Με αφορμή την επέτειο πενήντα εκθεσιακών και εκδοτικών χρόνων δημιουργίας (1973-2023) του Κώστα Ευαγγελάτου, ζωγράφου, ποιητή, θεωρητικού τέχνης, performer θα πραγματοποιηθεί στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών ατομική έκθεση ζωγραφικών έργων του με τίτλο: “Διαχρονικές Συνάφειες”.
Η έναρξη της έκθεσης θα γίνει την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 14:00-17:00.
Τα εγκαίνια της τιμητικής έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 17:00
Πρόκειται για ζωγραφικές συνθέσεις του Κώστα Ευαγγελάτου με νεφελογραφικά φόντα στα οποία αναδύονται ανθρώπινα πρόσωπα και σώματα καθώς και αιθέριες μορφές συμβολικής διάστασης. Οι μορφές συνδυάζουν αρχαικά και ρεαλιστικά περιγράμματα με υποβλητικές, έντονες και τολμηρές χρωματικές τονικότητες και αποχρώσεις αρμονικών συζεύξεων και διανοητικών συναφειών. Ορισμένα έργα έχουν παρουσιαστεί σε αναδρομικού χαρακτήρα εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ αρκετά θα εκτεθούν για πρώτη φορά στην Αθήνα.
Στην πολυπρισματική διεθνή πορεία, εικαστική, λογοτεχνική, θεωρητική του Κώστα Ευαγγελάτου έχουν γράψει κριτικά, αισθητικά, ιστορικά κείμενα και άρθρα διακεκριμένοι ιστορικοί της τέχνης, τεχνοκρίτες, εκπαιδευτικοί, εκδότες, λογοτέχνες, ερευνητές. Ο αισθητικός της τέχνης, λογοτέχνης-ποιητής Ευάγγελος Ανδρέου επισημαίνει: Πενήντα χρόνια στο πολιτιστικό δημιουργικό μετερίζι. Ο Κώστας Ευαγγελάτος είναι γνήσιο γέννημα της τέχνης και της άλλοτε, στέρεης ακόμα, εποχής των ιδεών. Τον γνώρισα με την πρώτη του εικαστική εμφάνιση και έκτοτε τον ξαναγνώριζα σε κάθε επόμενο καλλιτεχνικό τόλμημά του, που έφερνε στο προσκήνιο το διαρκώς ανανεούμενο πνεύμα της φλογερής ευαισθησίας του. Πνεύμα ανένταχτο σε μια ασφαλή «τεχνοτροπία», ολοένα πιο διαφορετικό, πιο ξαφνικό, πιο έξω από καθιερωμένες αισθητικές «συμβάσεις», πιο μέσα – πιο βαθιά – στην προσωπική του αλήθεια. Κάτι τέτοιο ξεπερνά την τρέχουσα κριτική επειδή το έργο του καθ’ εαυτό δεν εκφράζει παρά μια αιχμηρή κριτική στάση απέναντι στην περί της τέχνης κοινωνική αντίληψη. Ένα έργο, που θέτει τον προβληματισμό και ερεθίζει τον δαίμονα της σκέψης καθώς διατρέχει με επιδέξια πλαστικότητα το οπτικό πεδίο, αξιοποιώντας – ανάγνωθι: υποτάσσοντας στην αναγκαιότητα του ειλικρινούς αποτελέσματος – όλα σχεδόν τα πρόσφορα μέσα: τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, το σκηνικό δρώμενο, τον ποιητικό λόγο, την αισθητική θεωρία…Ο απολογισμός πενήντα χρόνων καλλιτεχνικής παραγωγής θα ήταν πραγματικά άπνοος και άνυδρος χωρίς την περιπέτεια του «όλου» της ζωής ενός πνευματικού ανθρώπου, που κατάφερε να φέρει την τέχνη και τη δράση στο συνάλληλο του σώματος της δημιουργικής αξίας. Της εικαστικής και της ποιητικής.
