H ΕΛΛΗΝΟ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΕΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Το όραμα του Ιδρυτή της Ελληνο-Ισραηλινής Ένωσης Κυριάκου Μαριδάκη είναι πλέον γεγονός και έγινε πραγματικότητα την Παρασκευή 02 Νοεμβρίου 2018 στο Ξενοδοχείο Coral με την συμμέτοχη καταξιωμένων προσωπικοτήτων από τον χώρο της επιστήμες, της ακαδημαϊκής κοινότητας, της διπλωματίας , των διεθνών σχέσεων , του επιχειρείν, ανώτατων στρατιωτικών , της τέχνης και του πολιτισμού ενώ με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Εκτελεστικός Πρόεδρος αναλαμβάνει ο Επιχειρηματίας κ. Αλφρέντο Σαλτιέλ.

Σκοπός της Ένωσης είναι η καλλιέργεια σχέσεων επικοινωνίας και αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της Ένωσης καθώς και μεταξύ των χωρών Ελλάδος – Κύπρου & Ισραήλ , προώθηση & προβολή του θέματος της πολύπλευρης συνεργασίας Ελλάδος – Ισραήλ, η προβολή γεγονότων ενδιαφερόντων για την κοινή γνώμη των δύο κρατών, η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο εθνών ελληνικού και ισραηλινού και η διατήρηση των εθίμων και των παραδόσεων των δύο λαών , η συγκέντρωση κάθε χρήσιμου υλικού και η υποβολή εμπεριστατωμένων εισηγήσεων στην πολιτεία για την επίλυση των μεγάλων και σοβαρών κοινωνικών ή εθνικών προβλημάτων, την καλυτέρευση του πνευματικού και βιοτικού επιπέδου των πολιτών των δύο χωρών και την ειδικότερη και ιδιαίτερη συμπαράσταση στον πάσχοντα συνάνθρωπο , η πλήρης και ελεύθερη συζήτηση των δημοσίου ενδιαφέροντος ζητημάτων, με απόλυτο σεβασμό στις διαφορετικές κουλτούρες και θρησκείες των δύο λαών , η ειλικρινής και ισότιμη συνεργασία με τις άλλες ομοειδείς οργανώσεις και σωματεία του εσωτερικού και του εξωτερικού, για την περαιτέρω σύσφιξη των μεταξύ των σχέσεων και την ανάπτυξη κοινωνικής δράσης σε εθνικό επίπεδο και σε διεθνές επίπεδο όλων εκείνων των θεμάτων που χρήζουν μεγάλης σημασίας και είναι ύψιστης προτεραιότητας η προώθηση της επιχειρηματικής, τουριστικής, πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών.

Θεμελιωτής των ΕλληνοΙσραηλινών σχέσεων ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όπου περίπου ενάμιση μήνα αφού έχει αναλάβει και τυπικά την πρωθυπουργία τον Απρίλιο του 1990, στις 21/5/1990, γίνεται επισήμως πράξη η αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ από την ελληνική κυβέρνηση. Υπουργός Εξωτερικών ήταν τότε ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ για την ελληνική πλευρά υπέγραφε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Οικονόμου, με τη διαδικασία να λαμβάνει χώρα εκτός των δύο κρατών, στις Βρυξέλλες.

