Ο Αχιλλέας Σενγιέργκη είναι φοιτητής του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών στο ΠΑΜΑΚ
Έχουμε μπει σε ρυθμούς κανονικότητας, κατά 99,5%, όπου οι περιορισμοί έχουν αρθεί. Το 2020, η 85η ΔΕΘ μεταφέρθηκε για το επόμενο έτος, εξαιτίας της πανδημίας, ενώ το 2021 δόθηκε η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες, βάσει πρωτοκόλλου. Κάθε Σεπτέμβρη, για 9 ημέρες, διοργανώνεται η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης μέσω της Helexpo, συμπεριλαμβάνοντας μια τιμώμενη χώρα. Η συγκεκριμένη χώρα, φέρνει δικές της εταιρείες, στις οποίες έρχονται ξένοι επιχειρηματίες και επενδυτές και προσπαθούν να τις προωθήσουν, μέσω του «ειδικού» περιπτέρου. Εκτός από επιχειρήσεις, η Έκθεση περιέχει ψυχαγωγία για μικρούς και μεγάλους, εκθέσεις οχημάτων, γαστρονομία, επιστήμες, συναυλίες με διάσημους καλλιτέχνες τις βραδινές ώρες κ.α.
Συγκρίνοντας τον αριθμό των επισκεπτών, της τελευταίας 4ετίας: Η 83η ΔΕΘ του 2018, με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ, δέχτηκε 283.853 επισκέπτες, η 84η του 2019 με τιμώμενη χώρα την Ινδία μειώθηκε στις 263.737, το 2020 εξαιτίας του αναβολής της 85ης, στη θέση της αντικαταστάθηκε με μία νέα εκδήλωση με το όνομα «Thessaloniki Helexpo Forum», η μεταφερόμενη 85η του 2021 με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία, μειώθηκε σε σχέση με το 2019 κατά 87.631 επισκέπτες. Φέτος, η ΔΕΘ αυξήθηκε έντονα φτάνοντας τους 212.363. Σε γενικές γραμμές, παρατηρείται μείωση αριθμού επισκεπτών και αυτό προκύπτει από τους εξής λόγους:
- Αύξηση κόστους εισιτηρίου. Πριν μια δεκαετία, η γενική τιμή εισόδου ήταν πιο φθηνή, σε σχέση με σήμερα. Τότε τις καθημερινές, από τις 4-6 μ.μ. πλήρωνε ο κόσμος 3 ευρώ, ενώ αν έμπαινε μόνο για τη συναυλία, 5 ευρώ το οποίο ίσχυε και για τα Σαββατοκύριακα. Με τον καιρό, το κόστος των 5 ευρώ ίσχυε για όλες τις μέρες. Αντίστοιχα υπήρχε και στις τιμές των 5 και 7 ευρώ και όσο περνούσαν τα χρόνια αυξήθηκε το εισιτήριο, ενώ στην 86η έφτασε τα 8 ευρώ. Σημαντικό ρόλο παίζει τόσο η οικονομική κρίση, όσο και αυξήσεις των τιμών βενζίνης και άλλων αγαθών.
- Ένας τακτικός επισκέπτης που πηγαίνει κάθε χρόνο στην Έκθεση, μπορεί κάλλιστα να αντιληφθεί ότι, τα εκθέματα έχουν λιγοστέψει και έτσι του φαίνεται σαν να είναι άδειο, ως αποτέλεσμα, να χάνει το ενδιαφέρον που είχε παλαιότερα.
- Ένας σημαντικός παράγοντας που φαίνεται ότι έχει καταργηθεί οριστικώς είναι το e-gaming. Τελευταία φορά, βρισκόταν σ’ ένα από τα μεγαλύτερα περίπτερα σε έκταση, στο 17. Καθημερινά, πραγματοποιούνταν εκδηλώσεις, διαγωνισμούς με δώρα, παρουσίες των Youtubers, όπου οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να φωτογραφηθούν μαζί τους και επιπρόσθετα, δοκιμές νέων παιχνιδιών σε PC, και σε νέες κονσόλες PS και XBOX. Το συγκεκριμένο περίπτερο τράβηξε τα βλέμματα όλων των ατόμων, απ’ όλες τις ηλικίες.
Όσον αφορά για τη φετινή Έκθεση, ήταν δίκαιο να δοθεί η πρόσβαση σε όλους τους πολίτες, χωρίς τη γνωστή διαδικασία. Παρόλο που δεν υπήρχαν κάποιοι τομείς, τις οποίες συνήθιζε ο κόσμος να τις επισκεφθεί, αυτό που τον προσέλκυσε περισσότερο ήταν το περίπτερο 13 της τιμώμενης χώρας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Στο περίπτερο αυτό, όσοι εισήχθησαν, απόλαυσαν ένα παραδοσιακό χορευτικό σόου των Αράβων, όπου οι θεατές στο τέλος τους χειροκρότησαν. Επίσης, οι Αράβισσες, πρόσφεραν δωρεάν τατουάζ τύπου «χένα» στις επισκέπτριες. Άλλοι κλάδοι στο περίπτερο ήταν οι μεγάλες επιχειρηματικές εταιρίες, ο τουρισμός και τοπικά προϊόντα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, άλλος λόγος που έφερε την αύξηση των επισκεπτών ήταν τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το οποίο στεγάστηκε στο περίπτερο 6. Ξεκινώντας με ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, όπου αναφέρθηκαν οι εποχές που ζούσε ο κόσμος πριν τον πόλεμο, αλλά και το μετά το πως ξέφυγαν οι Έλληνες από τα χέρια των Τούρκων.
Το ντοκιμαντέρ ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον, όσο και η αφήγηση των γεγονότων καθώς, έφερε τεράστια συγκίνηση στο κοινό. Κατόπιν, στο διάδρομο στήθηκε ένα μίνι μουσείο για την περίοδο εκείνη, με αρκετά εκθέματα από αντικείμενα μέχρι και ρούχα.
Άλλες θεματικές που προσέλκυσαν τον κόσμο ήταν το περίπτερο 1 του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, στο οποίο οι παρευρισκόμενοι, «πιλόταραν» ένα Raffale μέσω του προσομοιωτή VR. Έκθεση αυτοκινήτων με αντίκες και νέα οχήματα ηλεκτρικά. Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι συναυλίες πασίγνωστων καλλιτεχνών όπως: Γιώργος Μαζωνάκης, Πάολα, Βασίλης Καρράς, Αφοί Τσαχουρίδη, Demy και πολλοί άλλοι.
Προσωπικά, οι εντυπώσεις των εκθέσεων των ΗΑΕ και τα συμπληρωμένα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή ήταν οι πιο αξιόλογες. Πέρσι έφερε τεράστιο πλήγμα, διότι πολύς κόσμος δεν κατάφερε να δει την εκδήλωση των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης. Η αύξηση κόστους του εισιτηρίου οδηγεί στην πτώση των αριθμών των επισκεπτών συν ότι δεν δίνονται πλέον προσκλήσεις. Μια επιτυχημένη έκθεση, χρειάζεται μια «τυπική» τιμή, που να ευνοήσει τον κόσμο, βάσει οικονομικών ευχερειών, προσκλητήρια, περισσότερες θεματολογίες, επιμελητήρια και επιπλέον οργανισμοί. Με άλλα λόγια, να είναι ένας χώρος για όλες τις ηλικίες και ευχόμαστε, η 87η ΔΕΘ να είναι ακόμη καλύτερη από την προηγούμενη, και όχι σαν την 85η , στη χειρότερη.