Ο ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς αναφέρει σε κείμενο του: Ο διεθνής καλλιτέχνης Κώστας Ευαγγελάτος με τις συνθέσεις του αναζωογονεί θέσεις και οπτασίες πλασμένες με φως και χρώμα, τονίζοντας τα καίρια σημεία μιας ανατομίας που αποκαλύπτει οντότητες και υδρίες πνεύματος, ανάτασης και διάδρασης, με έντονα ωστόσο γήινο παράστημα. Εξαϋλώνει τον εναρμονισμό της φύσης και επιτρέπει στο καλλιτεχνικό εαυτό του να εκφράζεται ασύμφωνα με τα κελεύσματα των καιρών που διανύει… Δεν ακολουθεί τύπους και πρότυπα, αλλά μια θετική γόνιμη οδό στην οποία δέχεται μηνύματα, τα επεξεργάζεται, τα φιλτράρει και τα εκτοξεύει με βεληνεκές, σε ακτίνες απόστασης από την τυποποίηση. Με πληθωρικότητα το αρμονικό παιχνίδισμα που διαφαίνεται στα έργα του δένει απαράμιλλα με την πλαστικότητα των σχημάτων, σε ένα λυρικό περπάτημα, στο οποίο η παραστατικότητα δίνει το μέτρο του άρτιου πάθους. Στο πέλαγος των αποκαλυπτικών συνειρμών και των τάσεων που επιφυλάσσει η ύψιστη τέχνη, του φανερώνει τα μυστικά, για ένα σαγηνευτικό ταξίδι με συνέχεια.
Ο Ακαδημαικός, Ιστορικός τέχνης, καθηγητής Παν/μίου Χρύσανθος Χρήστου είχε γράψει μεταξύ άλλων στον κατάλογο της έκθεσης, έκδοση Π.Ο.Δ.Α., του Κώστα Ευαγγελάτου με τίτλο Scriptorium στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων: Η καλλιτεχνική δημιουργία του Κώστα Ευαγγελάτου δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διακρίνεται για τον χαρακτήρα των αναζητήσεων και τον πλούτο των συνδυασμών του. Χωρίς να περιορίζεται σε καμιά από τις γνωστές στυλιστικές τάσεις και τις θεματογραφικές περιοχές διακρίνεται για τις συνεχείς προσωπικές έρευνες. Στις περισσότερες περιπτώσεις διακρίνεται για ένα καθαρά προσωπικό ποιητικό ιδίωμα που βασίζεται τόσο στην ποιότητα του σχεδίου, όσο και στην εσωτερικότητα και την εκφραστική δύναμη του χρώματος. Φαίνεται ότι τον ενδιαφέρει να φτάσει σε σύνολα που προβληματίζουν τον θεατή με την χρήση της ζωγραφικής του γλώσσας και την καθαρά ποιητική πνοή των διατυπώσεών του.
Ο καθηγητής Παν/μίου Στέλιος Λυδάκης, Ιστορικός της τέχνης, επίτιμος διευθυντής του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, διαπιστώνει: Στους καλλιτέχνες το πέρασμα του χρόνου σφραγίζεται από τα δημιουργήματα τους, τις σκέψεις τους, τις πράξεις τους. Σε όλα αυτά καταγράφονται οι δυνατότητες τους και γενικά γίνεται φανερή η πνευματική τους αντανάκλαση μέσα στο πνευματικό-ιστορικό γίγνεσθαι. Ειδικά ο Κώστας Ευαγγελάτος μετά από αξιόλογες σπουδές στην Ελλάδα και την Αμερική, βρήκε στη ζωγραφική το δρόμο του. Ενώ το πλήθος των αισθητικών ενδιαφερόντων τον οδήγησε στην ποίηση. Στη θεωρητική αντιμετώπιση των πνευματικών, θεωρητικών τάσεων της εποχής στα πλαίσια μιας παγκοσμιοποίησης της τέχνης και του πνεύματος. Ο Κώστας Ευαγγελάτος είναι ενεργός παράγοντας, όπως δείχνει ένα στιβαρό έργο πενήντα χρόνων, κατά την διάρκεια των οποίων εξέφρασε στα πλαίσια σύγχρονων αντιλήψεων τη σχέση του με τον άνθρωπο, με τις ανησυχίες του, τις καινοτομίες του. Τόσο στα ζωγραφικά , όσο και στα ποιητικά του έργα, στα happenings και τις performance του βρήκε την δυνατότητα να δώσει το στίγμα της εποχής που περιτριγυρίζει την ανθρώπινη ανησυχία αλλά και τη λαχτάρα να αποκτήσει το περιεχόμενο που της αναλογεί.
Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 11 Δεκεμβρίου έως και τις 14 Δεκεμβρίου 2023. Ώρες επίσκεψης καθημερινά από 10:30-17:00.
Ξεναγήσεις από τον καλλιτέχνη την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου και την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023 στις 12:30.
ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
(Είσοδος έκθεσης από Λεωφ. Βασ. Σοφίας και Ριζάρη 2-4)
ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ / COSTAS EVANGELATOS
Ο Κώστας Ευαγγελάτος γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς (12-11-1957). Ασχολήθηκε συστηματικά με τη ζωγραφική και την ποίηση από μικρή ηλικία. Το 1973-74, έγιναν οι πρώτες ατομικές εκθέσεις του στο Δημαρχείο Αργοστολίου και στο Μορφωτικό Κέντρο Ιθάκης, με τα εφηβικά του έργα. Παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου σε ελεύθερα εργαστήρια στην Αθήνα, με τον ζωγράφο, κριτικό τέχνης Γιώργο Φωκά και τον Γιώργο Βογιατζή (1976-1979) και σπούδασε παράλληλα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το 1981 μεταβαίνει στη Γαλλία. Στο Παρίσι συνδέθηκε με πρωτοποριακούς καλλιτέχνες και διανοουμένους, διαμόρφωσε την προσωπική “βιωματική” του έκφραση και θεμελίωσε τις αισθητικές του αρχές.
Μετά την στρατιωτική του θητεία (1983) σπούδασε με υποτροφία εικαστικά και θεωρία της σύγχρονης τέχνης στο Μανχάταν της Νέας Υόρκηs (The New School for Social Research), στις τάξεις του Allen David και της Pearl Ehrlich. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα δημιουργικής γραφής στο S.U.N.Y. με τον Al. Poulin,jr. Στο Μανχάταν αι στο Ρότζεστερ έγιναν οι πρώτες σημαντικές εκθέσεις με τις Σωματογραφίες, τις Εννοιολογικές συνθέσεις και τις τολμηρές performance – ζωντανά εικαστικά έργα με διεθνή απήχηση. Εργάστηκε επίσης στο ατελιέ συντήρησης φωτογραφιών Jose Orraca.
Το 1986 ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής της γκαλερί DADA στην Αθήνα, ενώ το 1990 ίδρυσε την ομάδα σύγχρονης τέχνης ARΤ STUDIO EST.
Το 2000 γυρίστηκε από τον σκηνοθέτη Γιαν Ράσελ,το videoart, Rapidotv «Ο Έλληνας Νάρκισσος», για το Αγγλικό CHANNEL 4.
Tο 2007 προβλήθηκε το video «costasest» της Αγγέλας Μυλωνάκη στον πολυχώρο «Ιανός» στην Αθήνα.
Έχει παρουσιάσει θεματικές σειρές έργων του σε ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Νέα Υόρκη, Ρότσεστερ, Αρέτσο, Αβινιόν, Σαντιγί, Παρίσι, Γλασκόβη (Winterschool), Άμστερνταμ, Λευκωσία και σε πολλές Ελληνικές πόλεις και νησιά. (Κεφαλονιά, Ιθάκη, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Λευκάδα, Ναύπλιο, Σύρο, Μύκονο, Τήνο, Χανιά- Κρήτης, Ερεσό – Μυτιλήνης, Ξάνθη, Καλαμάτα, Κόρινθο κ.α.). Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς συναντήσεις στην Βαρκελώνη, Βαρσοβία, Σβέτσιγκεν, Σέρατζ, Αμιένη, Παρίσι, Λίλ, Γκέτενμποργκ (EuropeanEchoes), Σαντιάγκο, Μπουένος- Άιρες, Νέα Υόρκη, Ρώμη, Μπολόνια, Μόσχα, Περούτζια, Μίντεν, Σιάτλ, Ντουμπάι κ.ά.
