“KINDER IN GEFAHR” Ich werde alles zu Gott sagen!
Ομαδική Διαδικτυακή Έκθεση Εικαστικών Τεχνών μέσω της “Konsfarm Art Gallery” bei Konstantina Farmaki στην Αυστρία.
«Έχε τον νού σου στο παιδί! Γιατί αν γλιτώσει το παιδί… Υπάρχει Ελπίδα!!!»
Η διαδικτυακή ομαδική έκθεση εικαστικών τεχνών με θέμα “ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ” και τίτλο “Θα τα πω όλα στον Θεό!” η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, σκοπό έχει μέσω της εικόνας ν’ αφυπνίσει συνειδήσεις! Γιατί η εικόνα είναι ένας τρόπος αφύπνισης, συγκινεί τους ανθρώπους, τους οδηγεί σε πράξεις αλληλεγγύης – ακόμη και στην πολιτική.
Σ’ αυτή μας την προσπάθεια 31 εικαστικοί καλλιτέχνες ενώνουν τις φωνές τους μέσω της τέχνης τους, με όλες τις οργανώσεις και τους φορείς (δημόσιους και ιδιωτικούς) του κόσμου που αγωνίζονται για την προστασία και υποστήριξη των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο, παρουσιάζοντας έργα που καταδεικνύουν την κακοποίηση και εκμετάλλευση των παιδιών μέσα από αυτή την διαδικτυακή διαδραστική έκθεση που παρουσιάζει η “Konsfarm Art Gallery” bei Konstantina Farmaki στην Αυστρία. Η έκθεση σήμερα 10 Μαρτίου 2022 παρουσιάζει τα έργα και την προσωπικότητα της Ιστορικού και Κριτικού Τέχνης/ εικαστικού δημιουργού ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΦΑΡΜΑΚΗ.
Διοργάνωση, επιμέλεια, παρουσίαση: Κωνσταντίνα Φαρμάκη Ιστορικός και Κριτικός Τέχνης/Εικαστικός Πολιτιστική Ακόλουθος Αυστρίας για τον Όμιλο UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος,
Συντονίστρια Αυστρίας για την Παγκόσμια Οργάνωση WRITERS CAPITAL FOUNDATION και Μέλος του Γραφείου Πολιτιστικής Δικτύωσης της Κάτω Αυστρίας KULTUR VERNETZUNG NÖ
ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΦΑΡΜΑΚΗ
Ως γνωστή και διαπιστευμένη καλλιτέχνης η Κωνσταντίνα Φαρμάκη είναι επίσης αναγνωρισμένη ιστορικός τέχνης με εμπειρία στην αξιολόγηση και προώθηση της σύγχρονης τέχνης. Τα προσόντα της και η ισχυρή της δέσμευση θυμίζουν τον Ιταλό καλλιτέχνη αρχιτέκτονα και συγγραφέα Τζόρτζιο Βαζάρι, ο οποίος θεωρείται ο ιδρυτής της ιστορίας της τέχνης. Ξεκίνησε την καριέρα της ως ιστορικός τέχνης κάνοντας αργότερα όνομα ως ζωγράφος. Τα έργα της στο ύφος του φανταστικού ρεαλισμού δείχνουν ρεαλιστικά στοιχεία με υπερβολική σαφήνεια αφαιρώντας όμως πτυχές της προοπτικής. Οι σκιές και η κίνηση επιτυγχάνουν σουρεαλιστικά και εξαιρετικά εκφραστικά αποτελέσματα. Η δυναμική της εκφραστικότητας και η ακρίβεια της αναπαράστασης συμπληρώνονται από πλαστικότητα και χρωματική αντοχή. Με λεπτή πινελιά και με κεντρικό θέμα τους ίδιους τους ανθρώπους μεταφέρει το περιεχόμενο που διεγείρει τον προβληματισμό ενώ επίσης ξεκαθαρίζει το φλεγόμενο παρόν θέλοντας να δώσει μία αισιόδοξη εικόνα για το μέλλον. Η ίδια θα ήθελε να παρέχει όχι μία ακριβή αναπαράσταση του ορατού κόσμου αλλά ένα ποίημα σε εικόνες με διαισθητικό νόημα. Όπως μία γραμμή από μία Ελεγεία που αναμοχλεύει μνήμες από προσωπικά βιώματα ή από κοινωνικά φαινόμενα που συγκλονίζουν την ανθρωπότητα. Η ανάγνωση των έργων είναι ευχερής αφού είναι