Συνέντευξη στο δημοσιογράφο Θάνο Ξάνθο
Ένας νέος, πολλά υποσχόμενος και δημιουργικός άνθρωπος με γνώμονα την αγάπη του για την τέχνη του θεάτρου, κάνει την αγάπη του επάγγελμα.
Ο Αποστόλης Τζίμας είναι 34 ετών, κατάγεται και ζει μόνιμα στα Ιωάννινα έχοντας μείνει στο παρελθόν τόσο στην Θεσσαλονίκη, όσο και στην Αθήνα. Το 2016 ξεκίνησε σε θεατρικό εργαστήρι της πόλης την ενασχόλησή του με το θέατρο έχοντας παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια υποκριτικής και σκηνοθεσίας. Το τελευταίο έτος παρακολουθεί και διαδικτυακά μαθήματα σκηνοθεσίας, καθώς δηλώνει πως είναι η μεγάλη του αγάπη.
Το Δεκέμβριο του 2023, με αφορμή παραστάσεις που παρακολούθησε στην Αθήνα, ξεκίνησε η σκέψη του, για τη δημιουργία εταιρείας θεατρικών παραγωγών με απώτερο σκοπό τη δημιουργία θεατρικών παραστάσεων από Γιαννιώτες, και όχι μόνο, συνεργάτες, καθώς και τη φιλοξενία παραστάσεων στα Ιωάννινα από άλλες πόλεις.
Τον Ιούλιο του 2024 αυτό πήρε σάρκα και οστά, δημιουργώντας την Ison Theatrical Projects και αισίως για το 2024-2025 προετοιμάζουν 5 παραστάσεις σε Ιωάννινα και Αθήνα!
- Ison Theatrical Projects. Μίλησε μου για την δημιουργία της νέας θεατρικής σου παραγωγής και τους στόχους της.
Η ιδέα της Ίσον γεννήθηκε αυθόρμητα ένα βράδυ στο Παγκράτι. Είχα μόλις παρακολουθήσει μία εκπληκτική παράσταση και άρχισα να σκέφτομαι πώς τέτοια έργα θα μπορέσουν να έρθουν στα Ιωάννινα για να τα δει όλο και περισσότερος κόσμος. Κάποιους μήνες μετά η Ison Theatrical Projects δημιουργήθηκε με σκοπό να φέρει στο προσκήνιο θεατρικά έργα που συνδυάζουν ποιότητα, σύγχρονο κοινωνικό προβληματισμό και καλλιτεχνική τόλμη. Στόχος μας να δημιουργούμε ή να φιλοξενούμε έργα που όχι μόνο ψυχαγωγούν, αλλά προκαλούν το διάλογο με το κοινό, εξερευνώντας σύγχρονα κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα.
- Πότε ξεκίνησε η επαφή με το θέατρο και γιατί το αγαπάς τόσο;
Η επαφή μου με το θέατρο ξεκίνησε από μικρή ηλικία ως θεατής. Το 2016 ήρθα πιο κοντά λαμβάνοντας για κάποια χρόνια μέρος ενός καλλιτεχνικού εργαστηρίου στα Ιωάννινα και έκτοτε έχω παρακολουθήσει σειρά σεμιναρίων υποκριτικής και σκηνοθεσίας. Τον τελευταίο χρόνο παρακολουθώ διαδυκτυακά μαθήματα σκηνοθεσίας. Η στιγμή που μπαίνω σε ένα θεατρικό χώρο είναι η στιγμή που τα άγχη και οι ανησυχίες μου εξαφανίζονται και ο κόσμος μας γίνεται λίγο πιο όμορφος. Γι’ αυτό το αγαπώ τόσο πολύ.
- Ποιες οι δυσκολίες αλλά και τα θετικά παράλληλα του να κάνεις παραγωγή στην επαρχία;
Η παραγωγή στην επαρχία έχει τις προκλήσεις της, όπως η έλλειψη πόρων ή εξειδικευμένων υποδομών που συναντά κανείς πιο έυκολα στην Αθήνα. Επίσης, είναι δύσκολο να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε να έρθουν περισσότεροι συνεργάτες από άλλες πόλεις και να δημιουργήσουν εδώ. Ωστόσο, στην πόλη μου υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι που ασχολούνται ενεργά με το χώρο του θεάτρου, κάτι που αποτελεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Υπάρχει ένα δίκτυο ταλαντούχων καλλιτεχνών που στηρίζουν τις θεατρικές παραγωγές με πάθος.
- Ο κόσμος στην επαρχία έχει επαφή με τον θεατρικό κόσμο ή αυτό είναι κι ένα ρίσκο;
Ο κόσμος στην επαρχία έρχεται ολοένα και περισσότερο σε επαφή με το θέατρο. Νομίζω ότι είναι σημείο των καιρών η αύξηση των ανθρώπων σε όλη την Ελλάδα που τους ελκύει το θέατρο και εν γένει οι τέχνες κάτι που με χαροποιεί ιδιαιτέρως. Είναι επομένως στο δικό μας χέρι να του προσφέρουμε ποιοτικές παραγωγές και, γιατί όχι, παραγωγές που ξεφεύγουν από τα τετριμένα, ώστε να συμβάλλουμε στη δημιουργία του τοπικού θεατρικού πολιτισμού.
- Μίλησε μου για τα έργα που θα ανεβάσετε φέτος και τι περιμένεις από τη νέα σεζόν;
Ο μέχρι στιγμής προγραμματισμός της Ίσον για τη θεατρική σεζόν 2024-25 περιλαμβάνει 4 έργα. Ξεκινάμε με το έργο «Κριστέλλα», το οποίο βασίζεται στο διήγημα της Μαρίας Τσιμά «Ίσια Δικαιώματα» και έρχεται για 2η χρονιά στο θέατρο 104 στις 14/10 από την ομάδα Prozac. Εν συνεχεία, στις 25/10 έχουμε την πρεμιέρα του «Χάρτινου Τίγρη» της Παρασκευής Ανεβλαβή στα Ιωάννινα, στο θέατρο «Κύκλος» και για τις αρχές του 2025 συνεχίζουμε δυναμικά με το «Νυχιάνγκ» της Ευαγγελίας Γατσωτή και το «LSD» και πάλι της Παρασκευής Ανεβλαβή. Για αρχή ανυπομονώ να δω στη σκηνή αυτά τα 4 εξαιρετικά έργα που προέρχονται από 3 ελληνίδες συγγραφείς και στοχεύουμε να συστηθούμε στο κοινό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
- Ανήκεις στη νέα γενιά ανθρώπων. Τι είναι αυτό που σε προβληματίζει στην εποχή μας και πώς το αντιμετωπίζεις. Ποιες είναι οι άμυνές σου;
Η γενιά μου (millenians) στην Ελλάδα προέρχεται από μια μακροχρόνια οικονομική κρίση, μία πανδημία και ουκ ολίγους πολέμους. Θα έλεγε κανείς ότι τα έχουμε ζήσει όλα. Κι όμως, η έξαρση της βίας, της ομοφοβίας και του ρατσισμού είναι τα κύρια στοιχεία των προβληματισμών μου. Οι συζητήσεις με τους ανθρώπους είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσω τους προβληματισμούς μου. Αισιοδοξώ όταν τα μυαλά αλλάζουν, αλλά και όταν υπάρχει υγιής αντίλογος. Προσπαθώ, επίσης, να βρίσκω χρόνο για δημιουργηκότητα και σύνδεση με τους ανθρώπους γύρω μου, ώστε να βρίσκω ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικού χρόνου.
- Σκέφτεσαι μελλοντικά να έρθεις μόνιμα στην Αθήνα;
Δεν είναι στα άμεσα σχέδια μου. Παρόλα αυτά οι επαγγελματικές μου υποχρεώσεις με κάνουν να έρχομαι πολύ συχνά στην πρωτεύουσα και κάπως έτσι μοιράζομαι μεταξύ των 2 πόλεων έτσι και αλλιώς.
- Υποκριτικά θα δοκίμαζες κάτι σε επαγγελματικό επίπεδο ή η παραγωγή έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον;
Αν και η υποκριτική έχει τη δική της μαγεία, αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι η σκηνοθεσία. Καθημερινά προσπαθώ να βελτιώνομαι σε αυτόν τον τομέα, μαθαίνοντας νέες τεχνικές, παρακολουθώντας άλλες σκηνοθετικές προσεγγίσεις και προσπαθώντας να εξελλίσω το προσωπικό μου στυλ. Συνολικά, όμως, το να δημιουργείς και να φέρνεις στη ζωή μια θεατρική παράσταση μέσα από την παραγωγή είναι συναρπαστικό γιατί σου επιτρέπει να βλέπεις τη μεγάλη εικόνα. Προς το παρόν η παραγωγή με ενθουσιάζει περισσότερο.
- Πιστεύεις στη δυναμική της νέας γενιάς;
Πιστεύω πως η δυναμική των ανθρώπων είναι ανεξαρτήτως ηλικίας. Θαυμάζω ανθρώπους μικρότερης, ίδιας και μεγαλύτερης ηλικίας. Ωστόσο, φυσικά και πιστεύω στη δυναμική της νέας γενιάς και μου αρέσει να συνεργάζομαι μαζί της. Είμαστε μια γενιά που έχει προσαρμοστεί γρήγορα στις τεχνολογικές αλλαγές και τις κοινωνικές μεταβολές, ενώ παράλληλα φέρνουμε στο προσκήνιο νέες αξίες, όπως η κοινωνική δικαιοσύνη, η ισότητα και η βιωσιμότητα. Η ευελιξία και το πάθος της γενιάς μας δείχνουν ότι έχουμε τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε το μέλλον με θετικό τρόπο.