Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
Κυριακή 27 Οκτωβρίου
Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, στις 18.00, εγκαινιάζονται οι δύο μεγάλες εκθέσεις του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. «Φιλίας Δώρα Ι» και «Έκκεντρη Τέχνη-Έκφραση Ψυχής», με την τιμητική παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου.
«Φιλίας Δώρα Ι»
Το Τελλόγλειο Ίδρυμα, δημιούργημα μιας από τις σημαντικότερες δωρεές τέχνης στη χώρα μας, αυτή της Αλίκης και του Νέστορα Τέλλογλου, η οποία στοχευμένα και προγραμματικά προσέβλεπε στη γενικότερη πολιτιστική εκπαίδευση και το ποιοτικό βιοτικό επίπεδο, προσήλκυσε από την αρχή μεγάλες δωρεές και σημαντικούς φίλους, όπως είναι οι Τώνης και Ιωάννα Σπητέρη, Δημήτρης Τσάμης, Λουκάς Βενετούλιας κα.
Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά το 2014-15, παρόλη την οικονομική και γενικότερη κρίση στη χώρα μας, οι δωρεές αυξήθηκαν εντυπωσιακά. Με την επέτειο των εικοσάχρονων της λειτουργίας του να πλησιάζει, το Τελλόγλειο Ίδρυμα τιμά τους δωρητές-ευεργέτες του.
Δωρεές, άλλες συνδεδεμένες με το εκθεσιακό πρόγραμμα και άλλες για διαφορετικούς λόγους, περιλαμβάνουν ολόκληρες συλλογές, μεγάλα σύνολα έργων από καλλιτέχνες ή συγγενείς τους, από ιδιώτες ή συλλέκτες, καθώς και μικρότερες δωρεές από πολυάριθμους καλούς φίλους και υποστηρικτές του Ιδρύματος, από τη Θεσσαλονίκη, από την Ελλάδα ή το εξωτερικό αλλά και από φορείς – δωρεές που τονώνουν το έργο του Ιδρύματος και την προσήλωση στους στόχους και το όραμα των ιδρυτών του.
Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 160 έργα (περίπου 60 δωρεές), πολλά από αυτά ζωγραφικά, γλυπτά, χαρακτικά, αλλά και ποικίλα αντικείμενα και μορφές τέχνης που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό. Παρόλη τη διαφορετικότητα και ποικιλία έκφρασης που τα διακρίνει, συνομιλούν και συνδέονται μεταξύ τους με έναν μαγικό τρόπο, επιτρέποντας πολλαπλές αναγνώσεις σε διάφορα επίπεδα, θεματικά, στιλιστικά, μορφολογικά, συμβολικά, εννοιολογικά, αποκαλύπτοντας μια βασική υποδόρια διαδρομή να τα ενώνει: ποιότητα και αγάπη στον άνθρωπο.
Διάρκεια έκθεσης έως 26 Ιανουαρίου 2020.
«Έκκεντρη Τέχνη-Έκφραση Ψυχής»
Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα των Β. Καλαϊτζή, Θ. Κοπριανού, Δ. Ζάχου, Α. Βανδέρα, Ο. Κασούμη, Δ. Λαΐου, Δ. Ρακογιάννη, Χ. Κερίδη, Θ. Τζανταρμά, Χ. Ζαπουνίδη, Π. Τεζαψίδη και Ν. Τσιμινά, τα οποία προέρχονται κυρίως από τη συλλογή του ψυχιάτρου-εικαστικού Παύλου Βασιλειάδη αλλά και από τις συλλογές των ίδιων των δημιουργών.
Ο Παύλος Βασιλειάδης έχει δημιουργήσει εδώ και εικοσιπέντε χρόνια τη Μονάδα Πολιτιστικής Επικοινωνίας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης με συμμετοχή καλλιτεχνών με ψυχικές διαταραχές και έχει διοργανώσει με αυτήν πολλές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Τα έργα των αυτοδίδακτων αυτών καλλιτεχνών είναι το αποτέλεσμα ενός ψυχισμού που μέσα από μια χαρακτηριστική εικαστική γλώσσα, άμεση, πηγαία και ειλικρινή, εικονογραφούν τον κόσμο μας, φέρνοντάς μας σε μια καινούργια σχέση με την πραγματικότητα.
Η τέχνη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι:
-Ως ιδιαίτερη εικαστική γλώσσα αποτελεί πλέον καινούργιο, αποδεκτό κομμάτι στο σύνολο της τέχνης, χωρίς προσαρμογές στις επιταγές της κοινωνίας και της κυρίαρχης αισθητικής. Ιδίως από τις αρχές του 20ού αιώνα και εξής αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς μοντέρνους καλλιτέχνες, ιδιαίτερα τους εξπρεσιονιστές και σουρεαλιστές και όχι μόνο, και συνεχίζει να επηρεάζει δημιουργούς μέχρι σήμερα.
-Η εικαστική αυτή γραφή είναι παράλληλα μια ιδιαίτερη γλώσσα επικοινωνίας, πολύ χρήσιμη για την κατανόηση του ασθενούς/καλλιτέχνη στην ψυχοθεραπεία.
-Σχετίζεται με την αποστιγματοποίηση της ψυχικής διαταραχής, καθώς η δημιουργικότητα αυτή αναγνωρίζεται πλέον σαν ένα μέρος της συνολικής ανθρώπινης εμπειρίας και σαν μια μακρά πορεία, κατά την οποία οι καλλιτέχνες αυτοί έπαψαν να είναι πλέον ανώνυμα άτομα της αρρώστιας, αλλά έγιναν άτομα με δική τους ταυτότητα.
Διάρκεια έκθεσης έως 1 Δεκεμβρίου 2019.
Οι εκθέσεις τελούν υπό την αιγίδα της ΑΕ του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου.