Photo by Χρύσα Νικολέρη
Υποδεχόμαστε το Φεβρουάριο του 2021 με πρωτοποριακό project της ΕΠΙΜΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ το οποίο πρότεινε και επιμελείται η καλλιτέχνις Χρύσα Μπαρζόκα.
Στο πρότζεκτ γνωστοί καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό θα εκθέτουν με έργα στραμμένα προς την κρυστάλλινη βιτρίνα έτσι ώστε οι θεατές να μπορούν να θαυμάσουν δημιουργίες από τον εξωτερικό αύλειο χώρο – στο κλίμα της εποχής… Η έκθεση θα βρίσκεται εκεί όλο τον Φεβρουαριο επιμένοντας να συγκεντρώνει την προσοχή και την συναισθηματική φόρτιση του θεατή.
Συμμετέχετε κι εσείς σε αυτό το project. Ποιο συναίσθημα πιστεύετε πως επικρατεί στον επισκέπτη αντικρίζοντας το δικό σας έργο; Είμαι ενθουσιασμένη που συμμετέχω στο συγκεκριμένο project!
Η Χρύσα δεν σταματάει να μας εκπλήσσει με τις πρωτότυπες ιδέες της! Αλλά δεν μένει μόνο στην ιδέα. Τις υλοποιεί όλες και μάλιστα άμεσα!
Έτσι και το δικό μου έργο από τη σειρά: Spread the love, μία πόρτα με καρδιές, που σου επιτρέπει να «περάσεις» στο χώρο της αγάπης φαντάζομαι ότι μόνο θετικά συναισθήματα θα δημιουργήσει στον επισκέπτη που θα την αντικρύσει..
Κι αν θέλετε να γίνω πιο συγκεκριμένη, σας παραθέτω τα συναισθήματα ενός φίλου μου, καλλιτέχνη κι αυτού, χορευτή και σκηνοθέτη, του Γιάννη Μαργαρώνη, που τα έβαλε στο χαρτί και μου τα έστειλε όταν αντίκρυσε το έργο μου:
«Μια καρδιά που πήρε σχήμα για να συλλάβει το άπειρο, που προσπαθεί να χωρέσει κάπου για να το κουβαλάμε σαν φυλακτό κι ελπίδα. Σαν άφεση δεινών και φόβων. Σαν υπενθύμιση πως είμαστε γεννήματα αγάπης και μόνο αγάπη μπορεί να προσφέρει αυτή η καρδιά, ακόμα κι αν είναι φτιαγμένη από σίδερο!»
Τι συμβολίζει για εσάς η συμμετοχή σας, στο γυάλινο περίπτερο, στη Νέα παραλία; Η συμμετοχή μου στο γυάλινο περίπτερο στη Νέα Παραλία συμβολίζει, όπως και όλο το project, την αισιοδοξία που οφείλουμε να σκορπίσουμε απλόχερα στους συμπολίτες μας. Το μήνυμα ότι «δεν είσαι μόνος αυτό το διάστημα». Κάποιοι άνθρωποι σκέφτηκαν να κάνουν κάτι για να «ομορφύνουν» και να «αλλάξουν» τη διάθεσή σου. Ίσως για να σε «προβληματίσουν», ίσως για να σου δώσουν την ευκαιρία ακόμη και της αρνητικής κριτικής –αν δεν σου αρέσουν τα έργα, αλλά σε κάθε περίπτωση να σε βγάλουν από τις μαύρες σκέψεις της καραντίνας…
Και λόγω θέματος, το έργο μου μόνον αγάπη σκορπάει, νομίζω…
Πώς νομίζετε ότι μπορεί να επιδρά στους θεατές αυτή η πρωτοβουλία τη δεδομένη εποχή; Αυτή η πρωτοβουλία τη δεδομένη εποχή δεν μπορώ να φανταστώ ότι δεν επιδρά θετικά στους θεατές…
Μια αφορμή για βόλτα, για να φύγει λίγο το μυαλό τους από τα δύσκολα, μια αφορμή για κριτική, μια αφορμή για… φωτογραφίες, μια αφορμή για χαμόγελα, μια αφορμή για να γεμίσει συναισθήματα η καρδιά τους…
Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ μπορεί να προτείνει εναλλακτικό τρόπο αντιμετώπισης μίας επερχόμενης δυστοπίας; Υπάρχει ανάγκη για νέες καλλιτεχνικές δράσεις και πρακτικές την εποχή του ιού; Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ όλα τα μπορεί.
Οι καλλιτέχνες όλα τα μπορούν.
Σε εποχές κρίσης γεννιούνται έργα ξεχωριστά. Έργα με μηνύματα. Έργα που δείχνουν το δρόμο, το μέλλον…
Η Θεσσαλονίκη στο πέρασμα των χρόνων νοιώθετε ότι αγκαλιάζει τους καλλιτέχνες; Η Θεσσαλονίκη και οι Θεσσαλονικείς πάντα αγκάλιαζαν και αγκαλιάζουν τους καλλιτέχνες.
Ειδικά οι νέες γενιές, προβάλλουν το έργο των καλλιτεχνών μέσα από τα social media, μέσα από ραδιοφωνικές εκπομπές, μέσα από τον ηλεκτρονικό τύπο.
Η Θεσσαλονίκη είναι…καλλιτεχνούπολη!