With the co-financing of the European Union Erasmus + Program

Για την συμμετοχική δημοκρατία και τις δίκαιες θέσεις εργασίας σε μια δίκαιη ζωή, μίλησαν οι τριανταέξι (36) νέες και νέοι από έξι χώρες της Ευρώπης, την Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Βρετανία, Τουρκία και Ελλάδα, οι οποίοι βρέθηκαν για μία εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, που υλοποιεί το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας (Κ.Κ.Π.Κ.Μ.).

Οι 36 νέες και νέοι διέμειναν για μία εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη από τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα Erasmus+, με τον τίτλο «Δίκαιες θέσεις εργασίας, δίκαιη ζωή» και είχαν συναντήσεις με εκπροσώπους της κυβέρνησης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, των Δήμων και φορέων, ενώ ξεναγήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και έζησαν για μία εβδομάδα το σφυγμό της πόλης.
Η ξενάγησή στη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης 20 Νοεμβρίου από τα γραφεία του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας (Κ.Κ.Π.Κ.Μ.), όπου έγινε η υποδοχή των 36 νέων και την αρχηγών των αποστολών, από την Πρόεδρο του Κέντρου κ. Συλβάνα Καρασαββίδου, η οποία ανέπτυξε τις δράσεις και τους στόχους του Κέντρου, όπως είναι η άρση του κοινωνικού αποκλεισμού, η κοινωνική συνοχή, η εξάλειψη της φτώχειας και η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών πρόνοιας στους πολίτες της περιοχής.
Το μεσημέρι της Τρίτης 20 Νοεμβρίου οι νέες και οι νέοι, συναντήθηκαν με την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης κ. Καλυψώ Γούλα στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία τους παρουσίασε τον τρόπο λειτουργίας του, αλλά και τις δράσεις και τις πολιτικές που εφαρμόζονται από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πρόνοιας και Νεολαίας.
Το μεσημέρι της Πέμπτης 22 Νοεμβρίου 2018, οι νέες και οι νέοι επισκέφθηκαν το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), όπου στην αίθουσα εκδηλώσεων τους υποδέχθηκε ο κ. Θεόδωρος Αξυλιθιώτης, PSLO Officer της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ελλάδα και σύμβουλος του προέδρου του ΕΒΕΘ, και τους παρουσίασε τις δράσεις και το έργο που επιτελεί το Επιμελητήριο. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και συζήτησε με τους νέους ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης.
Το απόγευμα της Πέμπτης 22 Νοεμβρίου, στις νέες και τους νέους μίλησε ο κ. Γιώργος Αγγελόπουλος, προϊστάμενος του Πρωθυπουργικού Γραφείου στη Θεσσαλονίκη, όπου μίλησε για τις πολιτικές που αναπτύσσει η κυβέρνηση για τη δίκαιη ανάπτυξη και τις πολιτικές που εφαρμόζει για τους νέους, αλλά και την επιχειρηματικότητα και την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού και την κοινωνική πολιτική με στόχευση τις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού που χτυπήθηκαν από την κρίση.
Την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, οι 36 νέοι επισκέφθηκαν την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου το θέμα της συζήτησης ήταν «Συμμετοχή των νέων στα κοινά. Φόβοι και προσδοκίες: οικοδομούμε και διαμορφώνουμε το μέλλον μας, ναι ή όχι;». Τους νέους τους υποδέχθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Περιφερειάρχης κ. Απόστολος Τζιτζικώστας και η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου, οι οποίοι ανέπτυξαν τις δράσεις της Περιφέρειας προκειμένου να φέρουν στα κοινά τις νέες και τους νέους.
Τελευταία επίσκεψη των νέων ήταν το μεσημέρι της Παραασκευής 23 Νοεμβρίου στο Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη και το θέμα της συνάντησης ήταν «Δυσανεξία των νέων στην πολιτική». Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πυλαίας Χορτιάτη, και οι 36 νέοι, συζήτησαν με δημοτικούς συμβούλους νεαρής ηλικίας.
Η παραμονή των 36 νέων στην Ελλάδα έκλεισε το βράδυ της Παρασκευής 23 Νοεμβρίου, με διαπολιτισμική βραδιά που διοργανώθηκε στο ξενοδοχείο που διέμεναν και η κάθε ομάδα παρουσίασε τα τοπικά προϊόντα και την παραδοσιακή κουζίνα της χώρας της.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα, οι νέες και οι νέοι αντάλλαξαν πληροφορίες σε σχέση με τις πολιτικές για τους νέους που υπάρχουν στις χώρες τους, τις ομοιότητες και τις διαφορές, προσπάθησαν να αναλύσουν τα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία, αλλά και τους κινδύνους στην καριέρα τους, όπως η αποχή από τους δημοκρατικούς θεσμούς, το έλλειμμα που υπάρχει στις πολιτικές πρόνοιας και κοινωνικής προστασίας, η λιτότητα, η υποαπασχόληση και οι κίνδυνοι του internet.
Οι συμμετέχοντες νέοι από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μη, γνώρισαν από πρώτο χέρι τις δημοκρατικές αξίες που υπερασπίζονται οι πολιτικοί και κοινωνικοί θεσμοί της κοινότητας της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Θεσσαλονίκη, οι νέοι είχαν τη δυνατότητα να αναπτύξουν εργαστήρια, videoforums, να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές και πολιτιστικές εκδρομές και να ενισχύσουν δεξιότητες και ικανότητες σχετικές με την απασχόληση.