Όταν οι έλληνες της διασποράς γίνονται πρεσβευτές της χώρας μας στη χώρα που δραστηριοποιούνται, πάντα κάτι καλό γίνεται. Φωτεινό παράδειγμα η Ιστορικός-Κριτικός Τέχνης Κωνσταντίνα Φαρμάκη η οποία με τις διοργανώσεις εκθέσεων δημιουργεί γέφυρες με την Πατρίδα ανάμεσα στους δύο λαούς και όχι μόνον. Γιατί όπως επισημαίνει η Κυβερνήτης της Κάτω Αυστρίας Johanna Mikl Leitner στον πρόλογο του εικαστικού καταλόγου “Το πολιτιστικό έργο στην Κάτω Αυστρία, ευδοκιμεί με προσωπικές συναντήσεις και κοινή δέσμευση.”
CHARALAMPIDOU CHRYSA: Διέξοδος από την πραγματικότητα, που φυλακίζει όσα ο νους απελευθερώνει, τρόπος για τη διαχείριση των δαιμονίων μου αποτέλεσε, από μικρή ηλικία, η γραφή ποιημάτων και διηγημάτων καθώς και η ζωγραφική. Είμαι δίπλα και μαζί με όσες κι όσους ονειρεύονται έναν κόσμο δίκαιο και ειρηνικό για όλους τους ανθρώπους. Συμμετείχα σε συνεχείς αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβιας ,σε “αλλυσίδες αλληλεγγύης” στις γέφυρες του Βελιγραδίου και σε ομάδες βοήθειας στις πρόσφατες ροές προσφύγων στη χώρα μου. Ο πρόσφυγας, ο κατατρεγμένος όπου γης, απορροφά μεγάλο μέρος της σκέψης και της εκφραστικής μου δημιουργίας.
Μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λόγου και Τέχνης -ΠΕΛΤ της ομάδας ζωγραφικής της Unesco και της ομάδας ART TEAM AFTER, του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πανοράματος Γαλατσίου, όπου παρακολουθώ μαθήματα ζωγραφικής με δάσκαλο τον Alessandro De Martino. ‘Eχω συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής. Έχω πραγματοποιήσει δύο ατομικές,σε ποιητικές δράσεις, ενώ έχουν συμπεριληφθεί ποιήματα και διηγήματά μου σε ομαδικές εκδόσεις και περιοδικά πολιτιστικού χαρακτήρα.
Ποιο ήταν το έναυσμα για την συμμετοχή σας στην έκθεση με θέμα “Mit dem Blau des Himmels und des Meeres” (Με το μπλέ τ’ ουρανού και της θάλασσας) που γίνεται στην Αυστρία; Η ανάγκη να απεγκλωβιστούμε από τα σύνορα του μικρόκοσμού μας. Η ανάγκη να ανταμώσει το ηχόχρωμα της ψυχής μας, τα χρώματα του θαλάσσιου ταξιδιού μας με όσο το δυνατόν περισσότερους ταξιδευτές.
Ποιο είναι το απόγειο της μελλοντικής στόχευσης των δημιουργιών σας; Η Συνάντηση μιας βαθιάς ματιάς με ένα ανήσυχο βλέμμα που απελπισμένα αναζητά…
Πιστεύετε ότι η δυναμική του σύγχρονου ρεύματος των εικαστικών δημιουργών θα αφήσει και αυτή το στίγμα της; Οτιδήποτε γίνεται, αφήνει το στίγμα του, θετικά ή αρνητικά. Το ζητούμενο νομίζω είναι αν θα καταφέρει να επιβιώσει στο χρόνο, αν θα κατακτήσει τη διαχρονικότητα ώστε να γίνει κλασικό.
Γιατί είναι τόσο σημαντική η τέχνη ειδικά στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε; Η ερώτηση συνειρμικά με οδήγησε στην απάντηση του ποιητή κ. Ποταμίτη στο ερώτημα τί είναι ποίηση: «είναι η παλάμη της έγνοιας που στεγάζει τον άνθρωπο». Έχουμε πολλούς άστεγους, πολλά άστεγα συναισθήματα, κραυγές, αξεδίψαστες ψυχές. Η τέχνη έχει την ιδιότητα να ξαναπλάθει, ως λαθραίος θεός, τον κόσμο απ’ την αρχή, σχεδόν μεταμορφώνοντας ό,τι μας απελπίζει. Δεν είναι σημαντικό να ζωντανέψουμε, χρωματίζοντας, μια στέγη, μια παλάμη;
Πόσο βαθιά φτάνει η ανάγκη έκφρασης τόσο του καλλιτέχνη δημιουργού όσο και του επισκέπτη της έκθεσης στο δρόμο της πολιτιστικής επικοινωνίας; Τόσο βαθιά, όσο κι αυτό που λέγεται ανθρώπινη περιπέτεια. Όσο για τον επισκέπτη… εξαρτάται από το πόσο «καίγεται» εσωτερικά για να ιχνηλατήσει την ανθρώπινη περιπέτεια.
Bio ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΦΑΡΜΑΚΗ
Η Κωνσταντίνα Φαρμάκη είναι Ιστορικός και Κριτικός τέχνης πτυχιούχος Α.Σ.Κ.Τ Αθήνας. Γεννήθηκε στον Καρδαμά Ν.Ηλείας το 1956 και μεγάλωσε στο Αιγάλεω Αττικής. Ζεί και εργάζεται στην Αυστρία. Έχει παρουσιάσει 7 ατομικές εκθέσεις και συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Έργα της βρίσκονται σε προσωπικές συλλογές σε Ελλάδα, Κύπρο, Αυστρία, Ολλανδία, Σαρδηνία, Αμερική και Μαδαγασκάρη. Ασχολείται με την αρθρογραφία, την κριτική τη διοργάνωση και παρουσίαση εικαστικών εκθέσεων και Λογοτεχνικών έργων. Έχει πλούσια ακτιβιστική και εθελοντική δράση σε επιστημονικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς με πυρήνα το παιδί. Πολιτιστική Ακόλουθος Αυστρίας Ομίλου Unesco Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος. Συντονίστρια Αυστρίας των Writers Capital Foundation. Μέλος Kulturvernetzung NÖ. Καλλιτεχνική συνεργάτης θεάτρου “4 Εποχές-Γιάννης Μόρτζος” Αθήνας.
Έχει τιμηθεί για την εθελοντική της δράση και προσφορά από:
Α) Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία το 1998.
Β) Επιτροπή Παραολυμπιακών Αγώνων 2004.
Γ) Επιτροπή Special Olympics 2011 και από πολλούς συλλόγους και φορείς.
Υποψήφια Ευρωβουλευτής το 2019.
Στοιχεία Επικοινωνίας: Konstantina Farmaki [email protected] – Sprögnitz 21, 3910 Großgöttfritz Niederösterreich [email protected]