Κυριότερες Ατομικές εκθέσεις Εσωτερικού: Κ.Ε.Ο. Αθηνών 1976. Gallery of the Hellenic American Union, Αθήνα 1981,1986. / French Institute of Athens, Καλαμάτα 1983. / Gallery DADA, Αθήνα 1985, 1987, 1989. / Gallery “F”, Αθήνα 1990. /Gallery Art Studio EST, 1994, 1995, 2004. / Αίθουσα Τέχνης «Ερμούπολη», Σύρος 1995. / Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, Πάρκο Ελευθερίας, Αθήνα 1999, 2010. / Artower Agora, Αθήνα 2000. / Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη, Αργοστόλι 2001-2023. / Δημοτική Πινακοθήκη Ιθάκης, Βαθύ 2004. / Χώρος Τέχνης «Αιγόκερως», Αθήνα 2006. / Down Town Art Gallery shop, Αθήνα 2007. / Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας, Κέρκυρα 2010. / Λουτρά «Παράδεισος» Bey Hamam, Θεσσαλονίκη 2010. / Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, Δήμος Θεσσαλονίκης 2013. / Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών, Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, Αθήνα 2016-17, 2018. / Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, Δήμος Πειραιά 2016, 2017, 2019. / Νομισματικό Μουσείο Αθηνών 2022.
Ατομικές εκθέσεις Εξωτερικού: Writers and books INC, Rochester, Νέα Υόρκη 1984. / Fordham University at Lincoln Center, ΝέαΥόρκη 1985. /«Les Fontaines» Centre Culturele, Chantilly, Γαλλία 1988. / Gallery “Opus”, Λευκωσία, 1996. / La Maison de la Grece, Παρίσι 2008 και 2010. / School of Physics and Astronomy-University of Leeds, U.K., 2017. / Le Centre de Sevres, Espace Jano, Παρίσι 2007, 2008, 2012, 2017 (Αναδρομική).
Κυριότερες Ομαδικές εκθέσεις: Gallery DADA, Αθήνα 1992. / Αίθουσες Τέχνης «Επίπεδα» 1993. / Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, Πάρκο Ελευθερίας, με το Art Studio “EST”, Αθήνα 1993, 1996, 2000. / Χώρος Τέχνης Vicky Dracos, Κολούμπια, 1992. / Πολεμικό Μουσείο Αθηνών 2016-2023. / Art Thessaloniki, Melkart Gallery-Paris, Θεσσαλονίκη 2016. / Art Athina, Melkart Gallery-Paris, Αθήνα 2017./ ΑΣΚΤ, Αθήνα 2021-22, Έκθεση Ιστορίας της Χαρακτικής από το ΕΕΤΕ.
Κυριότερες Ομαδικές εκθέσεις Εξωτερικού: College Jaques-Cartie-Chauny, Παρίσι 2000. / Μουσείον της Πόλεως της Μόσχας (MOCKBA), 2007. / Akademie Der Kunste, Βερολίνο 2013. / Espace Peugeot, Melkart Gallery, Παρίσι 2016./ Loc’ Art Paris, Galerie Au fil du Canal, Παρίσι 2018-19.
Έχουν εκδοθεί βιβλία και λευκώματα με αισθητικά δοκίμια, συλλογές ποιημάτων του (1975-2022) στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα, λιθογραφικά έργα, εικαστικά Ημερολόγια Art-Est (2008-2023) και έχει κοσμήσει με σχέδια πολλές λογοτεχνικές και επιστημονικές εκδόσεις.
Διατύπωσε τις θεωρητικές του απόψεις με διαλέξεις, άρθρα και βιβλία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ramshorn, Drama Centre, Γλασκώβη 1994) κ.α.
Το 2003 και το 2007 συνεργάστηκε σκηνογραφικά με την Όπερα Δωματίου Αθηνών σε όπερες του Μενότι και του Περγκολέζι.
