Συχνοί προβληματισμοί που έχουμε για τα μάτια και λύσεις

Ο σοφός λαός ανέκαθεν εξυμνούσε τη σημαντικότητα των ματιών και η παράδοση μάς έχει χαρίσει παροιμίες, τραγούδια και γνωμικά για το σπουδαίο αυτό όργανο του σώματος. Φτάνουμε στο σήμερα και αν αναρωτιόμαστε τί πρέπει να προσέχουμε σαν τα μάτια μας… τότε η απάντηση είναι τα ίδια μας τα μάτια, καθώς μόνο με αυτά μπορούμε να αντιληφθούμε τα οπτικά ερεθίσματα του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Ποιες είναι όμως οι πιο συχνές απορίες που έχουμε για τα μάτια και πώς μπορούν αυτές να απαντηθούν; Σας τα απαντάμε όλα στη συνέχεια του άρθρου!

Κάθε πότε πρέπει να πραγματοποιούμε οφθαλμολογικό έλεγχο;

Η οφθαλμολογική εξέταση είναι ιδιαίτερα σημαντική και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραλείπεται. Φυσικά, όπως και στις περισσότερες περιπτώσεις, μία ομάδα του πληθυσμού είναι καλό να την πραγματοποιεί πιο συχνά από το ενδεδειγμένο. Πιο αναλυτικά, ένας ενήλικας μεταξύ 18 και 60 ετών χρειάζεται να εξετάζεται ανά δύο χρόνια. Στην περίπτωση όμως που ανήκουμε στην κατηγορία υψηλού κινδύνου, καθώς μπορεί να έχουμε ιστορικό οφθαλμολογικής πάθησης, διαβήτη ή πίεση, λαμβάνουμε φάρμακα κ.ά. πρέπει να εξεταζόμαστε συχνότερα.

Αν πάλι παρατηρούμε κάποια συμπτώματα στην όρασή μας, όπως είναι οι λάμψεις, η πτώση βλεφάρου, ο ερεθισμός κ.τ.λ., τότε μία άμεση επίσκεψη στον οφθαλμίατρο κρίνεται απαραίτητη.

Πώς πρέπει να φροντίζουμε τα μάτια μας;

Είναι γεγονός ότι τα μάτια μας αποτελούν ένα επιστημονικό θαύμα και με αυτόν τον τρόπο θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε. Η σωστή φροντίδα τους λοιπόν αποτελεί προτεραιότητα και στο πλαίσιο αυτό είναι καλό να δημιουργήσουμε μία όμορφη ρουτίνα που θα τα κρατάει πάντα υγιή. Οι τακτικές επισκέψεις στον οφθαλμίατρο, όπως είδαμε και παραπάνω, είναι απαραίτητες, και σε συνδυασμό με τη συστηματική τους προστασία θα διατηρήσουν τα επίπεδα της υγείας τους.

Χρειάζεται λοιπόν να είμαστε πάντα ενυδατωμένοι, να αλλάζουμε τακτικά τους φακούς επαφής και να κάνουμε συχνά διαλείμματα από τις επιβλαβείς οθόνες. Αν πάλι νιώθουμε ότι τα μάτια μας έχουν αρχίσει και ξεραίνονται, μπορούμε να εφαρμόσουμε ειδικές σταγόνες ενυδάτωσης και φυσικά να τα ξεκουράσουμε. Το σημαντικό είναι να ακολουθούμε τη συγκεκριμένη ρουτίνα με συνέπεια, αφού μόνο έτσι θα ενταχθεί αποτελεσματικά στην καθημερινότητα.

Ποιες τροφές βοηθούν τα μάτια μας;

Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε τα πλούσια οφέλη που προσφέρει η καλή διατροφή συνολικά στον οργανισμό μας, αλλά όπως είναι λογικό το θετικό της αντίκτυπο φαίνεται μεμονωμένα και σε κάθε όργανο αυτού. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν και τα μάτια μας, τα οποία “ευχαριστιούνται” ιδιαίτερα κάποιες τροφές και θρεπτικά συστατικά. Η λίστα αυτή ξεκινά με τον χαλκό και τις βιταμίνες A, C και E και φυσικά περιλαμβάνει τα Ω3 λιπαρά οξέα και τον ψευδάργυρο.

Είναι καλό λοιπόν το επόμενο καλάθι μας στο σούπερ μάρκετ να περιλαμβάνει αυγά, γιαούρτι, ξηρούς καρπούς, λαχανικά, εσπεριδοειδή, όσπρια, γλυκοπατάτες, βοδινό κρέας και άλλες σημαντικές τροφές για τα μάτια μας.

Πώς επιλέγουμε γυαλιά και κάθε πότε τα αλλάζουμε;

Ένας επίσης πολύ συχνός προβληματισμός που αντιμετωπίζουμε πολλοί από εμάς είναι η επιλογή των κατάλληλων γυαλιών, είτε για κάποια διαθλαστική ανωμαλία, είτε για την προστασία μας από την ηλιακή ακτινοβολία. Τα γυαλιά της πρώτης κατηγορίας φαίνεται να είναι εύκολη υπόθεση, καθώς απλώς ακολουθούμε τη συνταγή του οφθαλμίατρου.

Τα γυαλιά ηλίου όμως πολλές φορές δημιουργούν αφορμή συζήτησης, διότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν μη αξιόπιστα κομμάτια με φακούς που δεν προσφέρουν καμία απολύτως προστασία. Είναι σημαντικό λοιπόν να διαλέγουμε γυαλιά με φίλτρο προστασίας από τις UVB και UVA ακτίνες. Τέλος, μία καλή ιδέα είναι να επιλέγουμε γυαλιά με βάση τη χρήση τους. Αν για παράδειγμα ασχολούμαστε με εξωτερικές δραστηριότητες, ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου κατάλληλο για σπορ φαντάζει ως η ιδανική επιλογή!

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η υγεία των ματιών μας βρίσκεται στα χέρια μας. Μένει μόνο να τους δίνουμε την προσοχή που χρειάζονται και να τα φροντίζουμε καθημερινά!