“KINDER IN GEFAHR” Ich werde alles zu Gott sagen!
Ομαδική Διαδικτυακή Έκθεση Εικαστικών Τεχνών μέσω της “Konsfarm Art Gallery” bei Konstantina Farmaki στην Αυστρία.
«Έχε τον νού σου στο παιδί! Γιατί αν γλιτώσει το παιδί… Υπάρχει Ελπίδα!!!»
Η διαδικτυακή ομαδική έκθεση εικαστικών τεχνών με θέμα “ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ” και τίτλο “Θα τα πω όλα στον Θεό!” η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, σκοπό έχει μέσω της εικόνας ν’ αφυπνίσει συνειδήσεις! Γιατί η εικόνα είναι ένας τρόπος αφύπνισης, συγκινεί τους ανθρώπους, τους οδηγεί σε πράξεις αλληλεγγύης – ακόμη και στην πολιτική.
Σ’ αυτή μας την προσπάθεια 31 εικαστικοί καλλιτέχνες ενώνουν τις φωνές τους μέσω της τέχνης τους, με όλες τις οργανώσεις και τους φορείς (δημόσιους και ιδιωτικούς) του κόσμου που αγωνίζονται για την προστασία και υποστήριξη των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο, παρουσιάζοντας έργα που καταδεικνύουν την κακοποίηση και εκμετάλλευση των παιδιών μέσα από αυτή την διαδικτυακή διαδραστική έκθεση που παρουσιάζει η “Konsfarm Art Gallery” bei Konstantina Farmaki στην Αυστρία. Η έκθεση σήμερα 11 Μαρτίου 2022 παρουσιάζει τα έργα και την προσωπικότητα της εικαστικού δημιουργού ΙΣΜΗΝΗΣ ΜΙΧΑ.
Διοργάνωση, επιμέλεια, παρουσίαση: Κωνσταντίνα Φαρμάκη Ιστορικός και Κριτικός Τέχνης/Εικαστικός Πολιτιστική Ακόλουθος Αυστρίας για τον Όμιλο UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος,
Συντονίστρια Αυστρίας για την Παγκόσμια Οργάνωση WRITERS CAPITAL FOUNDATION και Μέλος του Γραφείου Πολιτιστικής Δικτύωσης της Κάτω Αυστρίας KULTUR VERNETZUNG NÖ
ΙΣΜΗΝΗ ΜΙΧΑ: Η Ισμήνη Μίχα είναι μία ανθρωποκεντρική ζωγράφος που μέσα από την σουρεάλ ματιά της στην πλειονότητα της καλλιτεχνικής της παραγωγής υμνεί την γυναίκα. Την γυναίκα με τα διαφορετικά πρόσωπα, για την πολλαπλότητα της φύσης της αλλά και τους διαφορετικούς ρόλους που καλείται να διαδραματίσει στην ζωή Αν και οι γυναίκες της είναι συνήθως “απρόσωπες” και δεν μας δίνουν τη δυνατότητα διερεύνησης συναισθημάτων, εντούτοις σε μία δεύτερη ανάγνωση οι στάσεις των σωμάτων τα περιβάλλοντα στα οποία έχουν τοποθετηθεί ,τα χρώματα με τα οποία αυτά έχουν “ντυθεί αποκαλύπτουν κρυφές και κάποιες φορές ένοχες σκέψεις¨, για το πάθος και το μυστήριο που τα περιβάλλει. Τα ψυχρά χρώματα του φόντου δένουν αρμονικά με τα θερμά του γυναικείου σώματος.
Οι Sfumato πινελιές της με απαλές μεταβάσεις από το φώς στην σκιά παρέχουν την δυνατότητα ενοποίησης των χαρακτηριστικών του έργου. Η μίξη των χρωμάτων είναι τέτοια ώστε η γραμμοσκίαση να είναι απαλή .Η Ισμήνη Μίχα αφήνει στα έργα το δικό της αποτύπωμα και η παρουσία της αν και απούσα από τον καμβά είναι φανερή σε αυτά καταθέτοντας σκέψεις, ιδέες, ιστορίες και συναισθήματα χωρίς να φείδεται χρόνου και κόπου. Είναι μία καλλιτέχνης του μέλλοντος που μεγαλουργεί στο παρόν, αναζητώντας στο κοινό των εκθέσεών της, τους συμμάχους και συναυτουργούς της!
