Όταν οι έλληνες της διασποράς γίνονται πρεσβευτές της χώρας μας στη χώρα που δραστηριοποιούνται, πάντα κάτι καλό γίνεται. Φωτεινό παράδειγμα η Ιστορικός-Κριτικός Τέχνης Κωνσταντίνα Φαρμάκη η οποία με τις διοργανώσεις εκθέσεων δημιουργεί γέφυρες με την Πατρίδα ανάμεσα στους δύο λαούς και όχι μόνον. Γιατί όπως επισημαίνει η Κυβερνήτης της Κάτω Αυστρίας Johanna Mikl Leitner στον πρόλογο του εικαστικού καταλόγου “Το πολιτιστικό έργο στην Κάτω Αυστρία, ευδοκιμεί με προσωπικές συναντήσεις και κοινή δέσμευση.”
ΒΙΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΗΡΑ
Γεννήθηκα σε περιβάλλον που η αγάπη για τις τέχνες κυριαρχούσε. Η καλλιτεχνική μου αναζήτηση με οδήγησε στην ομάδα ζωγραφικής art team after με δάσκαλο τον Alesandro De Martino και το ταξίδι ξεκίνησε. Με έμπνευση από το φως της Ελλάδας αποτυπώνω σκέψεις και εικόνες. Με συμμετοχή σε 30 περίπου εκθέσεις ζωγραφικής και σαν μέλος της OUNESKO Πειραιώς και Νήσων καθώς και της Πανελλήνιας Εταιρίας Λόγου και Τέχνης η καλλιτεχνική μου φύση και δραστηριότητα εκφράζεται με πολλούς τρόπους , όπως η ενασχόλησή μου με την κατασκευή κοσμημάτων με μέταλλο, σύρμα και με ενεργειακούς κρυστάλλους με την τέχνη του μακραμέ. Είμαι σε θεατρική ομάδα και σε ομάδα διδασκαλίας εναλλακτικών θεραπειών όπως η κινεζική ιατρική και θεραπεία μέσω βελονισμού. Μέσω της ενασχόλησης μου με τις τέχνες χαίρομαι όταν συμμετέχω και προσφέρω έργα μου σε δράσεις που βοηθούν τον συνάνθρωπο και το κοινωνικό σύνολο.
Ποιο ήταν το έναυσμα για την συμμετοχή σας στην έκθεση με θέμα “Mit dem Blau des Himmels und des Meeres” (Με το μπλέ τ’ ουρανού και της θάλασσας) που γίνεται στην Αυστρία; Το έναυσμα ήταν το μοίρασμα και η αλληλεπίδραση με άλλους καλλιτέχνες. Να μοιραστώ το μπλε της θάλασσας και του ουρανού της πατρίδας μου με ένα διαφορετικό κοινό.
Ποιο είναι το απόγειο της μελλοντικής στόχευσης των δημιουργιών σας; Μέσα από τη ζωγραφική εξωτερικεύω τον εσωτερικό μου κόσμο. Τον φανταστικό, τον ονειρικό και τον πραγματικό. Εύχομαι κάποια στιγμή όλοι μαζί να συναντηθούν μέσα από την τέχνη.
Πιστεύετε ότι η δυναμική του σύγχρονου ρεύματος των εικαστικών δημιουργών θα αφήσει και αυτή το στίγμα της; Κάθε εποχή και κάθε ρεύμα στην τέχνη πάντα έχει κάτι να αφήσει. Εύχομαι και η δική μας εποχή να αφήσει το δικό της μοναδικό στίγμα.
Γιατί είναι τόσο σημαντική η τέχνη ειδικά στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε; Η τέχνη ήταν και είναι πάντα η μοναδική διέξοδος για τον καλλιτέχνη και για το κοινό. Ειναι το βάλσαμο της ψυχής μας.
Πόσο βαθιά φτάνει η ανάγκη έκφρασης τόσο του καλλιτέχνη δημιουργού όσο και του επισκέπτη της έκθεσης στο δρόμο της πολιτιστικής επικοινωνίας; Λόγω των χαλεπών καιρών που διανύουμε η τέχνη είναι η Σωτηρία της ψυχής όλων μας. Ο καλλιτέχνης βρίσκει τρόπο να εκφραστει και το κοινό τόπο για να ακουμπήσει τα όνειρά του.
Bio ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΦΑΡΜΑΚΗ
Η Κωνσταντίνα Φαρμάκη είναι Ιστορικός και Κριτικός τέχνης πτυχιούχος Α.Σ.Κ.Τ Αθήνας. Γεννήθηκε στον Καρδαμά Ν.Ηλείας το 1956 και μεγάλωσε στο Αιγάλεω Αττικής. Ζεί και εργάζεται στην Αυστρία. Έχει παρουσιάσει 9 ατομικές εκθέσεις και συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Έργα της βρίσκονται σε προσωπικές συλλογές σε Ελλάδα, Κύπρο, Αυστρία, Ολλανδία, Σαρδηνία, Αμερική και Μαδαγασκάρη. Ασχολείται με την αρθρογραφία, την κριτική τη διοργάνωση και παρουσίαση εικαστικών εκθέσεων και Λογοτεχνικών έργων. Έχει πλούσια ακτιβιστική και εθελοντική δράση σε επιστημονικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς με πυρήνα το παιδί. Πολιτιστική Ακόλουθος Αυστρίας Ομίλου Unesco Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος. Συντονίστρια Αυστρίας των Writers Capital Foundation. Μέλος Kulturvernetzung NÖ. Καλλιτεχνική συνεργάτης θεάτρου “4 Εποχές-Γιάννης Μόρτζος” Αθήνας.
Έχει τιμηθεί για την εθελοντική της δράση και προσφορά από:
Α) Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία το 1998.
Β) Επιτροπή Παραολυμπιακών Αγώνων 2004.
Γ) Επιτροπή Special Olympics 2011 και από πολλούς συλλόγους και φορείς.
Υποψήφια Ευρωβουλευτής το 2019.
Στοιχεία Επικοινωνίας: Konstantina Farmaki [email protected] – Sprögnitz 21, 3910 Großgöttfritz Niederösterreich [email protected]