Είναι μέλος επιστημονικών, ιστορικών, καλλιτεχνικών και λογοτεχνικών οργανισμών, του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, της Εθνικής Εταιρίας των Ελλήνων Λογοτεχνών (Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου), του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου. Επίσης υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (Έφορος δημόσιων σχέσεων) του Συλλόγου των Φίλων του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Αργοστολίου, μέλος της Εταιρίας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών, του Κέντρου Μελετών Ιονίου, της Εραλδικής και Γενεαλογικής Εταιρίας, της Ελληνικής Εταιρίας Βύρωνος, της Ευρωπαικής Εταιρίας Επιστημόνων, Λογοτεχνών, Καλλιτεχνών.
Στην ανεξάρτητη εικαστική πορεία του έχει τιμηθεί με βραβεία, εύφημες μνείες, τιμητικές εκδηλώσεις και επαίνους από πνευματικούς φορείς και πολιτιστικούς συλλόγους. Στις 25-1-2023 έλαβε για τα 50 εκθεσιακά και εκδοτικά χρόνια του Τιμητικό Δίπλωμα και το Μετάλλειο Γρηγορίου Ξενόπουλου από την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών. Στις 22-11-2023 πραγματοποιήθηκε τιμητική εκδήλωση για την προσφορά του στην αίθουσα που έχει ονομαστεί τιμητικά από το 2011 «Κώστας Ευαγγελάτος» στο Τ.Ψ.Μ.Ε του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Ιστορικοί της τέχνης, κριτικοί, επιμελητές εκθέσεων, λογοτέχνες και διανοητές από το 1976 μέχρι σήμερα έχουν γράψει για τον Κώστα Ευαγγελάτο σε λεξικά, καταλόγους εκθέσεων, βιβλία και περιοδικά λόγου και τέχνης.
Έργα του ανήκουν σε συλλογές φορέων, όπως: Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδας, Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, Mουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών, «ΤΕΧΝΗ» – Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρία, Πινακοθήκη της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη, Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος – ACG Art Collection, Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη, ΓΕΝ, Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στη Λευκωσία, Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας, Εραλδική και Γενεαλογική Εταιρεία Ελλάδος, Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο Κέφαλος», Δημαρχείο Αργοστολίου, Δημοτική Πινακοθήκη Ιθάκης, Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας, Φιλαρμονική Σχολή Κεφαλληνίας, Ιερά Μονή Αγίου Γερασίμου, Ομαλά Κεφαλονιάς, Πινακοθήκη Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, Ιόνιο Παν/μιο στην Κέρκυρα, Ιόνιο Παν/μιο (Αίθουσα Κώστα Ευαγγελάτου), Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας στο Αργοστόλι, Κοργιαλένειο Μουσείο στο Αργοστόλι, Ίδρυμα Φωκά-Κοσμετάτου, Βοτανόκηπος στο Αργοστόλι, Οίκος- Μουσείο, Καραβόμυλος Κεφαλονιάς, Μουσείο του Σέρατζ στην Πολωνία, Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο-Δήμος Θεσσαλονίκης, Ελληνική Πρεσβεία στη Γαλλία στο Παρίσι, Ελληνικό Προξενείο και Προξενείο της Κύπρου στο Παρίσι, Foundation Hellenique –Cite International στο Παρίσι, Βιβλιοθήκη Le Centre de Sevres στο Παρίσι, Fordham University at Lincoln Center στη Νέα Υόρκη, Πινακοθήκη του Παν/μίου του Leeds, U.K., Πάντειον Πανεπιστήμιο στην Αθήνα, Νομισματικό Μουσείο Αθηνών κ.ά.
Το 2000 ίδρυσε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς την Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa ΡΟΔΟΠΗ, όπου τους θερινούς μήνες παρουσιάζει με Έλληνες και διεθνείς συνεργάτες του εκθέσεις, καλλιτεχνικά και λογοτεχνικά δρώμενα.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ (1975-2023)
·Ποιήματα 1973-1975. Αθήνα: Επτάλοφος, 1975.
