Ο Σταμάτης Κριμιζής
ο πρωτοπόρος ερευνητής, καθηγητής Φυσικής και Αστρονομίας
και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών
στο Κολλέγιο Ανατόλια
«Η εξερεύνηση του τελευταίου κλασικού πλανήτη:
το διαστημόπλοιο New Horizon στον Πλούτωνα»
Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018, 18:00, Κολλέγιο Ανατόλια, Raphael Hall
Ο Σταμάτης Κριμιζής, ένας πρωτοπόρος ακαδημαϊκός- διαστημικός επιστήμονας με διακεκριμένη σταδιοδρομία ως εκπαιδευτικός και συμμετοχή στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των Η.Π.Α., της NASA, και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, θα δώσει μία ομιλία, το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018, στις 18:00, στο Κολλέγιο Ανατόλια (Raphael Hall).
Ο κ. Κριμιζής έρχεται στη Θεσσαλονίκη με πρόσκληση του Κέντρου STEM του Κολλεγίου Ανατόλια για να ταξιδέψει το κοινό στον πιο μακρινό και μυστηριώδη πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, τον Πλούτωνα. Την παρουσίαση μπορούν να παρακολουθήσουν μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, γονείς, εκπαιδευτικοί και όλοι όσοι θέλουν να ακούσουν από κοντά έναν άνθρωπο που έχει διαγράψει μία λαμπρή πορεία στο παγκόσμιο ακαδημαϊκό στερέωμα κερδίζοντας την παγκόσμια εκτίμηση για την προσφορά του στην επιστήμη.
Ο ακαδημαϊκός Σταμάτιος Κριμιζής είναι απόφοιτος του Γυμνασίου Αρρένων Χίου. Έλαβε πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα (1961), Masters (1963) και Διδακτορικό (1965) στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, όπου και υπηρέτησε ως καθηγητής. Το 1968 μετακινήθηκε στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, έγινε Επιστημονικός Διευθυντής το 1980, επικεφαλής της Διοίκησης Διαστήματος το 1991 και Ομότιμος Διευθυντής το 2004. Είναι επικεφαλής ερευνητής σε διάφορες διαστημικές αποστολές της NASA, συμπεριλαμβανομένων των Voyagers 1, 2, και την αποστολή του Cassini-Huygens στον Κρόνο και Τιτάνα. Έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει όργανα που έχουν ταξιδέψει και στους εννέα κλασσικούς πλανήτες, και δημοσιεύσει περισσότερες από 600 εργασίες σε περιοδικά με κριτές και βιβλία με πάνω από 20.000 ετεροαναφορές, σχετικά με τη φυσική του Ήλιου, το μεσοαστρικό χώρο, τις πλανητικές μαγνητόσφαιρες και την ηλιόσφαιρα. Εκλέχθηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών το 2004 στην έδρα Επιστήμης του Διαστήματος, υπηρέτησε ως εκπρόσωπος της Ελλάδος στο συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), (2006-2010), και ως πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), (2010-2013).
Το 1999 η International Astronomical Union μετονόμασε τον αστεροειδή 1979 UΗ σε 8323 Krimigis προς τιμήν του.
Τελευταίες διακρίσεις είναι το (τρίτο) Medal for Exceptional Scientific Achievement (2014) της NASA, το Cassini Medal της Ευρωπαϊκής Γεωφυσικής Ένωσης (2014), το Trophy for Lifetime Achievement (2015) του Smithsonian National Air and Space Museum (NASM) στην Ουάσινγτον, το Space Flight Award (2015) της Αμερικανικής Αστροναυτικής Εταιρίας, το NASM Trophy for Current Achievement (New Horizons Team-2016), το NASA Exceptional Public Service Medal (2016), το Theodore von Karman Award (2017) της Διεθνούς Ακαδημίας Αστροναυτικής, και εξελέγη μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας (2017).
Η ομιλία του Σταμάτη Κριμιζή εντάσσεται στον κύκλο ανοιχτών εκδηλώσεων που διοργανώνει το Κέντρο STEM (Science, Technology, Engineering, Math) του Κολλεγίου Ανατόλια. Το Κέντρο ιδρύθηκε το 2012 και συντονίζει το σύνολο των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες και στις τρεις βαθμίδες του Κολλεγίου Ανατόλια (Δημοτικό, Γυμνάσιο – Λύκειο – IB, ACT). Το Κέντρο διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου σε τομείς αιχμής (Engineering, Νανοτεχνολογία, Βιοτεχνολογία, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κλπ.), ενισχύει και προωθεί τη συμμετοχή των μαθητών σε μεγάλους ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς (F1 in Schools, Khan Academy, School Lab, WRO, FLL, Αστρονομίας, κ.ά.), ενώ μαθητές των προγραμμάτων του έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν καλοκαιρινά μαθήματα σε κορυφαία κολέγια και πανεπιστήμια της Αμερικής.
Πληροφορίες για την εκδήλωση: Κέντρο STEM Κολλεγίου Ανατόλια, 2310 398 289