αναγνωρίσιμο το προσωπικό ύφος της καλλιτέχνιδος με την δυναμική παρουσία τις εύπλαστες φόρμες, την χρωματική ολοκλήρωση, την εκφραστικότητα των προσώπων την εύστοχη αποτύπωση των χρήσιμων την εμπνευσμένη θεματολογία τα ζωηρά χρώματα και τις λεπτές πινελιές που αποτυπώνουν με πάθος την αγάπη της για την τέχνη. Όντας ανθρωποκεντρική ζωγράφος εναποθέτει στον καμβά μαζί με τα πρόσωπα σκέψεις ιδέες συναισθήματα προσφέροντας στον επισκέπτη της έκθεσης πολιτισμό με θεματικές “τροφή για σκέψη” μέσα από ένα πνιγηρό παρόν για ένα μέλλον αισιόδοξο και θετικό. Όπως δε η ίδια μας δηλώνει “για μένα δεν έχει τόσο σημασία η πιστή αντιγραφή της φύσης και των επιμέρους στοιχείων ενός έργου όσο το συναίσθημα που θα αποτυπώσει αυτό στον καμβά. Ίσως για αυτό εμπνέομαι περισσότερο από εικόνες που θα μου γεννήσουν τα παιχνίδια των παιδιών ή η ξαφνική εμφάνιση του αλόγου του γείτονα στον φράχτη της αυλής μου.” Η Κωνσταντίνα Φαρμάκη μία ζωγράφος με κοινωνικές ανησυχίες, αναμειγνύοντας τεχνικές και χρώματα σκέψεις και εικόνες σε κάθε ζωγραφικό της έργο καταθέτει την ψυχή της!
Συμμετέχει λοιπόν με τα δύο έργα Ζωγραφικής που προσδιόρισαν θεματικά την έκθεση. Με το έργο “Παιδιά σε κίνδυνο” 2021, Λάδια σε κανβά 100Χ150 εκ.
και το έργο “Θα τα πώ όλα στον Θεό” 2021, Λάδια σε καμβά 100Χ150 εκ.
στη διαδικτυακή ομαδική έκθεση που οργάνωσε η ίδια. Η έκθεση δημοσιεύεται μέσω της konsfarm art gallery και έχει σκοπό να ταράξει τον θεατή με τα έργα της και να ευαισθητοποιήσει. (ζητάμε συμμετοχή!)
Anneliese Rieder Ιστορικός Τέχνης
4 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ
Ποιος ήταν ο λόγος που ασχοληθήκατε με τη ζωγραφική; Η ανάγκη μου να εκφράζομαι χωρίς λόγια. Η ζωγραφική ήταν το πάθος μου από την παιδική μου ηλικία τότε που είχαμε τετράδια αντιγραφής στα οποία το επάνω μισό της σελίδας ήταν για να ζωγραφίσουμε κάτι σχετικό με το κεφάλαιο του μαθήματος. Η ζωγραφική με τα χρόνια έγινε απαιτητική ανάγκη. Ειδικά την περίοδο που ήμουν φοιτήτρια στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, παρόλο που σπούδαζα στο θεωρητικό τμήμα της σχολής, επισκεπτόμουν σχεδόν καθημερινά τα εργαστήρια του καλλιτεχνικού τμήματος προσπαθώντας να “κλέψω” γνώσεις…
Η έμπνευση, το ταλέντο ή η σκληρή δουλειά κάνουν ένα καλλιτέχνη επιτυχημένο; Μα φυσικά όλα αυτά μαζί. Βέβαια το ταλέντο έρχεται πρώτα, μετά η έμπνευση και τέλος η επίμονη και πολλές φορές επίπονη σκληρή δουλειά η οποία δίνει το τελικό αποτέλεσμα ενός καλού έργου. Ενώ πολλά καλά έργα καθιστούν έναν καλλιτέχνη επιτυχημένο.
Πιστεύετε ότι τα έργα πρέπει να μεταφέρουν μηνύματα; Σίγουρα! Η τέχνη δεν είναι πολυτέλεια, είναι αναγκαιότητα! Είναι έκφραση του πνεύματος είναι ζωή! Απόδειξη η διαδικτυακή έκθεση “Παιδιά σε κίνδυνο” Θα τα πώ όλα στον Θεό, που διοργάνωσα και στην οποία ανταποκρίθηκαν αμέσως 30 εικαστικοί δημιουργοί. Η οποία είναι και ο λόγος που μας φιλοξενείτε καθημερινά στο περιοδικό σας και σας ευχαριστούμε πάρα πολύ γι αυτό. Μέσω της τέχνης μπορούμε να στείλουμε δυνατά μηνύματα και να δείξουμε τρόπους Αντίστασης στα κακώς κείμενα της εποχής μας.