·Στα ίχνη της αυγής. Αθήνα, 1976.
·Γραφήματα 1977. Αθήνα, 1978.
·Η τολμηρή επίλυση. «Τονικό συμφωνικό ποίημα σε Όοοο μείζωνα», Α΄ γραφή. Αθήνα, 1977.
·Το δωμάτιο, έκδοση τέχνης, σχέδια: D. Yeros, Αθήνα, 1980.
·Μυθογράφημα. Αθήνα, 1983.
·Η τετραλογία της υγρασίας. Αθήνα: Χάος και κουλτούρα, 1993.
·Η οθόνη των ονομάτων. Αθήνα: Απόπειρα, 1996.
·Η ροπή της μνήμης. Αθήνα: Απόπειρα, 1999.
·Αλέα προσομοίων (συγκεντρωτική έκδοση). Αθήνα: Απόπειρα, 2002.
·In the Small Mirror. ( Forward: Matthew Jennett, translation: Kimon Friar). Athens: Apopeira. 2003.
·Η ελεγεία των Εκβατάνων. Αθήνα: Απόπειρα, 2006.
·Εγκάρσια Πτήση. (Κείμενο Δρ. Ηλίας Τουμασάτος). Αθήνα: Απόπειρα, 2011.
·Chemins enchevêtrés, Athènes – Paris: Sylloges, 2011, 2012.
· Πολύσμιγος Αίνος. Αθήνα: Συλλογές, 2014.
.Σφουμάτο και Ξίφος». Αθήνα: Συλλογές, 2016.
. Offrandes Seculaires, Athènes – Paris: Sylloges, 2015, 2017.
. Ερμητικές Λαμπίδες. Αθήνα: Άπαρσις, 2017.
. Εγκάρσια Ρήματα. (συγκεντρωτική έκδοση) Αθήνα: Άνω Τελεία, 2021.
Δοκίμια περί τέχνης:
·Ιδεογραφική σμίλη. Αθήνα: Συλλογές, 1999.
Αφήγημα:
Louis D’ Εst. Προλογικό κείμενο Δρ. Ηλίας Τουμασάτος. Αργοστόλι: Αιγιαλός 2016.
Λευκώματα:
·Κώστας Ευαγγελάτος. Βιογραφικά στοιχεία και έργα: Αθήνα ART STUDIO EST 1993.
·Costas Evangelatos. Προσωπογραφικές παραλλαγές / Portrait’s Variations. Photos A.E.Karmiris: Αθήνα DADA Art Gallery 1984.
·Κώστας Ευαγγελάτος. Νεφελογραφίες και Συμπλέγματα. Κείμενα: Στέλιος Λυδάκης, A. Poulin, Jr, Δώρα Φ. Μαρκάτου, Μπία Παπαδοπούλου, Susana Bautista. Αθήνα: Magna Gallery 1997.
·Κώστας Ευαγγελάτος. Scriptorium 2000. Κείμενα: Λεόντιος Πετμεζάς, Δώρα Φ. Μαρκάτου, Ερρίκος Μπελιές, Στέλιος Λυδάκης, Σουζάνα Μπαουτίστα. Αργοστόλι, ΔΕΠΑΨ 2000.
·Προσωπογραφίες και συνθέσεις, 17ος-20ός αιώνας. Συλλογή Κοργιαλένειου Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου.
Κείμενο, αισθητική επιμέλεια έκδοσης: Κώστας Ευαγγελάτος.
Επιστημονική επιμέλεια: Γιώργος Ν. Μοσχόπουλος.
Αργοστόλι: Κοργιαλένειο Ίδρυμα, 2004.
·Εξεικονίσεις/ Configurations. Κείμενο: Νίκος Μοσχονάς. Αθήνα: Περίπλους, 2005.
·ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ. SCRIPTORIUM 2010. Κείμενο: Χρύσανθος Α. Χρήστου. Αθήνα: Π.Ο.Δ.Α. Δήμος Αθηναίων, 2010.
Κώστας Ευαγγελάτος. Μελανογραφίες του Ιονίου / Landscapes of Ionian Sea / Paysages de la mer Ionienne. Lithographs. Αθήνα: Art Studio EST, 2012.
·ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ / COSTAS EVANGELATOS ART-EST, Συλλογική έκδοση. Κείμενα: Κώστας Ευαγγελάτος, Στέλιος Λυδάκης, Νίκος Γ. Μοσχονάς, Σουζάνα Μπαουτίστα, Αννίτα Πατσουράκη, Κώστας Αντ. Πετράκης, Χρύσανθος Α. Χρήστου. Θεσσαλονίκη: ΑrtLine and Gennesis, 2010, 2012.
Costas Evangelatos / Art-Est. PERFORMANCES. Κείμενο: Λεόντιος Πετμεζάς. Αθήνα: Art Studio Est, Αρχείο Fototanism, 2014, 2020.
Εκδόσεις εικαστικών Ημερολογίων / Art Calendars:
·ART-EST. Costas Evangelatos. Θεσσαλονίκη: ΑrtLine and Gennesis, 2008.
·ΣΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – BODYGRAPHICS. Costas Evangelatos. Θεσσαλονίκη: ΑrtLine and Gennesis, 2009.
·ΑΡΧΑΙΚΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ / ARCHAIC CONCEPTIONS. Costas Evangelatos. Θεσσαλονίκη: ΑrtLine and Gennesis, 2010.
Ο ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ / THE GARDEN OF INSPIRATION. Κώστας Ευαγγελάτος. Villa Ροδόπη Art-Est, Αργοστόλι, 2010.
·ΑΛΙΚΤΥΠΕΣ ΜΟΡΦΕΣ / SEA SHAPEN FORMS. Costas Evangelatos. Θεσσαλονίκη: ΑrtLine and Gennesis, 2011.
·ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΑ / PORTRAITS AND SYMBOLS. Costas Evangelatos. Θεσσαλονίκη: ΑrtLine and Gennesis, 2012.
·ΙΔΕΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ / IDEOGRAPHIC CONCEPTS. Costas Evangelatos. Θεσσαλονίκη: ΑrtLine and Gennesis, 2013.
·ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΑ ΜΟΤΙΒΑ / EMERGING MOTIFS. Costas Evangelatos. Θεσσαλονίκη: ΑrtLine and Gennesis, 2014.
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΕ ΙΟΝΙΕΣ ΧΡΩΣΕΙΣ. Επέτειος 150 χρόνων της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα. Κώστας Ευαγγελάτος. Περιφέρεια ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ. Περιφερειακές Ενότητες ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ, 2014.
·Ο ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ / THE GARDEN OF ART. Κώστας Ευαγγελάτος. Villa Ροδόπη Art-Est, Αργοστόλι, 2015.
·ΑΜΜΟΓΡΑΦΙΕΣ / SANDGRAPHICS. Κώστας Ευαγγελάτος. Villa Ροδόπη Art-Est, Αργοστόλι, 2016.
·ΝΕΦΕΛΟΓΡΑΦΙΕΣ / NEBULAGRAPHICS. Κώστας Ευαγγελάτος. Villa Ροδόπη Art-Est, Αργοστόλι, 2017.
·ΙΔΕΟΓΡΑΦΙΚΑ ΑΓΓΕΙΑ / IDEOGRAPHIC POTS. Κώστας Ευαγγελάτος. Villa Ροδόπη Art-Est, Αργοστόλι, 2018.
·ΤA ΡΟΔΑ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ / THE ROSES. Κώστας Ευαγγελάτος. Villa Ροδόπη Art-Est, Αργοστόλι, 2019.
·ΙΔΕΟΜΟΡΦΙΕΣ / IDEOFORMS. Κώστας Ευαγγελάτος. Villa Ροδόπη Art-Est, Αργοστόλι, 2020.
·ΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΕΝΟΡΑΣΕΙΣ. Κώστας Ευαγγελάτος. Villa Ροδόπη Art-Est,
Αργοστόλι, 2021.
·ΣΥΜΒΟΛΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ, ART-EST. Κώστας Ευαγγελάτος. Villa Ροδόπη Art-Est, Αργοστόλι, 2022.
