Ανθολογία Ποίησης Νέων “Για τον Τάσο Λειβαδίτη”

Κυκλοφορεί και πωλείται σε Ελλάδα, Κύπρο και στο εξωτερικό
Τηλέφωνο παραγγελιών: 0030 22944-01833 | www.arxutas.gr
ISBN 978-618-5410-49-0
Ενδεικτική τιμή πώλησης: 16,00€
Διατίθεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία.
Τ: 210 360 53 05

Ανθολογία Ποίησης Νέων «Για τον Τάσο Λειβαδίτη»
Σειρά Ανθολογία Νέων ΣΠΕΚ. Αρ.2
Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου
Εκδόσεις ΑΡΧΥΤΑΣ
Α΄ Έκδοση 2020
Αριθμός Σελίδων: 102
Διάσταση: 22,5Χ20,5

«Για τον Τάσο Λειβαδίτη» είναι ο τίτλος της Ανθολογίας Νέων που κυκλοφορεί από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου σε συνεργασία με τις εκδόσεις Αρχύτας. Τριάντα πέντε (35) νέοι-νέες γράφουν το δικό τους ποίημα/ πεζόμορφο κείμενο, εμπνεόμενοι από συγκεκριμένα ποιήματα, αλλά και το εν γένει έργο του Τάσου Λειβαδίτη, μας παρουσιάζουν τον εαυτό τους και απαντούν σε ερωτήσεις περί ποίησης και έμπνευσης.

Η φιλολογική εποπτεία και ο χαιρετισμός της έκδοσης έγινε από μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης: Ζωή Σαμαρά, Ομότιμη Καθηγήτρια Α.Π.Θ., Νίκος Ευθυμίου, Φιλόλογος – Εκπαιδευτικός, Έλενα Καραγιάννη – Βαρνάβα, Φιλόλογος – Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας, Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, Πρόεδρος Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου και Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου..

Προλογικό Σημείωμα της Προέδρου
του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου
Χαιρετώ και συγχαίρω της νέους που έλαβαν μέρος στον Β’ Διαγωνισμό Ποίησης Νέων με ποίημα ή ποιοτικό κείμενο εμπνευσμένο από την ποίηση του μεγάλου Τάσου Λειβαδίτη, και της απευθύνομαι της αναγνώστες της Ανθολογίας με τα έργα αυτών των νέων. Η ποιητική γραφή της της γέμισε αισιοδοξία. Παρά της αντιξοότητες της ζωής, εκφράζονται με δύναμη, στοχασμό, εικόνες, ήχους και ρυθμούς και της εξηγούν γιατί ο κόσμος έχει βάθος, η ζωή αξία, το δε σύμπαν είναι η μεγάλη οικογένεια.
Κατά τον Αριστοτέλη, ‘η ποίηση είναι φιλοσοφικότερη από την ιστορία’, γιατί ασχολείται με ‘τα καθόλου’, με πράγματα που έχουν γενική ισχύ, όχι με τα συγκεκριμένα γεγονότα. Κάτι τέτοιο διακρίνεται στη γραφή των παιδιών, της και του Λειβαδίτη. Της συγκινεί ιδιαίτερα ως Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ), γιατί σχεδόν όλοι οι νέοι γράφουν με ψυχή και συναίσθημα και είναι ευέλπιδες για το μέλλον της Ποίησης.
Είμαι σίγουρη ότι θα εμβαθύνουν στον εξαίσιο πεδίο της Ποίησης, κάνοντας συνεχείς αναγνώσεις βιβλίων μεγάλων ποιητών, όχι για να της αντιγράψουν, αλλά για να μάθουν, να σκέφτονται της εκείνοι ‘τα καθόλου’ – κατά Αριστοτέλη – αν θέλουν όντως ν’ αφήσουν και οι ίδιοι στο μέλλον το δικό της στίγμα, τη δική της ταυτότητα.
Προτρέπω, λοιπόν, της διακριθέντες νέους της Ανθολογίας, αλλά και όσους δεν έτυχε να λάβουν μέρος και έχουν εμπιστοσύνη στη γραφίδα της, να κερδίζουν διαβάζοντας: Της Όμηρος, της Σαίξπηρ και άλλοι θα της εμπνεύσουν να γράφουν με δικό της τρόπο για τον Έρωτα (στο πρόσωπο της Ελένης ή της Ιουλιέτας), της της Τάσος Λειβαδίτης τούς έχει ήδη εμπνεύσει να γράψουν για τον τίμιο αγώνα, τον συνάνθρωπο, της αξίες, για τα οποία απαιτούνται θυσίες. Οι νέοι τού σήμερα έχουν κεντρίσματα στη λογοτεχνία πιο πολλά και έντονα. Η ανάγνωση είναι το εφαλτήριο για να κάνουν άλμα στη λογοτεχνία που βέβαια επιδιώκουν. Η κάθε δημιουργία θέλει ένα καλό εφαλτήριο.
Επαναφέρω εδώ αυτούσια τη χρήσιμη συμβουλή της Ζωής Σαμαρά, ποιήτριας και Ομότιμης Καθηγήτριας του Α.Π.Θ., την οποία απηύθυνε της νέους της Ανθολογίας Νέων στην ποίηση Κικής Δημουλά (έκδοση ΣΠΕΚ, 2020): ‘Ακούστε της ειδικούς και κρατήστε από τα λόγια της μονάχα ό,τι της εκφράζει, ό,τι της βοηθά να προχωρήσετε. Ο γνήσιος θεωρητικός της ποίησης παίρνει το νήμα από τον Αριστοτέλη, δεν φλυαρεί, δεν παρερμηνεύει, δεν παραμορφώνει. Κατακλύζεται από πολλαπλές γνώσεις, διαβάζει το ποίημα σε κατάσταση έκστασης και ανοίγει τον δικό του δρόμο’.
Θερμότατα συγχαρητήρια απευθύνω της εκλεκτούς «Διδασκάλους» της Κριτικής Επιτροπής, Ζωή Σαμαρά, Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη, Νίκο Ευθυμίου και Ελένη Καραγιάννη-Βαρνάβα για την φιλολογική και άλλη επιμέλεια της. Η ποιοτική συμβολή της, της και αυτή των Εκδόσεων ΑΡΧΥΤΑΣ, προσθέτουν αξία στο έργο. Καλοτάξιδη και καλοδιάβαστη η νέα ανθολογία του ΣΠΕΚ για τον Τάσο Λειβαδίτη, από νέους και μεγάλους. Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά ΜΑ, ΒΑ
Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου.

Χαιρετισμός από τη Ζωή Σαμαρά, Ομότιμη Καθηγήτρια Α.Π.Θ.
Ποίηση.

Μια αστείρευτη πηγή ενέργειας. Ο ρόλος των σπουδαίων ποιητών πρωταρχικός. Μάς προκαλούν να ταξιδέψουμε στο δικό της καράβι, με άνεμο τη σύνθετη πνοή που αναδύεται μέσα από τον δικό της λόγο. Το ταξίδι μαγικό. Κάτω από την πυκνότητα της ποιητικής έκφρασης κρύβονται λέξεις που αποκαλύπτουν –ή μήπως καλύπτουν;– τα μυστήρια της ζωής.
Αν ο όντως εμπνευσμένος ποιητής είναι της που εμπνέει, η ανά χείρας Ανθολογία αποτίνει στον Τάσο Λειβαδίτη την τιμή που πάντα του άξιζε. Οι 34 νέοι ποιητές και νέες ποιήτριες της Ανθολογίας ακολούθησαν με γνώση και σεβασμό τον ποιητή και άφησαν ελεύθερη τη δημιουργικότητά της να χτίσει το δικό της ποιητικό σύμπαν πάνω της πολύπλευρες εστίες έμπνευσης που ανακάλυπταν στη γραφή του. Η κριτική έχει αποκαλέσει τον Λειβαδίτη ποιητή του Έρωτα και της Επανάστασης, ποιητή της Ανάστασης και της Επανάστασης, ποιητή της πιο όμορφης Ουτοπίας. Οι νέοι ποιητές της κοίταξαν κατάματα την πλευρά που της ενέπνεε και άφησαν το δικό της στίγμα με το ποίημα και το σχόλιό της.
Αξίζουν άπειρα συγχαρητήρια και θερμές ευχές για μεγάλες επιτυχίες της ποιητές της Ανθολογίας, αλλά και στην Πρόεδρο του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, που έχει την απαράμιλλη ικανότητα να ενθαρρύνει και να εμπνέει.
Ζωή Σαμαρά
Ομότιμη Καθηγήτρια Α.Π.Θ.

