“KINDER IN GEFAHR” Ich werde alles zu Gott sagen!
Ομαδική Διαδικτυακή Έκθεση Εικαστικών Τεχνών μέσω της “Konsfarm Art Gallery” bei Konstantina Farmaki στην Αυστρία.
«Έχε τον νού σου στο παιδί! Γιατί αν γλιτώσει το παιδί… Υπάρχει Ελπίδα!!!»
Η διαδικτυακή ομαδική έκθεση εικαστικών τεχνών με θέμα “ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ” και τίτλο “Θα τα πω όλα στον Θεό!” η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, σκοπό έχει μέσω της εικόνας ν’ αφυπνίσει συνειδήσεις! Γιατί η εικόνα είναι ένας τρόπος αφύπνισης, συγκινεί τους ανθρώπους, τους οδηγεί σε πράξεις αλληλεγγύης – ακόμη και στην πολιτική.
Σ’ αυτή μας την προσπάθεια 31 εικαστικοί καλλιτέχνες ενώνουν τις φωνές τους μέσω της τέχνης τους, με όλες τις οργανώσεις και τους φορείς (δημόσιους και ιδιωτικούς) του κόσμου που αγωνίζονται για την προστασία και υποστήριξη των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο, παρουσιάζοντας έργα που καταδεικνύουν την κακοποίηση και εκμετάλλευση των παιδιών μέσα από αυτή την διαδικτυακή διαδραστική έκθεση που παρουσιάζει η “Konsfarm Art Gallery” bei Konstantina Farmaki στην Αυστρία. Η έκθεση σήμερα 13 Μαρτίου 2022 παρουσιάζει τα έργα και την προσωπικότητα της εικαστικού δημιουργού ΕΛΕΝΗΣ ΚΙΤΣΕΛΗ.
Διοργάνωση, επιμέλεια, παρουσίαση: Κωνσταντίνα Φαρμάκη Ιστορικός και Κριτικός Τέχνης/Εικαστικός Πολιτιστική Ακόλουθος Αυστρίας για τον Όμιλο UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος,
Συντονίστρια Αυστρίας για την Παγκόσμια Οργάνωση WRITERS CAPITAL FOUNDATION και Μέλος του Γραφείου Πολιτιστικής Δικτύωσης της Κάτω Αυστρίας KULTUR VERNETZUNG NÖ
ΕΛΕΝΗ ΚΙΤΣΕΛΗ
“Η εικονογραφική τέχνη είναι θησαυρός πολυτίμητος της ορθόδοξης παράδοσης!” έγραφε ο Ιωάννης Δαμασκηνός τον 8ο αιώνα…
Μιας παράδοσης που μετά από πολλούς αιώνες παραμένει ακόμη ζωντανή, χάρη στην αγάπη και την πίστη ορισμένων καλλιτεχνών όπως η Ελένη Κιτσέλη στην παραδοσιακή και συνάμα ιδιαίτερη αυτή τέχνη, την τέχνη της Βυζαντινής Αγιογραφίας.
Όμως η Ελένη Κιτσέλη δεν είναι μόνο μια καλή αγιογράφος αλλά και μια εξαίρετη ζωγράφος η οποία γνωρίζει άριστα να εξισορροπεί τις συνθέσεις της στον κανβά της μεταφέροντας τις εικόνες που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον της, με κλιμακούμενες χρωματικές διαβαθμίσεις και σταθερές πινελιές. Τα έργα της Ελένης Κιτσέλη έχουν grazia…έχουν εκλεπτυσμένη χάρη! Είναι ευχάριστα, χαριτωμένα! Αποπνέουν πνευματική ομορφιά! Ίσως επειδή η ζωγραφική της καλλιτέχνιδος επηρρεάζεται από το θεολογικό πλαίσιο της βυζαντινής αγιογραφίας με την οποία κατά κύριο λόγο ασχολείται. Η Ελένη Κιτσέλη μέσα από την τέχνη της εκπληρώνει την επιθυμία της να επικοινωνήσει με τους άλλους.
Συμμετέχει στην ομαδική διαδικτυακή έκθεση με θέμα “ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ” και τίτλο Θα τα πώ όλα στον Θεό! που παρουσιάζεται από την “Konsfarm Art Gallery ” bei Konstantina Farmaki με 2 έργα Ζωγραφικής……
Κωνσταντίνα Φαρμάκη Ιστορικός και Κριτικός Τέχνης/Εικαστικός
4 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΚΙΤΣΕΛΗ
Ποιος ήταν ο λόγος που ασχοληθήκατε με τη ζωγραφική; Υπήρχε μέσα μου μια καλλιτεχνική διάθεση και έμπνευση σε ένα βαθμό για ζωγραφική ικανότητα και δημιουργία, ένα πάθος πού με εκφράζει απόλυτα. Ενα αρκετά σημαντικό κομμάτι της ζωής μου απο τα παιδικά μου χρόνια. Αφορά την ενασχόληση μου με την ζωγραφική και την αγιογραφία. Φαίνεται μέσα από την Τέχνη εκπληρώνω την επιθυμία μου να επικοινωνήσω με τους άλλους. Από μικρή είχα κλίση πρός τις Τέχνες γενικότερα όμως είχα συνειδητοποιήσει ότι η ζωγραφική με εκφράζει ιδιαίτερα, πιό πολύ βασικός στόχος μου σαν καλλιτέχνιδα κατά την άποψη μου είναι η βυζαντινή αγιογραφία στην οποία δεν υπάρχουν ιδιαίτερα περιθώρια αυτοσχεδιασμού μόνο πολύ μικρές παρεμβάσεις και αλλαγές, διότι η Ορθόδοξη πίστη και η αγιογραφία διέπονται από κανόνες.
