: 25 Φεβρουαρίου – 11 Μαρτίου 2022
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη & Παρασκευή: 11 π.μ. – 2 μ.μ., Τρίτη, Πέμπτη: 11 π.μ. – 2 μ.μ. & 6 μ.μ. – 8 μ.μ., Σάββατο: 11 π.μ. – 2 μ.μ., Κυριακή κλειστά