Tρούλη Γεωργία: “Η εικαστική έκφραση είναι ζωογόνα, ενεργειακή και θεραπευτική όπου χρειάζεται, καθώς και ανυψωτική για το πνεύμα του ανθρώπου.”

“Μετά τον απεγκλωβισμό, θέλω όλα να κυλήσουν ομαλά, να μην χρειαστεί να ξαναμπούμε σε τέτοιες διαδικασίες, να έχουμε σαν άνθρωποι συνείδηση της τρωτότητας αλλά και της δύναμής μας, να συναντήσω από κοντά ανθρώπους που έχω να δω καιρό”

H τέχνη μπορεί να μας βοηθήσει αυτήν την περίοδο; Πως λειτουργεί η τέχνη για τον ψυχισμό του ανθρώπου την εποχή του covid-19; Η τέχνη μπορεί -μεταξύ άλλων-να αποτελεί εργαλείο και συνθήκη ενασχόλησης που ωφελεί σε πολλές διαστάσεις τον ανθρώπινο νου και τον ψυχισμό. Μια από τις πολλές λειτουργίες της τέχνης είναι να απελευθερώσει και να αναγνωρίσει άμεσα εκπεφρασμένα ή συνδηλωτικά ή υποκείμενα συναισθήματα καθώς και να γίνει δίαυλος ή εφαλτήριο για τις πνευματικές διεργασίες του ανθρώπου.
Ειδικά σε περιόδους κρίσης η τέχνη αποτέλεσε πεδίο έκφρασης και επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων και λαών. Οι καλλιτέχνες σε περιόδους κρίσης επίσης δημιούργησαν αριστουργήματα. Την ιστορία της ανθρωπότητας την διατρέχει, την συμπληρώνει σε παράλληλη και διατέμνουσα πορεία η ιστορία της τέχνης. Στην πανδημία όπου ο εγκλεισμός καθίσταται αναγκαίος, η ανάγκη για άνοιγμα στην πύλη της τέχνης με όποιον τρόπο θέλει και μπορεί ο κάθε άνθρωπος μπορεί να αποβεί σωτήρια και να προκύψουν πολλές ευχάριστες εκπλήξεις από αυτό. Για τους καλλιτέχνες πόσο μαλλον, αυτό προκύπτει σαν φυσική συνέπεια.

Πώς μπορεί η ζωγραφική να βοηθήσει αυτό το διάστημα όπου είναι έντονο το συναίσθημα της ανησυχίας, του φόβου και του εγκλεισμού; Η τέχνη από τις πιο απλές μορφές της μέχρι τις πιο υψηλές της δονήσεις και πτυχές είναι θεραπευτική και βοηθητική, αναμφισβήτητα. Προσωπικά πιστεύω πως πολλά καθημερινά πράγματα και καταστάσεις στην ζωή μας μπορούν, εάν τα δούμε με πιο ευρεία οπτική, να μας κάνουν να νιώσουμε ότι αποτελούν εκφράσεις της τέχνης. Ούτως ή άλλως οι πιο πολλοί άνθρωποι στην καραντίνα περνούν τον χρόνο τους με ενασχολήσεις που εμπεριέχουν την διάσταση της τέχνης : μαγειρική, κηπουρική, μουσική, ταινίες, χορός, γυμναστική, χαλάρωση, διακόσμηση, κατασκευές, χειροτεχνίες, παιχνίδια, ανάγνωση βιβλίων, συγγραφή, επιμορφώσεις, επικοινωνία και πολλά άλλα. Τώρα ένα κάποιοι ασχολούνται με την εικαστική έκφραση και σε ποιο επίπεδο και με ποια μέσα ο καθένας, είναι ένα άλλο σημείο από το όλον. Σίγουρα είναι κάτι πολύ όμορφο και πολύ θεμιτό. Η εικαστική έκφραση είναι ζωογόνα, ενεργειακή και θεραπευτική όπου χρειάζεται, καθώς και ανυψωτική για το πνεύμα του ανθρώπου. Η Art therapy τις τελευταίες δεκαετίες έχει συμβάλλει σημαντικά ως θεραπευτικό εργαλείο, ως αναπτυξιακό εργαλείο, ως διαγνωστικό εργαλείο. Η διαδικασία της δημιουργίας άλλωστε έχει αποδειχθεί πόσο συμβάλλει στην ψυχοκοινωνική ωρίμανση του ανθρώπου, στην ενσυναίσθηση, στην συγκέντρωση, στην αποκλίνουσα και στην συγκλίνουσα σκέψη, στην επίλυση προβλημάτων, στον σχεδιασμό στόχων, στην αφαίρεση, στην σφυρηλάτηση στοιχείων προσωπικότητας και σε πολλά άλλα χαρακτηριστικά και δεξιότητες που αναπτύσσονται μέσα από αυτήν την διαδικασία. Η ζωγραφική, εάν κάποιος επιλέξει αυτήν την μορφή έκφρασης, είναι βοηθητική αυτήν την περίοδο, καθώς ο άνθρωπος βιώνει την χαρά της δημιουργίας, βλέπει τις υφές και την συμπεριφορά των υλικών, πειραματίζεται και έρχεται σε ένα πιο εσωτερικό σημείο εστίασης του εαυτού και της σκέψης. Κι έπειτα υπάρχει κάτι έξω από αυτόν.
Πιστεύω πως όλη η διαδικασία της ανθρώπινης ύπαρξης και της ζωής γενικότερα είναι μια διαρκής δημιουργία και άρα, για μένα, Τέχνη.