Ποια η γνώμη σας για τις τέχνες στην χώρα σας; Έχουν την αναγνώριση που τους αξίζει; Η Τέχνη δεν έχει τη θέση που της αξίζει σήμερα. Αν και έχουμε πολλούς εξαιρετικούς καλλιτέχνες σε όλες τις τέχνες που όμως χρειάζονται συστηματική και πρακτική υποστήριξη από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς αφού η Πολιτεία δεν βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση. Προσωπικά και όσο μου το επιτρέπουν οι δυνάμεις μου, προσπαθώ να δώσω σε αρκετούς καλλιτέχνες την ευκαιρία να δείξουν την δουλειά τους εκτός συνόρων. Επίσης προσπαθώ να δημιουργήσω την Ευρωπαϊκή Ένωση καλλιτεχνών “ΑΡΙΣΤΑΡΕΤΗ” ώστε να μπορούν οι καλλιτέχνες να δείξουν τη δουλειά τους, να ανταλλάξουν επισκέψεις και να μοιραστούν απόψεις με καλλιτέχνες από άλλες χώρες. Έτσι θα γνωρίσουν αλλά και θα μεταδώσουν πολιτισμό. Η τέχνη είναι το πιο ισχυρό μέσο έκφρασης και ο πολιτισμός είναι για όλους!
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Κωνσταντίνα Φαρμάκη είναι πτυχιούχος ιστορικός και κριτικός τέχνης. Απόφοιτος της σχολής Θ.ΙΣ.ΤΕ της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας. Η Φαρμάκη γεννήθηκε στον Καρδαμά Νομού Ηλείας το 1956 και μεγάλωσε στο Αιγάλεω Αττικής.
Ζει και εργάζεται στην Αυστρία. Η αυτοδίδακτη ζωγράφος έχει παρουσιάσει επτά ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, και έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς και εθνικές ομαδικές εκθέσεις. Ο αείμνηστος καθηγητής αρχιτεκτονικής και εικαστικός καλλιτέχνης Ευθύμιος ‘Μάκης’ Βαρλάμης, που έζησε στο Schrems και απεβίωσε το 2016, ήταν αυτός που την ενθάρρυνε να εκθέσει τα έργα της. Η ζωγράφος, όντας άνθρωπος με κοινωνικές ανησυχίες και ευαισθησίες έχει πλούσια, ακτιβιστική και εθελοντική συμμετοχή σε επιστημονικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς με πυρήνα το παιδί. Ασχολείται με την αρθρογραφία και την κριτική εικαστικών έργων, ποιητικών συλλογών και λογοτεχνικών βιβλίων. Παράλληλα διοργανώνει επιμελείται και παρουσιάζει εκθέσεις τέχνης. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Αυστρία, την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Σαρδηνία, την Αμερική, την Ολλανδία και τη Μαδαγασκάρη. Η καλλιτέχνης είναι Πολιτιστικός Ακόλουθος Αυστρίας για τον Όμιλο UNESCO Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος και επικεφαλής συντονιστρια Αυστρίας του παγκόσμιου οργανισμού Writers Capital Foundation, καθώς και μέλος του πολιτιστικού δικτύου της Κάτω Αυστρίας Kulturvernetzung NÖ, επίσης μέλος διαφόρων πολιτιστικών και διαπολιτισμικών συλλόγων και καλλιτεχνικών ομάδων.
Η Φαρμάκη έχει επίσης ασχοληθεί στο παρελθόν με τις πολιτιστικές και καρναβαλικές εκδηλώσεις των Δήμων Μυστρά και Βοιών Λακωνίας. Αλλά και με την καλλιτεχνική διεύθυνση του θεάτρου «4 Εποχές – Γιάννης Μόρτζος» στην Αθήνα. Τέλος έχει τιμηθεί για το εθελοντικό της έργο και την προσφορά της από πολλούς συλλόγους και οργανισμούς όπως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία (1998), η Επιτροπή Παραολυμπιακών Αγώνων 2004 και η Επιτροπή Special Olympics 2011.
Η Φαρμάκη ήταν υποψήφια το 2019 στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Στοιχεία επικοινωνίας
Κωνσταντίνα Φαρμάκη Sprögnitz 21, 3910 Großgöttfritz
Email: [email protected] [email protected]