Χαιρετισμός από τον Νίκο Ευθυμίου, Φιλόλογο – Εκπαιδευτικό

«Οι πιο ωραίες ιστορίες θα ειπωθούν για εμάς
όταν δεν Θα ναι πια κανείς για να της ακούσει»
Τάσος Λειβαδίτης
Ο Τάσος Λειβαδίτης (1922-1988), της από της σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς, συγκαταλέγεται της ποιητές της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς και χαρακτηρίζεται ως ο ποιητής του έρωτα και της επανάστασης.
Ο ΣΠΕΚ (Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου),για δεύτερη φορά, δίνει την ευκαιρία της νέους της να μελετήσουν και να εκφραστούν μέσα από το έργο μεγάλων Ελλήνων δημιουργών. Τιμώμενος ποιητής αυτή τη φορά είναι ο Τάσος Λειβαδίτης. Οι νέοι της, αντλούν στοιχεία, εμπνέονται από το έργο του ποιητή και συνθέτουν της δικές της δημιουργίες. Συγχαρητήρια και έπαινος αξίζουν σε όλους.
Σύμφωνα, λοιπόν, με της νέους της ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης εκφράζει την ουσία της ύπαρξής της και το νόημα του κόσμου μέσα από έναν πανανθρώπινο λόγο. Η δημιουργία της κόσμου με ειρήνη, ισότητα, αλληλεγγύη, με σεβασμό στο συνάνθρωπό της και η δίψα του ανθρώπου να αγωνιστεί για την υπεράσπιση των αξιών και των ιδανικών του χωρίς να επαναπαύεται, είναι στοιχεία που καθόρισαν και διαμόρφωσαν τον τρόπο σκέψης και έκφρασης των νέων της ποιητών. Μέσα στο έργο του Τάσου Λειβαδίτη, οι νέοι της εντοπίζουν τον έντονο ρομαντισμό, τη σύγκλιση του έρωτα και της επανάστασης, τη ματαιότητα του έρωτα, τον πόθο του ανεκπλήρωτου, την επιδίωξη του ανέφικτου που οδηγεί στο όνειρο, το παράδοξο, το ακραίο, τη συντριβή στη ζωή μέσα από την οποία δυναμώνουμε και εμπνεόμαστε. Ο άνθρωπος μάχεται, ερωτεύεται, δε φοβάται να χάσει ούτε να χαθεί, υπερασπίζεται αυτό που πιστεύει και νιώθει.
Οι νέοι της σήμερα δηλώνουν έτοιμοι να αγωνιστούν και να παλέψουν για την αγάπη, της αξίες και τα ιδανικά της, για τη δημιουργία της καλύτερου κόσμου για όλους της ανθρώπους, γιατί της λέει και ο ποιητής:
«Αν δεν πεθαίνουμε ο της για τον άλλο είμαστε κιόλας νεκροί»
Τ. Λειβαδίτης
Συγχαρητήρια για άλλη μια φορά στον ΣΠΕΚ για την οργάνωση και τη διεξαγωγή του διαγωνισμού και καλή συνέχεια στο έργο σας.
Νίκος Ευθυμίου
Φιλόλογος – Εκπαιδευτικός

