«Η Ρουμανική Λαϊκή Φορεσιά, στοιχείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς»

Στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων

Με μεγάλη επιτυχία έκλεισε το τριήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένων στην ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ ΠΛΟΥΜΙΣΤΗΣ ΜΠΛΟΥΖΑΣ ΙΑ και με θέμα

Η Ρουμανική Λαϊκή Φορεσιά, στοιχείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς

Η Ένωση Ρουμάνων Γυναικών της Ελλάδας, η Ένωση Ελλήνων της Ρουμανίας και ο ΕλληνοΡουμανικός Σύλλογος Φιλίας «Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη»- Ασπροπύργου, με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και της Πρεσβείας της Ρουμανίας στην Αθήνα, συνδιοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία τριήμερο εκδηλώσεων (24 – 26 Ιουνίου) στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», με θέμα «Η ρουμανική λαϊκή φορεσιά, στοιχείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Υπό την προστασία των Αγγέλων με πλουμιστά φτερά, η έκθεση διαρθρώθηκε σε τέσσερις  ενότητες:

Η ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ – ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ – ΕΘΝΟΓΡΑΦΟΣ DARIE SILVIU FLOCEA

«ÎNGERI CU ALTIȚE /ΑΓΓΕΛΟΙ ΜΕ ΠΛΟΥΜΙΣΤΑ ΦΤΕΡΑ» – La blouse roumaine IA & Mihaela Laslo’s Art

ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΓΥΑΛΙ – ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΣ GEORGETA MARIANA ILIONIU

ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ – ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΡΕΣΤΗΣ

Η μεγάλή ενότητα της έκθεσης με τίτλο Η ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ, ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ περιλάμβανε 24 πλήρεις ρουμανικές φορεσιές που ανήκουν στην πολύτιμη συλλογή του εθνογράφου DARIE SILVIU FLOCEA καθώς και μεμονωμένα ενδύματα που ανήκουν σε ιδιώτες συλλέκτες.  Οι επισκέπτες μπόρεσαν και θαύμασαν  πολύτιμα αντικείμενα με παλαιότητα πάνω από 100 χρόνια. Οι ρουμανικές παραδοσιακές φορεσιές, βασικό στοιχείο για τη διάσωση και ανασύσταση του βίου κάθε λαού, παρουσιάστηκαν μαζί με άλλα αυθεντικά έργα της ρουμανικής λαϊκής τέχνης: έργα υφαντικής και κεντητικής, κεραμικά και είδη καθημερινής χρήσης.

Παράλληλα με την έκθεση λαϊκής ενδυμασίας εκτέθηκαν και οι πρωτότυποι πίνακες ΑΓΓΕΛΟΙ  ΜΕ ΠΛΟΥΜΙΣΤΑ ΦΤΕΡΑ, Πρόκειται για πίνακες ζωγραφικής που δημιούργησαν La blouse roumaine IA & Mihaela Laslo’s Art προκειμένου να υποστηρίξουν οικονομικά (παρεμπιπτόντως, η μόνη μορφή στήριξης του κινήματος) τις δραστηριότητες του πολιτιστικού κινήματος La bluse roumaine IA, του εμπνευστή και του υποστηρικτή της αναγνώρισης της ΙΑ ως στοιχείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σε μια τέτοια έκθεση δεν θα μπορούσαν να λείπουν ούτε οι εικόνες. Παρουσιάστηκαν οι εικόνες πάνω σε γυαλί της αγιογράφου GEORGETA MARIANA ILIONIU και του αυτοδίδακτου αγιογράφου ΜΙΧΑΛΗ ΑΡΕΣΤΗ.

Τη δεύτερη μέρα, στον εκθεσιακό χώρο διοργανώθηκε, σε υβριδική μορφή και στη ρουμανική γλώσσα, Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα Η ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ. Συμμετείχαν η Δρ. IOANA BASKERVILLE, Επιστημονικός ερευνητής, εκπρόσωπος της UNESCO Ρουμανίας, μέλος της Εθνικής Επιτροπής για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η Δρ. DELIA SUIOGAN Εθνολόγος Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Cluj Napoca, μέλος της Εθνικής Επιτροπής για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η NATALIA LAZĂR Λέκτορας Πανεπιστημίου Διδάκτωρ του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Cluj Napoca, του Βόρειου Πανεπιστημιακού Κέντρου Baia Mare, συντονίστρια του προγράμματος ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ VII 2022, Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς καθώς και άλλοι  εκπρόσωποι από την Ελλάδα, την Ισπανία και τη Ρουμανία. Αν και η συνάντηση έγινε στα ρουμανικά, το θέμα της προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον.

