Ο σουρεαλισμός και η επίδρασή του στο δυτικό πολιτισμό
Από τους ντανταϊστές και τον Αντρέ Μπρετόν, στον Μπομπ Σφουγγαράκη και τη σύγχρονη Ελλάδα
Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020
19:00 – 21:00
Σε αυτή τη συνάντηση θα μιλήσουμε για το κίνημα που άλλαξε όχι μόνο την τέχνη σε όλες της μορφές, αλλά και τον τρόπο σκέψης εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Από τη Λατινική Αμερική και τις ΗΠΑ ως την Ιαπωνία και την Ελλάδα το κίνημα αυτό πέρασε σαν τυφώνας και σάρωσε όλες τις εκφάνσεις του πολιτισμού.
Η λέξη σουρεαλιστικός έγινε η Merriam Webster’s word of the year το 2016 επειδή περιγράφει με χρήσιμο τρόπο την πραγματικότητα.
Με παραδείγματα από τις εικαστικές τέχνες, τον κινηματογράφο και τη φωτογραφία, τη λογοτεχνία, και άλλες τέχνες θα συζητήσουμε για τη φιλοσοφία του κινήματος μα περισσότερο για την επίδρασή του σε αυτές τις τέχνες, τις αισθητικές που εισήγαγε και την επιρροή του σε συγκεκριμένους καλλιτέχνες της εποχής μας. Ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης τέχνης έχει τις ρίζες του εδώ!
Οι ιδέες και οι πρακτικές του σουρεαλισμού (αρκετές είναι κληρονομιά από το DADA) δίνουν έμπνευση σε καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους, αλλά και κάθε άνθρωπο που τον ενδιαφέρει η δημιουργικότητα. Στην παρουσίασή μας θα αναφερθούμε με παραδείγματα σε αρκετές από αυτές.
Προσοχή:
Η παρουσίαση αυτή είναι δυνατόν να θίξει θρησκευτικά συναισθήματα, ηθικές και κοινωνικές αξίες! Απαιτεί ανοιχτό μυαλό και σουρεαλιστική διάθεση…
Πληροφορίες:
Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020, 7:00 – 9:00 μ.μ.
Η παρουσίαση θα γίνει μέσα από την πλατφόρμα Zoom
Κόστος 5 ευρώ
Οι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν το ποσό των πέντε ευρώ στο λογαριασμό IBAN:
GR 090 17190 2000 6902 1332 13495 Τράπεζα Πειραιώς, Φόρτης Γιώργος (τα έξοδα κατάθεσης επιβαρύνουν τον καταθέτη). Στη συνέχεια στέλνουν φωτογραφία της κατάθεσης στο email: [email protected] – στο θέμα του μηνύματος: Σουρεαλισμός – και θα τους σταλεί ο σύνδεσμος και ο κωδικός της εκδήλωσης.
Παρακαλούμε να συνδεθείτε 10 λεπτά πριν την έναρξη της εκδήλωσης. Δεν είναι δική μας ευθύνη αν ο εξοπλισμός σας δεν είναι κατάλληλος (απουσία κάμερας ή ηχείων) ή δεν γνωρίζετε πώς να τον χρησιμοποιείται. Ερωτήσεις μπορούν να γίνουν μέσα από το chat (θα δείξουμε στην αρχή της παρουσίασης πώς γίνεται αυτό).
Η ιστορία της τέχνης μπορεί να μας κάνει να απολαμβάνουμε καλύτερα την τέχνη, να βρούμε δημιουργικές ιδέες και έμπνευση για ότι κάνουμε στη ζωή μας (ειδικά αν είμαστε οι ίδιοι καλλιτέχνες), να δούμε τις ιστορικές μας γνώσεις από μια νέα οπτική και να καταλάβουμε καλύτερα τον κόσμο γενικότερα. Η ιστορία τέχνης είναι ένας πλούσιος κόσμος συναισθημάτων, ιδεών, αισθητικών, τεχνικών, τεχνολογιών, τρόπων ζωής και ιστορικών στιγμών που επηρέασαν τον πολιτισμό μας.
Βιογραφικό του Ανδρέα Κατσικούδη και οι άλλες εκδηλώσεις που οργανώνει υπάρχουν στο
http://www.akatsikoudis.blogspot.com
Ανδρέας Κατσικούδης
Twitter: twitter.com/akatsikoudis
Facebook: facebook.com/AndreasKatsikoudis
YouTube: www.youtube.com/akatsikoudis
Blog: akatsikoudis.blogspot.com