Ο chef Δημήτρης Κοτσιβός, απαντάει στις ερωτήσεις της δημοσιογραφικής ομάδας του polismagazino.gr
• Πείτε μας κάποια χαρακτηριστικά για να σας γνωρίσουμε. Καταγωγή, σπουδές, επιτυχίες. Που σας πετυχαίνουμε επαγγελματικά αυτό το διάστημα; Ονομάζομαι Δημήτρης Κοτσιβός, και κατάγομαι απο ένα χωριό του Ολύμπο, την Λεπτοκαρυά. Έχω σπουδάσει μαγειρική δίπλα στο μέντορα μου Ζήση Κεραμέα και σε όλη την επαγγελματική μου πορεία εργάστηκα σε μεγάλα ξενοδοχεία και εστιατόρια όπως το Pomegranate Wellness Spa Hotel, το 7 Thalasses κ.α της πόλης με πολλές διακρίσεις σε όλα τα χρόνια συνεργασίας. Επιτυχία για εμένα είναι ότι παρά τις επιρροές απο νέες τάσεις και τεχνικές, εξελίσσομαι, συνεχίζοντας να εκτιμώ την καλή πρώτη ύλη και να αγαπώ την παραδοσιακή κουζίνα. Αυτό το διάστημα είμαι chef στo Ciel που βρίσκεται στην παραλία Θεσσαλονίκης.
• Τι το διαφορετικό συναντά κάποιος στην κουζίνα του ciel; Τι υλικά χρησιμοποιείτε; Η επιλόγη των υλικών που χρησιμοποιούμε στο Ciel βασίζεται στην κατάλληλη εποχή του καθενός απο αυτά, μιας και μόνο τότε μας δίνει την μεγαλύτερη απόδοση σε γεύση και ποιότητα για το κάθε πιάτο μας. Σύμφωνα με τα παραπάνω το μενού διαφοροποείται ανάλογα με την εποχή των προιόντων.
• Talent show και αναγνωρισιμότητα. Τι προτιμάτε; Τηλεοπτικός chef ή chef σε εστιατόριο; Για εμένα η μαγειρική είναι μια καλλιτεχνική έκφραση, γι’ αυτό και θα δώσω ενα αντίστοιχο παράδειγμα. Όπως οι ηθοποιοί διακρίνονται σε αυτούς του θεατρού και στους τηλεοπτικούς, καθένας όμως απ αυτούς πραγματοποιεί το δικό του καθήκον. Η αμεσότητα και η ενέργεια απέναντι στον θεατή του θεάτρου είναι μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική σε αντίθεση με την τηλεοπτική, που είναι πιο αποστασιοποιημένη. Επομένως, πιστεύω πως μου ταιριάζει περισσότερο η συνεργασία και η διαδραστικότητα με την ομάδα μου μέσα σε μια κουζίνα εστιατορίου.
• Ποιον chef θαυμάζετε και με ποιον θα θέλατε να βρεθείτε για μια ημέρα στην ίδια κουζίνα; Είχα την τύχη σε όλη την επαγγελματική μου πορεία να συνεργαστώ με αξιόλογους επαγγελματίες του χώρου, όμως από τα πρωταρχικά μου βήματα ήθελα να συνεργαστώ με το Σωτήρη Ευαγγέλου.
• Ο πετυχημένος chef γεννιέται ή γίνεται; Σε ποια ηλικία μπήκατε για πρώτη φορά σε κουζίνα; Κατά την διάρκεια του κορονοιού, ξεφυλλίζοντας κάποια παλιά αλμπουμ, βρέθηκε στα χέρια μου μια φωτογραφία. Ήμουν με μαγειρική ποδιά, στην ψαροταβέρνα του χωριού μου και μόλις 12 ετών. Απο τότε και στο εξης όλοι όσοι βρέθηκαν στην μαγειρική μου πορεία αποτελεσαν πηγή εμπνευσης ώστε κάθε μέρα να εξελίσσομαι και να μαθαίνω όλο και περισσότερα. Επομένως θεωρώ πως εν μέρη κάποιος γεννιέται με τη μαγειρική ανησυχία όμως στη συνέχεια γίνεται τελικά chef ανάλογα με τις γνώσεις που απέκτησε κατά την διάρκεια της καριέρας του.
• Από το “μάγειρα” στο “chef”. Η ελληνική κουλτούρα δέχεται τις gourme γεύσεις; Λόγω του διαδικτύου και της άμεσης ενημέρωσης απο όλες τις χώρες του κόσμου, όλοι στην εποχή μας είναι πλέον πιο ανοιχτοί σε πειραματισμούς και νέες γεύσεις. Η gourme κουζίνα είναι μια αρκετά πρόσφατη προσθήκη στην ελληνική καθημερινότητα και όλοι μπαίνουν στον πειρασμό να δοκιμάσουν. Έχω καταλλήξει όμως στο συμπέρασμα ότι τελικά επιστρέφουν στην παραδοσιακή, απλή κουζίνα κάθως εκεί ανήκουν οι γευστικές μνήμες όλων.