20 – 31 Ιουλίου 2022 – Κύθνος, Προαύλιος Χώρος Παναγίας Στρατηλάτισσας και Παναγίας Φλαμπουριανής
Εγκαίνια: Τετάρτη 20 Ιουλίου, ώρα 20.00, Παναγία Φλαμπουριανή
Στo πλαίσιo των πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα εμπλουτίσουν το φετεινό Κυθνιώτικο καλοκαίρι, δύο σπουδαίοι φωτογράφοι από Ελλάδα και Ιταλία, ο Γιάννης Γιαννέλος και ο Cosmo Laera, συναντιούνται σε έναν διαπολιτισμικό διάλογο που αντλεί την έμπνευσή του από το παραδοσιακό τοπίο και την τέχνη της ξερολιθιάς.
Η εικαστική συνομιλία των δύο καλλιτεχνών διαδραματίζεται μέσα στο υπέροχο κυκλαδίτικο τοπίο της Κύθνου, στους προαύλιους χώρους της Παναγίας Στρατηλάτισσας και της Παναγίας Φλαμπουριανής.
Η φωτογραφική έκθεση η οποία σχεδιάστηκε και διοργανώνεται από την πολιτιστική πρωτοβουλία kythniale σε συνεργασία με τον Δήμο Κύθνου και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, τελεί υπό την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.
Με μεγάλη ευαισθησία οι δύο καλλιτέχνες αναδεικνύουν την ψυχή και την αυθεντικότητα του μεσογειακού τοπίου μέσα από το ανεξίτηλο “αποτύπωμα” του ανθρώπου πάνω στην γενέθλια γη. Ο καταξιωμένος έλληνας φωτογράφος Γιάννης Γιαννέλος, καταγράφει την αρχαία τέχνη της ξερολιθιάς, που σηματοδοτεί και καθορίζει την διαμόρφωση του κυκλαδίτικου τοπίου. Αντίστοιχα, ο Ιταλός φωτογράφος Cosmo Laera αποτυπώνει στα έργα του την ύπαιθρο της Νότιας Ιταλίας, σαν σύμβολο της ανθρώπινης εργασίας και της προσπάθειας να δαμάσει τη φύση.
Οι εικόνες δίνουν υπόσταση στο μόχθο της κατασκευής της ξερολιθιάς, διηγούνται την ιστορία των αγροτών και των κτηνοτρόφων που από γενιά σε γενιά κατάφεραν να δημιουργήσουν με κόπο λωρίδες καλλιεργήσιμης γης και κατέκτησαν δυσπρόσιτα και πετρώδη εδάφη χτίζοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα ξερολιθιάς. Η ξερολιθιά σημαδεύει την ιστορία του τόπου. Χαράζει όρια, καθορίζοντας δρόμους και ιδιοκτησίες, αφήνει όμως τα πάντα γύρω της ουσιαστικά ελεύθερα, επιτρέποντας στο βλέμμα να συνεχίσει το ταξίδι του ανεμπόδιστα.
Δεδομένου ότι η φύση και η παράδοση βρίσκονται στο κέντρο της θεματολογίας των έργων των δύο φωτογράφων, για την παρουσίασή τους επιλέχθηκε μια πρωτότυπη και μοναδική εκθεσιακή λύση. Δύο από τις ωραιότερες και πιό φημισμένες παραδοσιακές εκκλησίες της Κύθνου, η Παναγία Στρατηλάτισσα και η Παναγία Φλαμπουριανή, φιλοξενούν στους εξωτερικούς προαύλιους χώρους τους τις φωτογραφικές εκτυπώσεις. Με απέραντο σεβασμό στην ιστορική κληρονομιά του τόπου, δύο από τα τοπόσημα του νησιού συμπεριλαμβάνονται στις σύγχρονες πολιτιστικές δραστηριότητες, σαν ένδειξη του σημαντικού ρόλου που παίζει το πνευματικό στοιχείο για την Κύθνο. Το φυσικό τοπίο πλαισιώνει τα έργα τέχνης ενώ ταυτόχρονα προβάλλονται οι θησαυροί του νησιού και οι ομορφιές του.
H kythniale είναι μια πολυσχιδής πολιτιστική πρωτοβουλία που σχεδιάζει και υλοποιεί καλλιτεχνικά δρώμενα, πολιτιστικές & μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις, workshops, art residencies και εναλλακτικές δράσεις πολιτισμικού διαλόγου ανάμεσα στην Κύθνο και τον κόσμο. Οι πολιτιστικές & καλλιτεχνικές αυτές εκδηλώσεις, ανοιχτές στο κοινό, διοργανώνονται στο νησί της Κύθνου, διατηρώντας τη δική τους ταυτότητα, και εντάσσονται στα «Κύθνια», το ετήσιο Φεστιβάλ του νησιού, δημιουργώντας «Γέφυρες Πολιτισμού» με τους λαούς του κόσμου.
Γιάννης Γιαννέλος
«Ταξιδεύω πολύ.
Πάντα φωτογραφίζοντας.
Γνωρίζω σχεδόν κάθε πέτρα της Ελλάδας.
Εντάσσομαι στο τοπίο, αφομοιώνοντας όλες τις πληροφορίες του.
Πληροφορίες που επιδιώκω να εμπεριέχονται στις εικόνες μου.
Μ΄ αρέσει να αποσύρομαι.
Μ’ αρέσει να ονειρεύομαι.
Με μάτια πάντα ανοιχτά…»
Ο Cosmo Laera γεννήθηκε στο Αλμπερομπέλο της Απουλίας το 1962. Πολύ νωρίς ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη φωτογραφία, ξεκινώντας την εκθεσιακή του δραστηριότητα στην δεκαετία του 80. Εδώ και τριάντα χρόνια εργάζεται και ως επιμελητής εκθέσεων, φεστιβάλ και διεθνών διαγωνισμών. Παραμένει αποφασισμένος να συνεχίσει τη φωτογραφική του έρευνα που εστιάζει όλο και περισσότερο στη σχέση μεταξύ τέχνης και φύσης. Συμμετέχει σε συλλογικές και ατομικές εκθέσεις σε Γκαλερί, Μουσεία και Πολιτιστικά Ιδρύματα. Από το 2006 διδάσκει φωτογραφία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών Brera στο Μιλάνο. Ζει και εργάζεται μεταξύ Μιλάνου και Αλμπερομπέλο.