Χαιρετισμός από την Έλενα Καραγιάννη – Βαρνάβα, Φιλόλογο – Εκπαιδευτικό – Συγγραφέα

Χαιρετίζω την Έκδοση της Ανθολογίας Ποίησης Νέων ‘’Για τον Τάσο Λειβαδίτη’’ που έγινε η αιτία να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα τους οι νέοι άνθρωποι.
Συγχαίρω την κα Σίσσυ Σιγιουλτζή- Ρουκά Πρόεδρο του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας και Κύπρου (ΣΠΕΚ), για την πρωτοβουλία της να μεταλαμπαδεύσει στους νέους τα ιδεώδη και τις αξίες του Ελληνισμού μέσα από την Λογοτεχνία και ειδικά την Ποίηση του Τάσου Λειβαδίτη. Την ευχαριστώ από καρδιάς για την πρότασή της να συμμετάσχω σ’ αυτήν τη Λογοτεχνική πανδαισία.
Με ξεχωριστό ενδιαφέρον διάβασα τα ποιητικά έργα που περιλαμβάνονται στην Ανθολογία Ποίησης των Νέων ‘’ Για τον Τάσο Λειβαδίτη’’. Ήταν μεγάλη η χαρά μου να συναντηθώ και να επικοινωνήσω με τριάντα τέσσερις (34) νέους λογοτέχνες, της Ελλάδας και της Κύπρου τα έργα των οποίων ανθολογούνται σε αυτήν την Έκδοση του ΣΠΕΚ. Μου δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσω τον καθένα ξεχωριστά και όλους μαζί σε μια κοινή προσπάθεια προώθησης των αξιών του Ελληνισμού μέσα από τη Λογοτεχνία.
Είναι αξιοπρόσεχτη η ωριμότητα, η ευαισθησία και ο σεβασμός που επέδειξαν οι νέοι μας προσεγγίζοντας την Ποίηση του Τάσου Λειβαδίτη. Αξιολόγησαν το ύφος, το ήθος, τον ανθρωποκεντρικό και οικουμενικό χαρακτήρα του Ποιητή. Εμπνεύστηκαν από τον ρομαντισμό του, την αγάπη του για τη γυναίκα και τον ανεκπλήρωτο έρωτα, τη μαχητικότητα και την ανάγκη του ανθρώπου να αγωνιστεί για ένα ελπιδοφόρο μέλλον, όπου θα επικρατούν οι πανανθρώπινες ιδέες της δικαιοσύνης, της αγάπης της ειρήνης.
Η μέθεξη στο ποιητικό έργο του Τάσου Λειβαδίτη, τους έδωσε το έναυσμα να αποτυπώσουν τα δικά τους λογοτεχνικά έργα, Ποιήματα ή Πεζά με γλωσσική επάρκεια να σταθούν με κριτικό πνεύμα στο σημερινό κόσμο, που δε διαφέρει από το μεταπολεμικό κόσμο του Τάσου Λειβαδίτη, ορθώνοντας τα δικά τους όρια αντίστασης , όχι από εγωκεντρισμό αλλά από αγάπη προς το συνάνθρωπο, όπως το έθεσε ο Ποιητής: ‘’Και όταν δεν πεθαίνει ο ένας για τον άλλον, είμαστε κιόλας νεκροί‘’.
Εύχομαι οι νέοι μας , όντας εν δυνάμει οι νέοι ποιητές που θα κυοφορήσουν τον νέο κόσμο του μέλλοντος, στηριγμένοι στις αξίες του Οικουμενικού Ελληνισμού να αποτελέσουν, ‘’αυτό το αστέρι για όλους μας‘’.
Έλενα Καραγιάννη – Βαρνάβα
Φιλόλογος – Εκπαιδευτικός Δοκιμιογράφος, Συγγραφέας

