Την έμπνευσή μου την αντλώ από μια σκέψη, από ένα συναίσθημα, από μια κατάσταση, από μια φωτογραφία, από το περιβάλλον γενικά.
Πώς και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με την τέχνη; Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ζωγραφίζω. Με θυμάμαι πάντα να κρατάω στα χέρια μου μπογιές, χρώματα, πινέλα. Συστηματικά άρχισα να ζωγραφίζω από την ηλικία των 16 ετών γιατί τότε κατάλαβα πως δε θα μπορούσα να ζήσω χωρίς τη χαρά της δημιουργίας, γιατί για εμένα η ζωγραφική είναι τρόπος ζωής, είναι η καθημερινότητά μου, είναι ταξίδι αυτογνωσίας.
Σε ποιο ρεύμα ή κίνηση θα εντάσσατε τα έργα σας; Λόγω της ηλικίας μου, 17 ετών, δε νομίζω πως μπορώ να εντάξω τα έργα μου σε κάποιο συγκεκριμένο ρεύμα ή κίνημα. Ίσως κάποια έργα μου είναι επηρεασμένα από την αναγέννηση, το ρεαλισμό και τον εξπρεσιονισμό, όμως το κάθε έργο μου είναι διαφορετικό, έχει δικό του ύφος και νόημα. Προσπαθώ να δημιουργώ μέσα από εσωτερική αναζήτηση ιδεών και τεχνικών.
Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας; Την έμπνευσή μου την αντλώ από κάθε τι που μου κεντρίζει το ενδιαφέρον, όμορφο ή άσχημο. Από μια σκέψη, από ένα συναίσθημα, από μια κατάσταση, από μια φωτογραφία, από το περιβάλλον γενικά.
Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας: Ναι υπάρχουν μεγάλοι ζωγράφοι που τους θαυμάζω και θα ήθελα κάποτε να φτάσω στο επίπεδο τους. Όπως ο Τζων Έβερτ Μιλαι και ο Ζαν Ονορέ Φραγκονάρ.
Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Ως καλλιτέχνης ευελπιστώ να μπορέσω να εξελίξω το ταλέντο μου και κάποια μέρα να γίνω διάσημη ζωγράφος, εκθέτοντας τα έργα μου σε Μουσεία, Πινακοθήκες, Εκθέσεις και έτσι να αφήσω και εγώ τα καλλιτεχνικό στίγμα στις επόμενες γενιές.
Πόσο αποδεκτή είναι η τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στον δημόσιο χώρο; Θεωρώ πως η τέχνη είναι αποδεκτή στην Ελλάδα σε μεγάλο βαθμό. Η τέχνη δηλώνει αισιοδοξία, θετικότητα, χαρά, δημιουργία. Μιλάει μέσα από τα έργα για την ομορφιά και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Η τέχνη καλείται να γίνει συνδετικός κρίκος μεταξύ των λίγων και των πολλών.
Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια σας; Θα ήθελα να σπουδάσω στην Καλών Τεχνών, να μάθω όσα περισσότερα μπορώ για την ζωγραφική, για την ιστορία τέχνης, να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο βλέποντας αξιοθέατα, κουλτούρα άλλων πολιτισμών και κυρίως να επισκεφθώ Μουσεία και Πινακοθήκες όπου εκτίθενται έργα μεγάλων ζωγράφων.
Η Βίβιαν Δαούτη γεννήθηκε στην Αθήνα και σε ηλικία 3 ετών μετακόμισε στο Πλάτανο Αρχαίας Ολυμπίας από όπου κατάγονται οι γονείς της. Είναι 17 ετών, μαθήτρια Γ΄ λυκείου και αυτοδίδακτη στη ζωγραφική. Ζωγραφίζει ότι της κεντρίζει το ενδιαφέρον. Παρά το νεαρό της ηλικίας της έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε Αυστρία, Κωνσταντινούπολη, Αθήνα, Πάρο με βραβεύσεις και τιμητικές διακρίσεις. Έχει πάρει μέρος σε σχολικούς διαγωνισμούς και μάλιστα στην έκθεση ζωγραφικής που διοργάνωσε η Διεθνής Ένωση Τεχνών και Βιβλίου στην Κωνσταντινούπολη συμμετείχε με δύο έργα της, γνωρίζοντας αποδοχή του ταλέντου της, παίρνοντας τιμητική διάκριση και θερμά συγχαρητήρια από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ηλείας επειδή εκπροσώπησε επάξια την κοινότητα και κυρίως γιατί πέρασε τα μήνυμα ότι οι μαθητές στρέφονται σε επωφελείς ασχολίες όπως οι Τέχνες. Πρόσφατα έγινε μέλος της Art Genesis όπου και θα συμμετάσχει με έργο της στην έκθεση που θα γίνει στην ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης. Έργα της έχουν μπει σε συλλεκτικά βιβλία, σε διεθνή τόμο ζωγραφικής καθώς επίσης, έργο της θα μπει και σε βιβλίο που αφορά την ζωή των ιστορικών Ντρέδων. Όπως όλοι οι καλλιτέχνες έτσι και η Βίβιαν είναι άτομο με καλλιτεχνικές ανησυχίες και ευαισθησίες. Αυτό την οδηγεί συχνά να παίρνει μέρος σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, εκθέτοντας και δωρίζοντας έργα της για φιλανθρωπικό σκοπό. Στόχοι της να σπουδάσει στη Καλών Τεχνών και να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο γνωρίζοντας την κουλτούρα όλων των πολιτισμών.