Στα εγκαίνια, αλλά και την τρίτη μέρα, στο κλείσιμο της έκθεσης, το συγκρότημα ελληνικών λαϊκών χορών Κύματα της Ελληνικής Κοινότητας Πράχοβας παράρτημα της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας, μας κάλεσε να τους παρακολουθήσουμε αλλά και να χορέψουμε μαζί τους περίφημους ελληνικούς χορούς. Η παρουσία τους σε αυτή την έκθεση ήθελε να αναδείξει τα κοινά στοιχεία των δύο πολιτισμών.

Η έκθεση, καθώς και οι εκδηλώσεις που τη συνόδευσαν, προκάλεσαν πραγματικό ενδιαφέρον, τόσο στους οικοδεσπότες όσο και στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, αλλά, κυρίως, στο κοινό. Από αυτή την άποψη, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, γιατί αυτό που θέλαμε να κάνουμε έγινε πραγματικότητα. Είναι ένα πρώτο βήμα για μια καλύτερη οργάνωση του μέλλοντος.

Θερμές ευχαριστίες στους οικοδεσπότες και συγκεκριμένα στον Δήμαρχο Αθηναίων, καθώς στη διοίκηση του Πολιτιστικού Κέντρου Μελίνα, στην κα ΚΟΝΙΤΣΙΩΤΗ, και σε όλους όσους ήταν μαζί μας και ελπίζουμε να δικαιώσαμε την εμπιστοσύνη τους.

Δεν ξεχνάμε ότι είχαμε μαζί μας τους εκπροσώπους της Ρουμανικής Πρεσβείας στην Ελληνική Δημοκρατία, την Αυτού Εξοχότητα κυρία ADRIANA CEAMBA, συνοδευόμενη από τις  Συμβούλους MIOARA PITUȚ και VERONICA IOANA CIOLCĂ. Θερμές ευχαριστίες.

Στη Συνέντευξη Τύπου, μαζί με τους δημοσιογράφους, μας τίμησαν με την παρουσία τους η Πρόεδρος της «Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς & Μουσεία»/Heritage & Museums HFFM, κυρία Λίλα ντε Τσάβες-Χρονοπούλου καθώς και η κυρία Mariangela Ielo από το Μουσείο της Ακρόπολης. Είμαστε ευγνώμονες.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν στις 18.00, την ίδια μέρα. Μας τίμησε η παρουσία πολλών επισκεπτών, κάτι που και θέλαμε πολύ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίουν του Δήμου Αθηναίων  κ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΣΚΙΑΔΑΣ, εκ μέρους του Φορέα Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων, ΟΠΑΝΔΑ, κα ΛΙΛΙΑΝ ΜΠΙΚΕ, με τον χαιρετισμό της Πρόεδρου του ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ, της κας ΝΙΚΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ. Παρόντες ήταν και εκπρόσωποι του Δημαρχείου Ασπροπύργου, ο Πρόεδρος της Δ/νσης Παιδείας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ασπροπύργου κ. ΦΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Δήμαρχου Ασπροπύργου και του ιδίου, καθώς και ο Αντιπρόεδρος του Φορέας Αθλητισμού και Νεολαίας Ασπροπύργου, κος ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΝΑΞΗΣ. Τον χαιρετισμό της ΕΡΤ, Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ / Έλληνες Παντού απηύθυνε ο κ. ΧΟΥΠΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.

Η εκδήλωσή μας χτίστηκε πάνω σε ένα θέμα συναισθηματικού χαρακτήρα, πάνω στο συναίσθημα που αντικατοπτρίζει τη Ρουμανία της διασποράς, πάνω στη νοσταλγία και τη λαχτάρα της επιστροφής στην πατρίδα, που καρποφορεί μέσα από αποσπασματικές αλλά ειλικρινείς ενέργειες και που σκοπό έχουν να μεταδώσουν το ενιαίο αίσθημα μιας κοινότητας. Επειδή μια κοινότητα είναι μια ομάδα, όλες οι δραστηριότητές μας βασίστηκαν στη συνεργασία και δημιουργήθηκαν για να ενισχύσουν τη σχέση των συμμετεχόντων, δημιουργώντας έτσι έναν ενιαίο στόχο, ένα μόνο θέμα, μια ενιαία σκέψη – τον νόστο.

Είμαστε χαρούμενοι ότι μπορέσαμε να προσφέρουμε, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, μια ξεχωριστή έκθεση. Τώρα χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ όμορφα πράγματα και σκέψεις, και αυτή η έκθεση προσέφερε και τα δύο. Μέσω αυτής της Έκθεσης (και των εκδηλώσεων που τη συνόδευαν), εμείς, οι διοργανωτές, βρήκαμε την ευκαιρία να ανανεώσουμε τη μακρά φιλία των Ελλήνων και Ρουμάνων που θεμελιώνεται στα κοινά ιδανικά αλλά και στη μακρόχρονη συμβίωση, συνεργασία και συνύπαρξη.