Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης
Όπως συμβαίνει σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, έτσι και η ιστορία της Κρήτης είναι ιστορία συνέχειας, δεν σταματά στο μινωικό πολιτισμό. Συνέχεια θα βρίσκουμε πράγματα και μόνον έτσι θα μπορέσουμε να “δούμε” τη μετάβαση από την αρχαιότητα στο Βυζάντιο, μετά στην Ενετοκρατία και να φτάσουμε στη σημερινή εποχή.
Η ανακάλυψη που έγινε πρόσφατα στην Αρχαία Λύττο – το άγαλμα του αυτοκράτορα Αδριανού – σύμφωνα με τον καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών στο Princeton, κ. Άγγελο Χανιώτη, είναι σπουδαία και δίνει ελπίδες για το τι άλλο θα έρθει στο φως.
Διάβαζα στην Καθημερινή, ότι για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 40 χρόνια ξεκίνησαν νέες ανασκαφές στην αρχαία Λύττο (Λύκτο Ηρακλείου), μία πόλη που για πολλούς αρχαιολόγους, είναι πιθανό ότι θα μπορούσε στο μέλλον να πάρει τα σκήπτρα από την Κνωσό. Λέγεται ότι ακόμα και ο Arthur Evans ήθελε να προχωρήσει σε ανασκαφές στην περιοχή, κάτι που δεν έγινε ποτέ, ενώ η τελευταία φορά που έγιναν συστηματικές ανασκαφές ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ’80.
Δεν θα βαρεθώ να το λέω και να το γράφω. Οι Έλληνες του εξωτερικού, οι φιλέλληνες, τα ξένα Πανεπιστήμια κτλ. ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο να ψάξουν και να αναδείξουν τον πλούτο του αρχαίου μας πολιτισμού. Δυστυχώς από τους εδώ κυβερνώντες (τους πολιτικούς δηλαδή) δεν περιμένουμε τίποτα. Είναι ανίκανοι, ανεπαρκείς και το μόνο που κάνουν είναι να περιφέρουν την…
Η συνέχεια εδώ: