“Η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα είναι να εξελίξω την τεχνική μου και να φτάσω στο ανώτερο σημείο δημιουργίας, ώστε τα έργα μου να αφήσουν ένα μικρό αποτύπωμα στο χώρο της τέχνης”
Βιογραφικό: Ο Δημήτρης Γαλανάκης είναι εικαστικός καλλιτέχνης με κύριο μέσο έκφρασης τη ζωγραφική και το σχέδιο με τη τεχνική του stippling. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961, και ασχολείται με τις Καλές Τέχνες απο το 1981, με τη καθοδήγηση αρκετών άλλων εικαστικών καλλιτεχνών με την υποστήριξη των οποίων, με συνεχή προσπάθεια και ενδελεχή σπουδή κατέκτησε τεχνική ικανότητα και διαμόρφωσε το ύφος του μέσα από πολλαπλές επιρροές.Εξάλλου, σημαντική επιρροή άσκησε στη Τέχνη του η εργασία του ως ρετουσέρ τετραχρωμίας στις Εκδόσεις “ΑΔΑΜ”, όπου συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους ζωγράφους. Στη πορεία του έχει δουλέψει με ποικιλία μέσων, ενδεικτικά αλλά όχι αποκλειστικά με υδατογραφία, ελαιογραφία, μολύβια, και κατέληξε τα τελευταία χρόνια στο stippling, που αποτελεί πλέον χαρακτηριστικό γνώρισμα των έργων του.Έχει δείξει τη δουλειά του σε 2 ατομικές και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, ενώ έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές. Ο Δημήτρης Γαλανάκης συμπράττει με την συλλογικότητα εικαστικών καλλιτεχνών ARC – Art Revisited Collective από τον Μάιο 2023.
Ποια θέματα απασχολούν το έργο σας; Πώς και από τι εμπνέεστε; Τα θέματα που με απασχολούν είναι ο αρχαιοελληνικός και ο κλασικός ιαπωνικός πολιτισμός. Οι κατασκευές, ο τρόπος σκέψης, η φιλοσοφία τους και τα επιτεύγματα αυτών των πολιτισμών έχουν να μας πουν πιο πολλά.Ως άνθρωπος με καλλιτεχνικές αναζητήσεις δεν μπορώ να μείνω αδιάφορος και να μην εμπνευστώ από μια βόλτα στην Ακρόπολη, στην Αρχαία αγορά, στα Ολύμπια και σε τόσους άλλους χώρους που απλόχερα κόσμησαν οι πρόγονοί μας. Από την άλλη μεριά το ενδιαφέρον και η ενασχόλησή μου με τον ιαπωνικό πολιτισμό, μου δείχνουν έναν τρόπο έκφρασης και αποτύπωσης με τον δικό μου τρόπο.
Το stippling είναι μια ιδιαίτερη και εξαιρετικά κοπιαστική προσέγγιση αποτύπωσης: πώς αποφασίσατε να την επιλέξετε ως κύριο τρόπο έκφρασης και τι βρίσκετε σε αυτή που δεν αποδίδουν άλλα, συμβατικότερα μέσα; Παλαιότερα είχα εργαστεί ως ρετουσέρ τετραχρωμίας, δούλευα με ασπρόμαυρα φίλμ με διαβαθμίσεις έντασης κουκκίδας (ράστερ). Αρκετά δύσκολη εργασία που απαιτούσε εξειδίκευση στην κατανόηση του ποσοστού των κουκκίδων (ράστερ) επάνω στα φίλμ που επεξεργαζόμουν. Πιστεύω πως έπαιξε σημαντικό ρόλο η εμπειρία μου αυτή στο να μπορώ να παρακολουθώ τη ροή των κουκκίδων επάνω στη διαμόρφωση του έργου μου. Αυτό που με κάνει να επιλέγω το stippling, σαν κύριο τρόπο έκφρασης, είναι η δυσκολία της τεχνικής του, καθώς χρειάζεται μεγάλη υπομονή ώστε να πετύχω το σωστό μέγεθος και πυκνότητα των κουκίδων στο χαρτί.
Υπάρχει αγωνία στη δημιουργία; H δημιουργία στην τέχνη είναι μια αγωνία στο πώς σκέψη και εικόνα θα ταιριάξουν με την τεχνική ώστε να δημιουργήσουν ένα έργο. Από το λευκό χαρτί έως το ολοκληρωμένο έργο είναι μια απαιτητική διαδρομή γεμάτη αγωνία για το τελικό αποτέλεσμα.
Από ποιους άλλους καλλιτέχνες έχετε επιρροές; Επηρεάστηκα από τον Αχιλλέα Δρούγκα για τον φωτορεαλισμό του, τον Σωτήρη Σόρογκα για τις αέρινες μορφές του και τον Γιώργο Γουναρόπουλο για τις χρωματικές διαφάνειές του. Υπήρξαν πραγματικοί μέντορες για μένα.
Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως εικαστικός καλλιτέχνης; Η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα είναι να εξελίξω την τεχνική μου και να φτάσω στο ανώτερο σημείο δημιουργίας, ώστε τα έργα μου να αφήσουν ένα μικρό αποτύπωμα στον χώρο της τέχνης.
Νομίζετε ότι η τέχνη έχει την δυνατότητα να αλλάξει τις υφιστάμενες κοινωνικές συνθήκες; Η τέχνη πάντα ασκούσε επιρροή στις συνθήκες ζωής της κοινωνίας. Πιστεύω πως έχει την δυνατότητα ν’ αναβαθμίσει το πνευματικό επίπεδο των ανθρώπων και κατα συνέπεια να αλλάξει θετικά τις όποιες υφιστάμενες κοινωνικές συνθήκες.
Πού μπορεί κανείς να δει ζωντανά τα έργα σας σήμερα; Τα έργα μου μπορεί να τα δει κανείς στην οικία μου, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο καλλιτεχνικής εργασίας, αλλά και σε εκθέσεις που κατά καιρούς συμμετέχω.
Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Να συνεχίσω να δημιουργώ και να συμμετέχω σε εκθέσεις, ώστε να επικοινωνώ περισσότερο τον τρόπο έκφρασής μου με τους υπόλοιπους ανθρώπους.