Περίπου 400 μαθητές από εννέα σχολεία παρακολούθησαν την καθηλωτική ομιλία του διακεκριμένου καθηγητή.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 35 χρόνων λειτουργίας του προγράμματος International Baccalaureate, η Σχολή Μωραΐτη και ο Σύλλογος Φίλων του Technion διοργάνωσαν την επίσκεψη του βραβευμένου με Νόμπελ Χημείας ερευνητή, Aaron Ciechanover, ο οποίος μίλησε σε μαθητές του Λυκείου και του ΙΒ, στο θέατρο του Σχολείου την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου.
Την ομιλία παρακολούθησαν επίσης μαθητές και εκπαιδευτικοί από άλλα εννέα Σχολεία της Αττικής. Τον Aaron Ciechanover προλόγισε ο κ. Δανιήλ Μπεναρδούτ, απόφοιτος της Σχολής Μωραΐτη, Πρόεδρος των Φίλων του Technion και μέλος του Board of Governors of the Technion. Την ομιλία του ακολούθησε μια σύντομη παρουσίαση του International Studies Program του Technion από την κ. Ronit Hacohen, Διευθύντρια του Προγράμματος.
Ο Aaron Ciechanover κατά τη διάρκεια της ομιλίας του είπε στους μαθητές: «Υπάρχουν δύο βασικά σημεία που θα ήθελα να κρατήσετε από αυτήν την ομιλία. Το ένα είναι να επιλέξετε κάτι που σας ενθουσιάζει, που θα το κάνετε με πάθος και που θα ξεχνάτε να κοιτάζετε το ρολόι. Μη φοβηθείτε να αλλάξετε, και εγώ άλλαξα (σημ. από την Ιατρική στη Βιοχημεία). Σχεδιάστε την καριέρα σας προσεκτικά και να ακούτε κυρίως τον εαυτό σας. Το άλλο είναι να μην ξεχάσετε να επιστρέψετε στη χώρα σας, αν σπουδάσετε στο εξωτερικό, γιατί η Ελλάδα σας χρειάζεται».
Ο Σύμβουλος Διεύθυνσης της Σχολής Μωραΐτη, κ. Αντώνης Καρτάλης, που έκανε και τον εισαγωγικό χαιρετισμό δήλωσε: «Είναι μεγάλη τιμή για το Σχολείο μας να υποδέχεται τον Καθηγητή Ciechanover και μια μοναδική ευκαιρία για τους μαθητές μας να ακούσουν την προσωπική του διαδρομή που μπορεί να αποτελέσει έμπνευση. Όπως τους είπε και ο ίδιος «Αφού τα κατάφερα εγώ, μπορείτε και εσείς».
Σχετικά με τον Aaron Ciechanover
Ο Καθηγητής Aaron Ciechanover (Ααρών Τσεχάνοβερ) μαζί με τους Αβραάμ Χέρσκο και Ίρβιν Ρόουζ ανακάλυψαν, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, τον μηχανισμό μίας από τις πλέον σημαντικές κυκλικές διαδικασίες του κυττάρου, της αποδόμησης των πρωτεϊνών Ubiquitin, λύνοντας έτσι τον γρίφο της πρωτεϊνικής υποβάθμισης, για τον οποίο τους απενεμήθη το 2004 το Νόμπελ Χημείας. Η συγκεκριμένη ανακάλυψη αφορά τη δημιουργία και εξέλιξη ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι μυϊκές και νευρολογικές ασθένειες κλπ.
Δείτε περισσότερα σχετικά με την ανακάλυψή τους εδώ
Ο Aaron Ciechanover γεννήθηκε στη Χάιφα το 1947. Σπούδασε ιατρική στην Ιατρική Σχολή του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ στο Νοσοκομείο Hadassah, μετεκπαιδεύτηκε στο Massachusetts Institute of Technology (MIT) στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ έλαβε διδακτορικό στις Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο Technion. Από το 1977 διεξάγει έρευνες και διδάσκει στο Technion, ένα από τα κορυφαία ιδρύματα στον κόσμο στην τεχνολογία και τις επιστήμες.
Σχετικά με τo Technion
Το Technion, Israel Institute of Technology, συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στον κόσμο για την τεχνολογία και τις επιστήμες. Οι απόφοιτοί του αποτελούν την πλειοψηφία των Ισραηλινών επιστημόνων και μηχανικών και πλέον του 70% των ιδρυτών και διευθυντών των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας της χώρας. Οι απόφοιτοι του Technion είναι είτε οι ιδρυτές είτε διευθύνουν τα 2/3 των ισραηλινών εταιρειών στο NASDAQ, όπου σημειωτέον το Ισραήλ έχει σήμερα τον μεγαλύτερο αριθμό εταιρειών μετά τις ΗΠΑ.
Σχετικά με τη Σχολή Μωραΐτη
Η Σχολή Μωραΐτη είναι ένας ιδιωτικός εκπαιδευτικός οργανισμός που δέχεται παιδιά από τον Παιδικό Σταθμό έως την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και τους παρέχει ένα φιλικό περιβάλλον αποδοχής και φροντίδας προεκτείνοντας έως τις αίθουσες διδασκαλίας το αίσθημα της οικογενειακής ασφάλειας. Συνδυάζοντας την εκπαιδευτική της παράδοση με τη διαρκή αναζήτηση καινοτόμων συστημάτων, προσφέρει παιδεία και εκπαίδευση υψηλού επιπέδου. Στόχο της Σχολής Μωραΐτη αποτελεί η ανάπτυξη υπεύθυνων, ηθικά ακέραιων και ενεργών νέων ανθρώπων, που θα είναι προετοιμασμένοι να ζήσουν σε έναν αυριανό κόσμο, πολύ διαφορετικό από αυτόν των μαθητικών τους χρόνων, τόσο στο ελληνικό, όσο και στο διεθνές περιβάλλον.