Η Αθήνα είναι γνωστή όχι μόνο για τα ιστορικά της κτίρια και αξιοθέατα, αλλά και για τους ιστορικούς της δρόμους. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς έχουν πάρει ονόματα διάσημων ανδρών της αρχαιότητας, αντανακλώντας έτσι, κατά μία έννοια, κάτι από τις λαμπρές προσωπικότητες και το διαχρονικό έργο τους!
Πάμε λοιπόν να κάνουμε μια εικονική βόλτα στην Αθήνα, διασχίζοντας μερικούς από τους δρόμους που έχουν πάρει το όνομά τους από διάσημους αρχαίους Έλληνες.
Σόλωνος
Η Σόλωνος είναι ένας από τους πιο κεντρικούς δρόμους του Κολωνακίου! Σίγουρα τον έχεις κάποια στιγμή διασχίσει καθοδόν σε κάποιο γυμναστήριο στο Κολωνάκι, κάποια boutique ή ένα από τα δημοφιλή all-day bar της περιοχής.
Η οδός αυτή έχει πάρει το όνομά της από τον Σόλωνα (Σόλων ο Αθηναίος), ο οποίος υπήρξε φιλόσοφος, ποιητής και νομοθέτης στην αρχαιότητας. Ήταν, μάλιστα, ένας από τους επτά σοφούς της Αρχαίας Ελλάδας. Γόνος αριστοκρατικής οικογένειας και πολυταξιδεμένος, λόγω του επαγγέλματος του πατέρα του που ήταν έμπορος, ο Σόλων είχε έρθει σε επαφή με διάφορους πολιτισμούς από νεαρή ηλικία. Οι εμπειρίες και οι γνώσεις που απέκτησε από τα ταξίδια του τον βοήθησαν να μετατραπεί σε έναν από μία από τις πιο επιφανείς προσωπικότητες της εποχής του.
Αρχικά, έγινε γνωστός στο κοινό ως ποιητής, μέσα από τις ελεγείες (δίστιχα ποιήματα) που έγραψε, οι οποίες είχαν κυρίως πολιτικό χαρακτήρα και παρακινούσαν τους Αθηναίους, επηρεάζοντας την κοινή γνώμη. Έτσι, ο Σόλωνας επιλέχθηκε ως νομοθέτης και θέσπισε μια σειρά από τολμηρά και δραστικά μέτρα, τα οποία έφεραν πολλές μεταρρυθμίσεις. Οι νόμοι αυτοί ήταν και η βάση πάνω στην οποία χτίστηκε η κλασική αθηναϊκή δημοκρατία!
Ηροδότου
Η οδός Ηροδότου είναι άλλος ένας πολύ γνωστός δρόμος στην περιοχή του Κολωνακίου. Ο δρόμος αυτός ξεκινά από την Βασιλίσσης Σοφίας και φτάνει λίγο πριν την πλατεία Δεξαμενής. Κατά μήκος της Ηροδότου υπάρχει πλήθος καταστημάτων, από ζαχαροπλαστεία, όπως το Cake, μέχρι μαγαζιά με ρούχα, είδη σπιτιού και πολλά άλλα.
Η οδός Ηροδότου έχει πάρει το όνομά της από τον Ηρόδοτο, τον κορυφαίο ιστορικό της αρχαίας Ελλάδας. Γνωστός και ως Πατέρας της Ιστορίας, όπως τον χαρακτήρισε ο Κικέρωνας, ο Ηρόδοτος είχε καταγράψει τις μάχες μεταξύ των Ελλήνων και των Περσών στο έργο του Ιστορίαι, το οποίο είναι και το πιο γνωστό του.
Όπως και ο Σόλων, έτσι και ο Ηρόδοτος είχε κάνει πολλά ταξίδια, στα οποία είχε επισκεφθεί τα νησιά του Αιγαίου, την Έφεσο, τη Σμύρνη, και την Ιταλία. Στα μέρη που πήγαινε, ο Ηρόδοτος κατέγραφε τον πολιτισμό των λαών, τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούσαν σε κάθε μέρος, καθώς και τις μορφές διοίκησης που υπήρχαν. Το έργο που άφησε είναι ανεκτίμητο!
Διογένους
Ένας από τους πιο όμορφους και ιστορικούς δρόμους της Πλάκας, η οδός Διογένους είναι must προορισμός για χαλαρές κυριακάτικές βόλτες στο κέντρο της Αθήνας. Κατά μήκος του θα βρεις διάφορες παραδοσιακές ταβέρνες, μαγαζάκια, καθώς και το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, το οποίο αξίζει να επισκεφθείς!
Ο Διογένης (Διογένης ο Κυνικός ή Διογένης ο Σινωπεύς), από τον οποίο πήρε το όνομά του ο συγκεκριμένος δρόμος, ήταν ένας διάσημος αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος της σχολής του κυνισμού. Η σχέση του με τον κυνισμό ξεκίνησε όταν βρέθηκε στην Αθήνα, εξόριστος από τους Σινωπείς και συνάντησε τον Αντισθένη, ο οποίος ήταν ιδρυτής της σχολής των Κυνικών φιλοσόφων.
Με βάση την κυνική φιλοσοφία, τις αρχές της οποίας ακολουθούσε, ο Διογένης έκανε μια απλή και λιτή ζωή, καθώς πίστευε ότι η ευτυχία κρύβεται στην αυτάρκεια και την αυτογνωσία. Ένα περιστατικό της ζωής του Διογένη που έχει μείνει στην ιστορία αφορά στη συνάντησή του με τον Μέγα Αλέξανδρο. Πιο συγκεκριμένα, ο Μεγάλος Αλέξανδρος ήθελε να γνωρίσει το Διογένη και όταν τελικά τον συνάντησε, τον ρώτησε αν χρειάζεται κάτι. Στην ερώτηση αυτή, ο Διογένης απάντησε ‘Παραμέρισε λίγο, γιατί μου κρύβεις τον ήλιο’, το οποίο έκανε τον Μέγα Αλέξανδρο να δηλώσει μετά τη συνάντησή τους πως αν δεν ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος, θα ήθελε να είναι ο Διογένης!
Η Αθήνα είναι γεμάτη από ιστορικούς δρόμους -μια βόλτα στο κέντρο της πόλης θα σε φέρει σε επαφή με την ιστορία της Ελλάδας και των προσωπικοτήτων της!