·ΙΟΝΙΕΣ ΕΚΛΑΜΨΕΙΣ. Κώστας Ευαγγελάτος. Villa Ροδόπη Art-Est,
Αργοστόλι, 2023.
·ΙΔΕΟΜΟΡΦΙΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ. 50 Εκθεσιακά Χρόνια (973-2023).
Κώστας Ευαγγελάτος. Villa Ροδόπη Art-Est, Αθήνα, 2023.
Εκδόσεις για το έργο του:
·Η αισθητική ενατένιση του Κώστα Ευαγγελάτου. Δοκίμιο εικαστικού ήθους. Κείμενο: Λεόντιος Πετμεζάς. Πρόλογος Ιωάννα Καρατζαφέρη. Αθήνα: Συλλογές, 2001.
·Κριτικές προσεγγίσεις στην ποιητική «Αλέα» του Κώστα Ευαγγελάτου. Συλλογικό. Κείμενα: Αργύρης Βουρνάς, Κατερίνα Ν. θεοφίλη, Δημήτρης Ι. Καραμβάλης, Κώστας Κριτσίνης, Γιώργος Ν. Μοσχόπουλος, Κώστας Ε. Μπέης, Αννίτα Πατσουράκη, Ρίτα Τσιντήλη-Βλησμά, Άγγελος Φουριώτης, Αθήνα: Συλλογές, 2003
·Κριτικές προσεγγίσεις στην ποιητική «Ελεγεία» του Κώστα Ευαγγελάτου. Συλλογικό. Κείμενα: Αργύρης Βουρνάς, Βίβιαν Γιαννούδη-Αυγερινού, Δημήτρης Ι. Καραμβάλης, Κώστας Κριτσίνης, Λίτσα Λεμπέση, Γιώργος Ν. Μοσχόπουλος, Αννίτα Πατσουράκη, Ηλίας Α.Τουμασάτος. Αθήνα: Συλλογές, 2008.
.Στον ποιητικό κήπο του Κώστα Ευαγγελάτου. Δρ. Ηλίας Τουμασάτος, IONICA-Φιλολογία Ι, Αργοστόλι, 2022.
·Ποίηση σιωπώσα. «Συνομιλώντας με τη ζωγραφική του Κώστα Ευαγγελάτου». Ποίηση: Χρήστος Τουμανίδης. Αθήνα: ‘Εναστρον, 2023.
Θεωρητικά κείμενα περί τέχνης του Κώστα Ευαγγελάτου σε εκδόσεις:
·Πολιτισμός, Επικοινωνία, Παγκοσμιοποίηση. Επιστημονική επιμέλεια: Κώστας Αντ. Πετράκης, Εκδόσεις Κέρκυρα Α.Ε- Economia Publishing, 2011.
·Κριτική της Τέχνης. Κριτική της Κοινωνίας. Επιμέλεια: Βασίλης Φιοραβάντες. Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Νησίδες, 2011.
·Προς τη ΝΕΑ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ. Κριτική της Τέχνης, Κριτική της Παγκοσμιοποίησης. Επιστημονική επιμέλεια: Βασίλης Φιοραβάντες. Αθήνα: Εκδόσεις Αρμός, 2012.
·Νέα Ανθρωπολογία και Μοντέρνα Τέχνη. Επιστημονική επιμέλεια: Βασίλης Φιοραβάντες. Επιμέλεια έκδοσης: Μ. Γεωργούση, Μ. Οικονομάκου. Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Ζήτη, 2014.
Επιμέλεια εκδόσεων:
·Κλήσεις Ζωής. Ποίηση: Ευάγγελος Φ. Λαέρτου. Σχέδια και επιμέλεια έκδοσης: Κώστας Ευαγγελάτος. Αθήνα: Συλλογές, 2006.
·Ωδή στην Επανάσταση. Ποιήματα, αυτοβιογραφία του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι. Πρόλογος, σχέδια και επιμέλεια έκδοσης: Κώστας Ευαγγελάτος. Αθήνα: Εκδόσεις Ατέχνως, 2023.
www.rodopicolection.blogspot.com