Η αίθουσα τέχνης Artevisione παρουσιάζει την έκθεση MH ΖΩΗΝ ΜΕΤ’ ΑΜΟΥΣΙΑΣ, φράση από τον Ηρακλή Μαινόμενο του Ευριπίδη, (που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει: Να μην ζεις χωρίς τις Μούσες) σε επιμέλεια της Ms Ιστορικού της Τέχνης ΕΚΠΑ και μέλους της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης, Ευαγγελίας Θ. Καϊράκη.
Είκοσι εννέα σύγχρονοι εικαστικοί πραγματεύονται θέματα από το πεδίο των καλών τεχνών, της λογοτεχνίας, της αστρονομίας, της μουσικής, της ορχηστρικής τέχνης, που διαφεντεύεται από τις Εννέα Μούσες, σε μια προσπάθεια να ξορκίσουν τα ζοφερά σημεία της σύγχρονης πραγματικότητας, να λυτρωθούν από την “οδύνη της ύπαρξης”, κατά την ηθική φιλοσοφία των Νίτσε και Σοπενχάουερ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο τεκμηρίωσης. Ars longa, vita brevis (η τέχνη μακρά, ο βίος βραχύς)!
Επιμέλεια: Ε. Θ. Καϊράκη, Ms Ιστορικός της Τέχνης ΕΚΠΑ, Μέλος της ΕΕΙΤ https://www.facebook.com/kairaki
Τι σας ώθησε να συμμετάσχετε στην έκθεση; Το θέμα που πραγματεύεται η έκθεση «Μη ζώην μετ’αμουσίας» με ώθησε στη συμμετοχή μου, γιατί πιστεύω ότι δεν υπάρχει ζωή χωρίς τις τέχνες, γενικότερα δεν ζεις χωρίς παιδεία, χωρίς καλλιέργεια. Είναι ζωτικής σημασίας οι τέχνες δίχως αυτές ο άνθρωπος δεν θα μπορούσε να φτάσει σε υψηλά επίπεδα διανόησης. Η Τέχνη σε κάθε της μορφή προσφέρει γνώσεις στον άνθρωπο και τον καλλιεργεί πνευματικά. Με την τέχνη ανακαλύπτει την σημασία της αρμονίας, εκτιμά περισσότερο τις γνώσεις, τις αφομοιώνει καλύτερα και κατανοεί καλύτερα την κοινωνία και το σύμπαν.
Πώς αντιλαμβάνεστε την ώσμωση των τεχνών; Η ώσμωση των τεχνών είναι ανάμειξη των αισθήσεων, συναισθησία, όπου οι καλές τέχνες συναντώνται, συνεργάζονται, αλληλοεπικουρούνται και ενδυναμώνεται όχι μόνο ο κοινωνικός τους ρόλος αλλά και η πίστη ότι έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν προς το καλύτερο την πορεία της ανθρωπότητας. Οι τέχνες γίνονται σημείο συνάντησης, ανταλλαγής ιδεών και εμπειρίας, μέσο για την εκπαίδευση,την προώθηση και ευαισθητοποίηση στα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα σεβασμού της διαφορετικότητας κ.ά. Παράλληλα η ώσμωση των τεχνών φέρνει κοντά τα σύνολα των ανθρώπων και ενδυναμώνει τις συνεργασίες μεταξύ φορέων και ατόμων.
Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας; Την έμπνευσή μου την αντλώ από τη δική μου θέαση ζωής, από όλα εκείνα που απηχούν μέσα μου, όπως η ομορφιά τα παγκόσμια θέματα (ο ρατσισμός, η προσφυγική κρίση, η καταπίεση κ.ά.).
Ars longa, vita brevis. Πώς αντιλαμβάνεστε ως εικαστικός τη φράση; Η ζωή σύντομη και η τέχνη αιώνια, λέει η παραπάνω φράση. Ο άνθρωπος ζώντας έντονα το μυστήριο της ύπαρξης και συνειδητοποιώντας τη σημασία του θανάτου, προσπαθεί να τον «νικήσει» και επιθυμεί να αφήσει το αποτύπωμα του δημιουργώντας τέχνη. Μέσα από την τέχνη εκφράζει τις ιδέες του με έργα συμβολικά των ιδεών του, καθώς και όσα του συμβαίνουν προσπαθώντας να εισχωρήσει στο πέπλο σκότους που καλύπτει τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής και του θανάτου. Ο άνθρωπος απ’αρχής έχει πνευματικές ανάγκες και με τα έργα τέχνης καταθέτει ιδέες που είναι αιώνιες. Για αυτό και τα έργα τέχνης-πνευματικές δημιουργίες- διατηρούν την αξία τους στο χρόνο και ο άνθρωπος νοιώθει την αιωνιότητα ταξιδεύοντας μέσα σε αυτά, νοιώθει την ελπίδα ότι η ζωή συνεχίζεται…
Ποια τα σχέδια σας για το μέλλον; Να εξελίσσομαι και να δημιουργώ με σεβασμό και ειλικρίνεια και το έργο μου να έχει τη δύναμη να συγκινεί, να τυγχάνει δηλαδή αποδοχής από τους αναγνώστες του. Τέλος εύχομαι η τέχνη, το ισχυρό αντιστάθμισμα στα διλήμματα της ζωής μας,να συνεχίσει να εξελίσσεται να βοηθά την ανθρώπινη ύπαρξη στην ψυχοπνευματική της εξύψωση και να συνδράμει στην ανακάλυψη στέρεων δρόμων πορείας, άλλωστε αυτός είναι ο απώτερος σκοπός της.
ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Η Σοφία Φουντουλάκη είναι ζωγράφος. Γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης – ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ο.Π.Α) Οικονομικά-Ασφαλιστικά,στο ΕΛΚΕΠΑ Οικονομικά- Λογιστικά κ.λπ. Σπούδασε τέχνη στο ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ και ART & DESIGN ΣTO COLLEGE VACALO. Έχει παρακολουθήσει Ιστορία τέχνης με τον Ιστορικό κ.Παντελή Τσάβαλο.Είναι Διευθύντρια στη Διεύθυνση Εικαστικών του Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων. Είναι μέλος της UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ,της UNESCO TEXNΩΝ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ,της ΕΝΩΣΗΣ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (GREEK ART UNION) και άλλων …
Έχει οργανώσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε αριθμό σπουδαίων εικαστικών δρώμενων.Έχει λάβει διακρίσεις και τιμητικούς επαίνους για το εικαστικό της έργο, όπως από την UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ κ.ά
Έργα της φιλοξενούνται σε μουσεία,πινακοθήκες,οργανισμούς κ.ά. Έχει συμμετάσχει σε αριθμό βιβλιοεκδόσεων, όπως στην εγκυκλοπαίδεια ΧΑΡΗ ΠΑΤΣΗ, στην ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ, στη ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και άλλες.
Είναι Πρέσβειρα Ειρήνης του Παγκόσμιου Λογοτεχνικού Φόρουμ για την Ειρήνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και μέλος του ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥΜ, των Φίλων ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ «Κήπος Αθηνών», της ΕΝΩΣΗΣ ΦΙΛΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ, της ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ και αλλού.