Η έμπνευση, το ταλέντο ή η σκληρή δουλειά κάνουν ένα καλλιτέχνη επιτυχημένο; Πιστεύω ότι η έμπνευση και το ταλέντο έχουν την πρώτη θέση, είναι το κλειδί για την επιτυχία . Οταν αγαπάς αυτό που κάνεις δουλεύεις σκληρα και επίμονα. Χωρίς προσπάθεια και εξάσκηση τίποτε και κανείς δεν μπορεί να εξελιχθεί. Οι άνθρωποι και οι καλλιτέχνες που ξεχωρίζουν περισσότερο είναι αυτοί που καταφέρνουν να εξελίξουν το ήδη υπάρχον ή να προσφέρουν κάτι καινούργιο.
Πιστεύετε ότι τα έργα πρέπει να μεταφέρουν μηνύματα; Ναι το πιστεύω. Ο καλλιτέχνης όντας ο δημιουργός τού έργου του, αναλαμβάνει τον ρόλο τού πομπού που προσπαθεί να μεταφέρει ένα μήνυμα στους δέκτες. Οι αποδέκτες αυτού του μηνύματος από την άλλη πλευρά είναι στην ευχάριστη θέση να ερμηνεύσουν το αρχικό μήνυμα του πομπού με τον τρόπο που το αντιλαμβάνομαι οι ίδιοι. Αποτέλεσμα να γίνονται και αυτοί δημιουργικοί αφού υποβάλουν τον εαυτό τους σε μια διεργασία να φανταστούν ποιός είναι ο λόγος για τον οποίο κάποιος προσπάθησε να αποτυπώσει τις σκέψεις του με ένα συγκεκριμένο τρόπο καταβάλοντας ένα σχετικό κόπο.
Ποια η γνώμη σας για τις τέχνες στην χώρα σας; Έχουν την αναγνώριση που τους αξίζει; Η Τέχνη είναι κοινωνικό φαινόμενο!!!! Στην χώρα μου η Τέχνη είτε βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο είτε σε εσωτερικό είναι αναντίρρητα πηγή θαυμασμού!!
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΚΑΙ ΓΕΝΝΉΘΗΚΑ ΣΤΉΝ ΑΘΗΝΑ .
ΔΙΔΆΧΘΗΚΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΉ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΉ Κο ΚΟΡΝΑΡΑΚΗ. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΦΟΊΤΗΣΉΣ ΜΟΥ ΣΤΉΝ ΕΣΤΊΑ ΝΕΑΣ ΣΜΎΡΝΗΣ.
ΕΙΔΙΚΕΥΤΗΚΑ ΑΠΌ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΠΊΣΤΗ ΣΤΗΝ ΤΈΧΝΗ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΝΉΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΊΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟΓΡΆΦΟ ΖΩΓΡΆΦΩ ΑΠΟΦΟΙΤΟ ΤΗΣ ΣΧΟΛΉΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΏΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟ Ο ΟΠΟΊΟΣ ΜΟΥ ΑΠΈΝΕΙΜΕ ΈΠΑΙΝΟ ΜΕ ΕΠΊΔΟΣΗ “ΑΡΙΣΤΑ”
ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑ ΣΕ ΠΟΛΛΈΣ ΟΜΑΔΙΚΈΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ , ΟΠΩΣ ΜΙΑ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΣΤΟ “CIRCOLO UFFICIA”
ΣΤΗΝ ΜΠΟΛΏΝΙΑ ΙΤΑΛΙΆΣ , ΠΡΟΣ ΤΙΜΉΝ ΤΟΥ ΔΙΑΣΗΜΟΥ ΖΩΓΡΆΦΟΥ ΔΟΜΊΝΙΚΟΥ ΘΕΟΤΟΚΌΠΟΥΛΟΥ
“EL GRECO”.
ΒΡΑΒΕΎΤΗΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΎΛΛΟΓΟ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ” ΚΑΙ ΠΗΡΑ ” ΈΠΑΙΝΟ”
ΣΤΟΝ Α ‘ ΔΙΕΘΝΉ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΌ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑ 2019 “Η ΑΦΡΙΚΉ ΜΈΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΎΓΧΡΟΝΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΉ ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑ ,
” LOGOS UNIVERSITY INTERNATIONAL USA.
ΕΡΓΑ ΜΟΥ ΚΟΣΜΟΥΝ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΈΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.
ΕΙΜΑΙ ΜΈΛΟΣ ΩΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΌΣ ΓΡΑΜΜΑΤΈΑΣ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΌ ΣΥΜΒΟΎΛΙΟ CLUB FOR UNESCO OF ARTS LETTERS AND SCIENCES OF GREECE.