Μάλιστα, δύο χρόνια μετά, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέφθηκε το Ισραήλ, όντας, δε, και υπουργός Εξωτερικών συναντώντας τόσο με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Γιτζάκ Σαμίρ, όσο και με τον Ισραηλινό πρόεδρο Χαϊμ Χέρτσογκ, ενώ είχε επισκεφθεί και το μνημείο του Ολοκαυτώματος.
Τους τελευταίους επίσης δεκαοκτώ μήνες οι Ελληνο-ισραηλινές σχέσεις διανύουν μια χρυσή περίοδο καθώς η Αθήνα και η Ιερουσαλήμ έχουν σφυρηλατήσει έναν νέο στρατηγικό συνεταιρισμό.
Η διαδικασία ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2010 με την ιστορική ανταλλαγή επισκέψεων των Πρωθυπουργών της Ελλάδας και του Ισραήλ, κκ. Γιώργου Παπανδρέου και Βενιαμίν Νετανιάχου, οι οποίο πήραν την πολιτική απόφαση να αναβαθμίσουν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών. Η πρωτοβουλία αυτή ακολουθήθηκε από μία άνευ προηγουμένου ανταλλαγή επισκέψεων υψηλόβαθμων αξιωματούχων μεταξύ των δύο χωρών.
Σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα μόλις 7 μηνών πραγματοποιήθηκαν 11 επισκέψεις Ελλήνων Υπουργών και Υφυπουργών στο Ισραήλ μεταξύ αυτών και επισκέψεις των Υπουργών Εξωτερικών, Επικρατείας, Πολιτισμού και Τουρισμού, καθώς και των Υφυπουργών Εξωτερικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Αυτή η αρχική διαδικασία κορυφώθηκε με την επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. κ. Κάρολου Παπούλια στην Ιερουσαλήμ τον Ιούλιο του 2011, την οποία ακολούθησε η επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας της Ελλάδας, τον Σεπτέμβριο. Κατά την ίδια περίοδο επισκέφθηκαν την Ελλάδα οι Ισραηλινοί Υπουργοί Εξωτερικών, Επικράτειας, και Τουρισμού καθώς και ο Υφυπουργός Άμυνας.
Η στρατηγική αναβάθμιση των διμερών σχέσεων έχει συνεχιστεί με την ίδια ένταση μετά την ανάληψη της εξουσίας της μεταβατικής κυβέρνησης της Ελλάδας, υπό την Πρωθυπουργία του κ. Λουκά Παπαδήμου. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, κ. Ντάνυ Αγιαλόν, ήταν ο πρώτος ξένος αξιωματούχος που επισκέφθηκε την Ελλάδα μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης τον Νοέμβριο. Ακολούθησε επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, κ. Εχούντ Μπαράκ στην Αθήνα τον Ιανουάριο.
Κατά την ίδια περίοδο επισκέφτηκαν το Ισραήλ ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, η Υπουργός Παιδείας, κυρία Άννα Διαμαντοπούλου καθώς και οι ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, κκ. Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς. Αυτές οι εξελίξεις αποτελούν μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι για τις κυβερνήσεις τόσο της Ελλάδας όσο και του Ισραήλ, η απόφαση για την σύσφιξη των σχέσεων ξεπερνά πλέον τα πολιτικά κόμματα και αποτελεί έναν μακροπρόθεσμο στρατηγικό στόχο που βασίζεται στα κοινά συμφέροντα και τις ιστορικές σχέσεις μεταξύ του ελληνικού και του εβραϊκού λαού.
Η Ελληνο-Ισραηλινή συνεργασία έχει γίνει πολυεπίπεδη και παρουσιάζει αλματώδη δραστηριότητα σε τομείς όπως είναι οι διπλωματικές σχέσεις, η άμυνα, η υψηλή τεχνολογία, ο τουρισμός και ο πολιτισμός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι 420.000 Ισραηλινοί τουρίστες επισκέφθηκαν πέρυσι την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών και δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί που επισκέφθηκαν την Θεσσαλονίκη καταφτάνοντας με κρουαζερόπλοια και με τις νέες απευθείας πτήσεις προς την πόλη από το Τελ Αβίβ. Η πόλη έχει μια ιδιαίτερη ιστορική και πολιτιστική σημασία για τους Εβραίους ανά τον κόσμο.
Η Ελλάδα και το Ισραήλ βρίσκονται σήμερα σε σοβαρές διαβουλεύσεις για συνεργασία σε τομείς όπως είναι η ενέργεια, οι επενδύσεις και η αγροτική ανάπτυξη. Για τον σκοπό αυτό, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα επισκεφθούν την Ελλάδα, η Ισραηλινή Υπουργός Γεωργίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, κυρία Ορίτ Νοκέντ καθώς και ο Υπουργός Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ, κ. Ούζι Λάνταου.
Ιδιαίτερο συμβολισμό αποτελεί και η Ιστορική πρώτη επίσκεψη τιμώντας τους Ιστορικούς / αρχαιολογικούς χώρους της Ναυμαχίας της Σαλαμίνος και την Πολιτιστική μας κληρονομία του Πρόεδρου του Κράτους του Ισραήλ κ. Ρούβέν Ρίβλιν μετα την επίσκεψη της Α.Ε. Πρέσβης κ.Ιρίτ Μπέν Αμπά στο Δημαρχείο του νησιού με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μαριδάκη ενισχύοντας τις τουριστικές και πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ.