Η απίθανη πολυπλοκότητα της ζωής
Ζαχαρίας Σκούρας: Βιολογία και κοινωνία
(Τετάρτη 3 Απριλίου 2019)
Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώνεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 3 Απριλίου 2019 ο κύκλος διαλέξεων του Ανοικτού Πανεπιστημίου Δήμου Θεσσαλονίκης με τον τίτλο «Η απίθανη πολυπλοκότητα της ζωής», τον οποίο παρακολούθησαν χιλιάδες συμπολίτες μας. Τη δέκατη και τελευταία εισήγηση, με θέμα «Βιολογία και κοινωνία», θα κάνει ο καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ και υπεύθυνος όλης της ενότητας Ζαχαρίας Σκούρας, ο οποίος κατά κάποιον τρόπο θα συνοψίσει όλη την προβληματική που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του κύκλου.
Όπως σημειώνει ο ίδιος, θα γίνει αναφορά «πρώτον, στην απίθανη πολυπλοκότητα της ζωής, που προκύπτει από τη βιολογική έρευνα, με την αέναη ποικιλομορφία, την απέραντη βιοποικιλότητα, τη διαρκή αλληλεπίδραση του γενοτύπου (των πληροφοριών που υπάρχουν στο DNA), του περιβάλλοντος και του φαινοτύπου», και «δεύτερον, στον ορισμό της ζωής, όπου η ζωή είναι η αυτοοργάνωση της ύλης ώστε: να λειτουργεί (μεταβολίζεται), να αναπτύσσεται, να αναπαράγεται και να διαιωνίζεται». Το πλέον ενδιαφέρον θα είναι το κλείσιμο της εισήγησης και της όλης ενότητας, όπου θα συζητηθεί το αν «η κατανόηση του μεγαλειώδους της ζωής, σε όλες της τις εκφάνσεις, θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα νέο αξιακό πλαίσιο για την αρμονική συνύπαρξη των μελών μιας κοινωνίας αλλά και όλης της ανθρωπότητας με τον περιβάλλοντα κόσμο».
Ο Ζαχαρίας Σκούρας είναι καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ. Έλαβε πτυχίο το 1977 και διατριβή το 1984, από το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ. Μετεκπαιδεύθηκε σε ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ακαδημαϊκές και διοικητικές θέσεις: πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων, πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας, αντιπρόεδρος δ.σ. ΝΟΗΣΙΣ, κ.ά. Ερευνητικά ενδιαφέροντα: Δομή, λειτουργία και εξέλιξη γονιδίων και γονιδιωμάτων – Διερεύνηση των σχέσων/αλληλεπιδράσεων γενοτύπου, περιβάλλοντος και φαινοτύπου – Φιλοσοφία. Κριτής ερευνητικών προγραμμάτων και εργασιών καθώς και συγγραφέας επιστημονικών εργασιών, άρθρων (στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο Τύπο), ανακοινώσεων (πρακτικά συνεδρίων) και αρκετών βιβλίων, με τελευταίο το «Αναζητώντας τη ζωή – Από την αρχαιότητα μέχρι τον 21ο αιώνα».
Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, ένα από τα πλέον επιτυχημένα προγράμματα διά βίου μάθησης του δήμου, δίνει την ευκαιρία στο κοινό να εμπλουτίσει τις γνώσεις του σε επιμέρους επιστημονικά θέματα, παρακολουθώντας τις εισηγήσεις διακεκριμένων μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, πανεπιστημιακών δασκάλων και ειδικών ερευνητών. Η θεματική ενότητα που παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από τις 30 Ιανουαρίου 2019 και κάθε Τετάρτη έως τις 3 Απριλίου 2019 έχει τίτλο «Η απίθανη πολυπλοκότητα της ζωής».
Στις δέκα εξαιρετικά ενδιαφέρουσες διαλέξεις του κύκλου αυτού παρουσιάζονται και συζητούνται θέματα όπως το σύμπαν, οι σύγχρονες αντιλήψεις για την αρχή της ζωής, την εξέλιξή της και το περιβάλλον στο οποίο εμφανίζεται, οι δομές και λειτουργίες των συστημάτων του οργανισμού του ανθρώπου όπως ο εγκέφαλος και τα νεύρα, η ανοσολογία και οι γενετικές ασθένειες, καθώς επίσης η διατροφή και η επίδραση των επιτευγμάτων της Βιολογίας στην καθημερινότητα των ανθρώπων και στην κοινωνία.
Όπως σημειώνει ο επιστημονικός υπεύθυνος της ενότητας, καθηγητής Γενετικής στο τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ Ζαχαρίας Σκούρας: «Το βιολογικό σύστημα, η ζωή, αναδεικνύεται ως το πιο πολύπλοκο σύστημα που αντιμετώπισε ποτέ ο ανθρώπινος νους. Η κατανόησή του και η λύση των προβλημάτων που υπάρχουν και που διαρκώς προκύπτουν απαιτούν τη συμμετοχή όλων των ανθρώπων, μακριά από μικρότητες, αγκυλωμένες βεβαιότητες και δογματισμούς. Καθετί που γεννιέται και αναπτύσσεται είναι μοναδικό στη φύση και αποτελεί δεξαμενή πλούτου για το παρόν και το μέλλον της ίδιας της ζωής μας».
Υπεύθυνος ενότητας:
Ζαχαρίας Σκούρας Καθηγητής Γενετικής
Τμήμα Βιολογίας, Σχολή Θετικών Επιστημών ΑΠΘ
Τετάρτη 3 Απριλίου 2019
Έναρξη: 19.00
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ
Είσοδος ελεύθερη
Η είσοδος θα γίνει βάσει λίστας έπειτα από αίτηση στο site του δήμου Θεσσαλονίκης. Για τις επιπλέον θέσεις θα διανεμηθούν δελτία εισόδου στα εκδοτήρια του κτιρίου Μ2 μία ώρα πριν από τη διάλεξη.
Η ομιλία μεταδίδεται και σε live streaming, μέσω της υπηρεσίας Δίαυλος (https://diavlos.grnet.gr).