Lucie Kuligova: “Τσέχικη δημοκρατία. Η χώρα των κάστρων και των παλατιών”

Έπειτα από πρόσκληση της κας. Μαρίνας Γκόντα, Ιστορικού Τέχνης, Διδάκτωρ Σορβόννης, η κα. Lucie Kuligova μάς ενημερώνει.

Η Τσεχική Δημοκρατία είναι μια χώρα γεμάτη με πολιτιστικούς θησαυρούς, ανάμεσα τους και πολλά κάστρα και παλάτια που χρησίμευαν ιστορικά ως κατοικίες της κοινωνικής ελίτ, των ηγετών και των αριστοκρατών, καθώς και ως εκκλησιαστικά ιδρύματα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

Τα κάστρα, οι οχυρωμένες κατοικίες των μεσαιωνικών χρόνων, χτίστηκαν μεταξύ του 12ου και του 16ου αιώνα.

Κατά την σύγχρονη εποχή (τον 16ο– 19ο αιώνα) αντικαταστάθηκαν από άνετα και συχνά πολυτελώς επιπλωμένα παλάτια. Το γεγονός ότι η Τσεχία συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη συχνότητα αυτών των ιδιαίτερων κτισμάτων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και το ότι διατηρούνται σε μία ασυνήθιστα γνήσια μορφή, μας δίνει κάθε δικαίωμα να την αποκαλούμε «Χώρα των Κάστρων και των Παλατιών».

Τα περισσότερα εξ αυτών είναι ανοιχτά για το κοινό. Διαχειρίζονται από το Ινστιτούτο Εθνικής Κληρονομιάς και από διάφορα μουσεία, πόλεις, δημοτικές αρχές, αλλά και ιδιώτες, μεταξύ των οποίων είναι και οι απόγονοι ιστορικών οικογενειών των ευγενών της Τσεχίας.

Η έκθεση παρουσιάζει ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα κάστρα και παλάτια της Βοημίας και της Μοραβίας, δύο ιστορικών περιοχών της Τσεχίας. Το κριτήριο για την επιλογή τoυς ήταν τόσο η ιστορική τους σημασία όσο και η αρχιτεκτονική, καλλιτεχνική και ιστορική τους αξία. 

Μεταξύ αυτών, εξέχουσα θέση κατέχουν μέρη ιδιαίτερης σημασίας για την ευρωπαϊκή ιστορία, συμπεριλαμβανομένων όσων ήδη βρίσκονται στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO (Το κάστρο της Πράγας, Český Krumlov, Kutná Hora, Litomyšl, Kroměříž, το πολιτιστικό τοπίο Lednice-Valtice, Telč), όπως επίσης και κάποια δυνητικά υποψήφια (Karlštejn, Křivoklát, Jindřichův Hradec). Σε αυτή την επιλογή περιλαμβάνονται, επίσης, εντυπωσιακά κάστρα (Rabí) και ρομαντικά ερείπια (Bezděz, Trosky), κάστρα που μετατράπηκαν σε επιβλητικά παλάτια-κατοικίες (Hluboká nad Vltavou, Vranov nad Dyjí) και πιο σύγχρονα παλάτια περιτριγυρισμένα από θαυμάσια πάρκα (Veltrusy, Jemniště, Buchlovice, Lednice κ.ά.).

Η έκθεση, επομένως, ανοίγει το πεδίο για τη δημιουργία ενός μωσαϊκού που μας πληροφορεί για τους επιλεγμένους  πολιτιστικούς θησαυρούς και παράλληλα για τα έργα τέχνης και την επίπλωσή τους. Η έκθεση είναι μια εμπειρία αισθήσεων που μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για περαιτέρω έρευνα για τα κάστρα και τα παλάτια της Ελλάδος, αλλά και να αποτελέσει μια πρόσκληση για επίσκεψη της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Με εκτίμηση

LUCIE KULIGOVÁ Διευθύντρια του Τσεχικού Κέντρου Αθηνών

LUCIE KULIGOVÁ:

Γεννήθηκε στην Τσεχία, όπου αποφοίτησε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο στην Οστράβα.

Από το 2018  είναι Διευθύντρια του Τσεχικού Κέντρου Αθήνας, του πολιτιστικού οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών της Τσεχικής Δημοκρατίας (ενός από τα 26 Τσεχικά Κέντρα ανά τον κόσμο). Κατοικεί στην Ελλάδα για πάνω από 20 χρόνια, εργάστηκε σε χρηματιστηριακή εταιρία, σε εταιρία αρχιτεκτονικού σχεδιασμού κ.ά., για πάνω από 10 χρόνια διετέλεσε κριτής πρωταθλημάτων συγχρονισμένης κολύμβησης (ΚΟΕ), ασχολήθηκε με fashion design σχεδιάζοντας και δημιουργώντας αγωνιστικά μαγιό συγχρονισμένης κολύμβησης για ομάδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (με συμμετοχή σε ΟΑ), είναι μεταφράστρια και δασκάλα και κριτής χορού, τέως πρόεδρος της τσεχικής κοινότητας στην Ελλάδα, πάντα ενεργή σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες κ.ά. Έχει δύο κόρες που σπουδάζουν στην Τσεχία.