Συμμετέχει στην ομαδική διαδικτυακή έκθεση με θέμα “ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ” και τίτλο “Θα τα πώ όλα στον Θεό!” που παρουσιάζεται από την “Konsfarm Art Gallery ” bei Konstantina Farmaki με 2 έργα Ζωγραφικής.
Κωνσταντίνα Φαρμάκη Ιστορικός και Κριτικός Τέχνης/Εικαστικός
4 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΜΗΝΗ ΜΙΧΑ
Ποιος ήταν ο λόγος που ασχοληθήκατε με τη ζωγραφική; Η ζωγραφική είναι το πάθος μου από μικρό παιδάκι. Αποφάσισα να ασχοληθώ μ’ αυτήν όταν εμβαθύνοντας στα μυστικά της διαπίστωσα ότι είναι μέσον έκφρασης συναισθημάτων, δημιούργημα φαντασίας αλλά και παρατήρησης του κόσμου. Η τέχνη προσφέρει ελευθερία έκφρασης, προκαλεί συναισθήματα, σε ταξιδεύει…
Η έμπνευση, το ταλέντο ή η σκληρή δουλειά κάνουν ένα καλλιτέχνη επιτυχημένο; Καλλιτέχνης γεννιέσαι αλλά και γίνεσαι. Εκτός από το φυσικό χάρισμα χρειάζεται και καλλιέργεια του ταλέντου. Πρέπει να βλέπεις τον κόσμο μέσα από ένα πολυπρισματικό ιριδοσκόπειο με πολλές διαφορετικές αποχρώσεις
Πιστεύετε ότι τα έργα πρέπει να μεταφέρουν μηνύματα; Ο ρόλος της τέχνης είναι να εκφράσει και να δημιουργήσει το όνειρο ενός καλύτερου κόσμου.
Διαχρονικά δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή καμία εξέλιξη στο συλλογικό βίο- κοινωνικό,ιδιαιολογικό, επιστημονικό- την οποία να μην έχει επηρεάσει, εκφράσει ή καθορίσει η τέχνη. Η τέχνη είναι βαθύτατα φιλοσοφική αφού ταυτίζεται με τον ίδιο τον άνθρωπο και τον πολιτισμό.
Ποια η γνώμη σας για τις τέχνες στην χώρα σας; Έχουν την αναγνώριση που τους αξίζει; Η χώρα μου είναι γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων για τον πολιτισμό της.
Το κράτος όμως ποτέ δεν στήριζε ούτε στηρίζει τους καλλιτέχνες. Ο καθένας παλεύει μόνος του χαμένος μές τα χρώματα με ατελείωτες ώρες δουλειάς, θυσιάζοντας πολλά από τον εαυτό του και τους ανθρώπους που τον χρειάζονται.
Εύχομαι να καταφέρουμε κάποια στιγμή να κάνουμε ένα καλλιτεχνικό δρώμενο μέρος της καθημερινότητας του ανθρώπου.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Ισμήνη Μίχα γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Αποφοιτώντας από την Μαράσλειο μελέτησε την παγκόσμια Ιστορία Τέχνης και τα διαφορετικά ρεύματα, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της στους μεγάλους δασκάλους της Αναγέννησης.
Την δεκαετία του 90 ασχολείται με την τοιχογραφία. Έχει φιλοτεχνήσει διάφορους χώρους μεταξύ αυτών και την Παιδιατρική Κλινική της Βέροιας.
Έχει πάνω από δέκα ατομικές εκθέσεις και συμμετοχή σε πάρα πολλές ομαδικές.
Μεταξύ αυτών οι πιο πρόσφατες είναι η Biennale του Bari. Ιταλία 2021 στο Διεθνές φιλοσοφικό φόρουμ, Οκτωβριος 2021,καθώς και στην: «Ηθοποιός σημαίνει φως»
από την Επίδαυρο στο European centre (παράρτημα μουσείου αρχιτεκτονικής και σχεδίου του Σικάγου).
Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθως και στο Μουσείο Κοπελούζου.