Εσείς πώς βιώνετε αυτό το διάστημα ως καλλιτέχνης; Ποιος είναι ο ρόλος της τέχνης σας σήμερα; Βιώνω αυτό το διάστημα του covid και του lockdown σαν ένα bold σημείο στην αφήγηση της ιστορίας της ανθρωπότητας πάνω στην γη (γιατί για την ίδια την γη μάλλον είναι κάτι ανακουφιστικό, ανανεωτικό και όμορφο). Σκέφτομαι ότι αυτή η παγκόσμια παύση ίσως μας δώσει την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε κάποια ανθρώπινα θέματα και συμπεριφορές συσχέτισης με τον εαυτό μας, με τους άλλους και με το περιβάλλον σε πρακτικό, σε υπαρξιακό και σε πνευματικό επίπεδο. Να φτάσουμε στον πυρήνα της αξιολόγησης για το κάθε τι. Οι εξαντλητικοί ρυθμοί και η οικονομία και τα deadlines και η υγεία και οι φιλοδοξίες και οι ματαιοδοξίες θα επανέλθουν αργά η γρήγορα. Το θέμα είναι τι διεργασίες έχουν συντελεστεί όλο αυτό το διάστημα στον καθένα μας. Ας ελπίσουμε προς το καλύτερο.
Δημιούργησα κάποια έργα αυτό το διάστημα και συνεχίζω να ζωγραφίζω και να βγάζω κάποιες φωτογραφίες σε κοντινές βόλτες στην παραλία. Η όλη διαδικασία με κάνει πολύ χαρούμενη. Συνεχίζω να είμαι αισιόδοξη και με σχέδια για κάποιες μελλοντικές εκθέσεις και συνεργασίες.
Επίσης δουλεύω με τηλεδιασκέψεις με παιδιά Γυμνασίου όπου εκεί ο ρόλος μου είναι να κρατήσω αρκετά υψηλά το ηθικό των παιδιών που είναι σε εγκλεισμό και να δώσω ερεθίσματα για σκέψη και δημιουργία. Ευτυχώς τα παιδιά έχουν διάθεση, πολλή φαντασία και πολλή ευρηματικότητα και παρουσιάζουν καταπληκτική δουλειά στα εικαστικά.
Άλλο ένα δείγμα του πόσο σημαντική είναι η Τέχνη σε περιόδους κρίσης.

Υπάρχουν ευκαιρίες για τον χώρο της ζωγραφικής μέσα σε αυτό το διάστημα; Ποια είναι η επόμενη μέρα για εσάς μετά τον απεγκλωβισμό; Για τη ζωγραφική ως διαδικασία, ευκαιρία υπάρχει πάντα. Για το ζωγραφικό έργο ως προιόν και αντικείμενο έκθεσης, υπήρξαν αυτό το διάστημα κάποιες εκθέσεις οι οποίες διοργανώθηκαν διαδικτυακά και είχαν και πολύ καλό feedback. Από εκεί και πέρα η δυνατότητα της έκθεσης σε κάποια πλατφόρμα και σελίδα ενός έργου είναι επίσης κάτι που γίνεται ούτως η άλλως. Θεωρώ ότι η τέχνη της ζωγραφικής είναι κατά κύριο λόγο μια ζώσα ύλη και απαιτεί ζωντανό, πραγματικό χώρο και ανθρώπους.
Μετά τον απεγκλωβισμό, θέλω όλα να κυλήσουν ομαλά, να μην χρειαστεί να ξαναμπούμε σε τέτοιες διαδικασίες, να έχουμε σαν άνθρωποι συνείδηση της τρωτότητας μας αλλά και της δύναμης μας, να συναντήσω από κοντά ανθρώπους που έχω να δω καιρό.
Στον χώρο της δημιουργίας, έχω κάποια σχέδια με συναδέλφους εικαστικούς, θα δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Βιογραφικό. H Γεωργία Τρούλη γεννηθηκε το Νοέμβριο του 1979. Κατάγεται από την Κρήτη. Είναι απόφοιτος της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, απόφοιτος της Φιλοσοφικής σχολής του Α.Π.Θ.(τμήμα Ψυχολογίας), απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ και φοιτήτρια της σχολής Πολιτικών Επιστημών του ίδιου πανεπιστημιακού ιδρύματος. Ασχολείται με την συγγραφή, έχει εκδώσει έξιποιητικά βιβλία και δημοσιεύει κείμενα και ποιήματα σε διάφορα έντυπα και ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά.Παράλληλα πραγματοποιεί δράσεις στην πόλη με ομάδες ποιητών και καλλιτεχνών (Ασμα Ασμάτων-Ροτόντα, Ρώμος Φιλύρας- Ψυχιατρικό Νοσοκομείιο Θεσσαλονίκης, Γυναικέια Κραυγή- Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 3χ3 Πεδίο Δράσης Κόδρα κ.α.). Έχει πραγματοποιήσει τεσσερις ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε ομαδικές. Έργα της έχουν φιλοτεχνήσει λογοτεχνικά περιοδικά και βιβλία εκδόσεων. Εργάζεται στην δευτεροβαθμια εκπαιδευση ως εικαστικός.