Από το Οπισθόφυλλο της Ανθολογίας

«Διαβάζοντας αυτήν την Ανθολογία των νέων, πάνω στην ποίηση του Τάσου Λειβαδίτη, νιώθω κάτι πολύ ασυνήθιστο. Νιώθω τυχερός, σοφότερος, αν όχι και νεαρότερος! Ο Αντώνης Σαµαράκης έγινε διάσηµος από το 1954 όταν τότε έγραψε το ‘Ζητείται Ελπίς’, ένα διήγηµα, συνδυασμό κοινωνικού προβληµατιςµού και ψυχολογικής παρατήρησης µέσα σε µια ατµόσφαιρα ιδεολογικής κρίσης και υπαρξιακού άγχους, που χαρακτήριζε τη µεταπολεµική εποχή. Ο Τάσος Λειβαδίτης βίωνε τότε µια τραχιά ζωή. Οι νέοι µας σήµερα ζουν σ’ έναν κόςµο που εµείς οι παλιότεροι τούς τον κάναµε δύσβατο και αφιλόξενο να τον ζήσουν και να προκόψουν. Και όµως ! Tόσο ο Λειβαδίτης όσο και οι διακριθέντες νέοι του Β’ Διαγωνιςµού του Συνδέςµου Πολιτιςµού Ελλάδας Κύπρου – µε δικά της ποιήµατα ή κείµενα πάνω στην ποίηση του εξαίσιου Λειβαδίτη – απαντούν στον Σαµαράκη µε παρρησία και ευαισθησία: ‘Ναι, παρά της διαψεύσεις, εµείς θα µαχόµαστε για το όραµά, για την αγάπη, τον συνάνθρωπο, για ακατάλυτες αξίες που αντέχουν. Διεκδικούµε την ελευθερία και ένα καλύτερο και φωτεινό µέλλον. Θα κατακτούµε µε θυσίες τα όνειρά µας, σε µάχες µε κάθε κόστος, όχι για το ‘εγώ’ αλλά το ‘συλλογικό καλό’. Η αγάπη δίνει ζωή και δύναµη να ξεπερνάµε τα όρια της λογικής και της πραγµατικότητας, να υπερβαίνουµε τον εαυτό µας.’ Γι’ αυτό νιώθω τυχερός : γιατί οι νέοι της της Β’ Ανθολογίας µε διδάσκουν να συνεχίσω να µάχοµαι, µε φρέσκια πνοή. Συγχαίρω τον ΣΠΕΚ που δίνει την ευκαιρία σε 34 νέους να µιλήσουν τόσο όµορφα, µε στίχο και κείµενο – της έδωσε της αρχές του 2020 την ευκαιρία σε της 41 εξαίσιους νέους στην Α’ Ανθολογία να εκφράσουν ανάλογα οράµατα και σκέψεις, εµπνευςµένοι από την ποίηση της Κικής Δηµουλά.»
Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης
τ. καθηγητή ΑΕΙ ΜΙΜ -Cyprus, συγγραφέας, ποιητής
Αντιπρόεδρος Συνδέσµου Πολιτισµού Ελλάδας Κύπρου
Πρόεδρος Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου

Βίντεο – Οπτικοποιήσεις | Ανθολογία Ποίησης Νέων ΣΠΕΚ «Για τον Τάσο Λειβαδίτη» https://www.youtube.com/watch?v=Fg5c6q3vIic

Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά ΜΑ, ΒΑ
Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ)

Hellenic Cypriot Cultural Association (HCCA)

Web: www.cultural-association.org

E-mail: president@cultural-association.org 

Facebook | YouTube | Twitter | Instagram

Παραγωγός Προγραμμάτων Πολιτισμού
Μέλος ΕΔΗΠΗΤ | Radio1d.gr

Φιλόλογος – Λογοτέχνης – Συγγραφέας

Facebook | Facebook Page | YouTubeTwitter | LinkedIn

Instagram | Pinterest | https://sissysigioultzirouka.blogspot.com/

Χορηγός επικοινωνίας